Essex/Delancey

  • 1 min

En väldigt typisk sak för New York är att ingenting är riktigt bra uttänkt, men det funkar liksom ändå.

Min favoritgrej i den kategorin är tunnelbanestationen Essex Street/Delancey Street pa Lower East Side, där linjerna J, M och F kommer in från Brooklyn för att sedan försvinna iväg åt olika håll på Manhattan. M kommer in på samma spår som J. F kommer in på ett annat spår, en våning ner, men fortsätter sedan på samma spår som M uptown. Om man ska från Lower East Side till exempelvis Central Park, kan man alltså ta M eller F, men de går på olika spår på olika våningar. Till historien hör också att tunnelbanan har inte alls funkar som i Stockholm. Den går kanske var tionde minut (mer sällan på helger) och det finns ingen nedräkningsklocka på de flesta stationer.

Det har har lett till ett intressant system som är väldigt mycket New York. Man chansar på vilket tåg man tror kommer först, och ställer sig på perrongen för F eller M. I trappan mellan våningarna staller sig människor sedan med några meters mellanrum. När M eller F rullar in på stationen ropar alla i kedjan ”The M is coming!” eller ”The F is coming!” och viftar med armarna och alla som då står på fel perrong hinner springa upp eller ner för trappan medan de som står närmast tåget håller upp dörrarna så att alla kommer med. Den här proceduren upprepas ungefär var tionde minut, dygnet runt.

Andra städer skulle helt enkelt ha sett till att tågen rullar in på samma perrong. Inte konstigt att New York är en av världens mest kreativa platser.