Enkla engagemang

  • 3 min

Ibland kan man ju känna att man vill engagera sig i saker man tycker är viktiga, men att man liksom inte får till det. Nu vill jag förvisso slå ett slag för partipolitik, fackförbund och andra klassiska organisationsformer, för de är inte alls så svårtillgängliga och mossiga som man tror när man står utanför. Tvärtom är det bara att säga Hej Hej och börja gå på möten och rösta om Slussen eller föräldraledighet eller vad man nu tycker är viktigt. Eller bara följa med på håll. Men, om man av någon anledning inte känner sig bekväm med det finns det många bra, enkla alternativ, som ändå är mer än att gilla en Facebooksida. Det här är några favoriter för mina fyra hjärtefrågor

Yttrandefrihet och mänskliga rättigheter

Sms-aktivist hos Amnesty Internationalhttp://amnesty.se/engagera-dig/agera/sms-aktivist/

Som sms-aktivist får du ett sms några gånger i månaden som du svarar på för att skriva under ditt namn på en protestlista, som Amnesty sedan skickar till makthavarna i det land där övergreppen pågår. Uppropen gäller alltid specifika fall, som en viss fängslad journalist eller någon som hotas av dödsstraff. Jag gillar att vara sms-aktivist dels för att namnunderskrifter faktiskt fungerar, dels för att jag blir slumpmässigt påmind om vad som är viktigt egentligen. Att kunden dödade den där kampanjen känns inte helt hopplöst när någon just riskerar att stenas till döds i Saudiarabien.

HBTQ-rättigheter

Maillistan hos All Outhttp://allout.org/en

All Out fungerar liknande Amnestys sms-aktivism men specialiseras på människor som drabbas av förtryck på grund av sin sexuella läggning. Här är det inte bara liv eller död som gäller; All Out utövar också påtryckningar på företag och organisationer som indirekt stöder förtryck, exempelvis genom att ta emot ekonomiskt stöd från extremhögern i USA.

Jämställdhet

Take the Pledge, MissRepresentationhttp://missrepresentation.org/

MissRepresentation är egentligen en dokumentärfilm om hur medias bild av kvinnor påverkar kvinnors reella makt i samhället, men runt om filmen har ett community vuxit upp. Där kan man som vuxen kvinna eller man skriva upp sig och få mail någon gång i veckan med förslag på hur man genom sitt eget agerande kan förändra situationen för de flickor som växer upp nu, för att bättre rusta dem mot den sexism som dagligen rasar över dem. Bra oavsett om man har egna barn eller inte.

Klimat

Climate Realityhttp://climaterealityproject.org/

Climate Reality är Al Gores senaste projekt som syftar till att få folk att fatta att det faktiskt är allvar. För fem år sedan var klimatfrågan hyperaktuell, men sedan dess har den hamnat i medieskugga trots att problemet är mer påtagligt än någonsin. Projektet är enormt och har en massa olika ben, sa jag har ärligt talat inte riktigt koll på alla delar, men det finns många sätt att engera sig, från att sprida filmer och information till att bli utbildad föreläsare, hjälpa dem med kommunikationsprojekt som jag och några kollegor gjorde för några veckor sedan, eller att bara läsa på om vad som händer runt om i världen. Som ett TED för klimatet kan man säga.