Ett brev

  • 3 min

Tack vare tips från eminenta Emmeli läser jag om efterdyningarna till Genusfotografens inlägg om plåtningen av Sveriges Mästerkock, Louise Gunnarsson, i Arlanda Express kundtidning.

För att sammanfatta: Genusfotografen är en blogg som granskar bilder i svensk media ur ett genusperspektiv. Väldigt klokt, balanserat och sakligt. Ett av de inlägg som fått mest spridning är det som jag länkar till här ovan. Nu har agenten till de bildernas fotograf blivit upprörd. När han märkte att det inte funkade att skriva bisarrt felstavade och hatiska kommentarer på bloggen och Facebook gick han över till att kräva skadestånd av Genusfotografen på grund av upphovsrättsbrott, i och med att han publicerade foton av de bilder han kritiserade.

Emmeli föreslog att alla borde skicka mail till Eric Legge, som agenten heter, och berätta vad vi tycker om hans agerande. Så här skrev jag.

Hej Eric,

jag har läst de kommentarer och mail du har skickat till Tomas Gunnarsson angående hans blogginlägg om bilderna av Louise Johansson. Jag jobbar själv som kreatör i reklambranschen, tidigare på Garbergs i Stockholm och nu på Wieden+Kennedy i New York och har därför haft anledning att tänka ganska mycket på det du skriver om.

Reklambranschen består av tusentals människor med en massa olika övertygelser. Något jag dock tror att de flesta kan skriva under på ar att vi vill ha en jämställd och vettig värld. Där känner jag och många kollegor jag har pratat med att bilderna på Louise inte bidrar. Nu är det ju inte hela världen att det finns några bilder som folk uppenbarligen tycker olika om. Det som blir absurt är att du, genom dina kommentarer och sedan genom ditt inkopplande av jurister, använder upphovsrättslagen för att föra ett krig mot en person som har en annan åsikt än du. Det är ju knappast tänkbart att ni som agentur eller fotografen själv har fått ett inkomstbortfall på grund av blogginlägget. Däremot är jag ganska säker på att ditt agerande därefter kommer att göra det svårt för er att hitta samarbetspartner i framtiden.

Jag kräver inte att alla jag jobbar med ska tycka som jag. Men jag kräver att de ska bete sig professionellt och stå för någon slags sunda grundvärderingar. I det ingår att vara ärlig med vem man är och vad man tycker. Genom att skriva nedsättande kommentarer under olika alias (men inte ditt eget namn), skapa en hatisk Facebook-grupp och sedan kräva skadestånd av en person som inte har något annat mål än att skapa en diskussion om hur människor framställs på bilder i media, har du visat att du inte är villig att göra just det.

Jag mailar till dig för att berätta att jag i framtiden inte kommer att anlita Spectacular Studios. Det spelar kanske inte så stor roll för dig vad en person gör, men eftersom jag tycker att det här är en viktig fråga kommer jag samtidigt som jag skickar det här mailet till dig att publicera det på min blogg, som finns på resume.se och har ungefär 10 000 unika besökare i veckan, varav de allra flesta jobbar med reklam och media. Jag hoppas och tror att de kommer att följa mitt exempel om du inte ber Tomas om ursäkt och slutar upp med dina trakasserier.

Hälsningar

Nina Åkestam

 

Om du också vill säga något till Eric är hans mailadress eric@spectacularstudios.co.uk