En vettig synpunkt

  • 1 min

De flesta verkar vara överens om att Gustav Fridolin bör bli ett av Miljöpartiets nya språkrör. Det tycker jag också. Få politiker är så vettiga och viljestarka.

I höstas talade han på TEDx Hornstull. Här kan man se vad han sa:

Det här är inte ett av hans bästa framträdanden, men en grej han säger tycker jag är viktig, och den hoppas jag verkligen har tar med sig om han nu blir nytt språkrör. Det är insikten att miljöfrågan inte är ett individuellt problem.

När man på 1800-talet började inse att ojämlikheten mellan fattiga och rika var ett stort problem, gick man inte ut i kampanjer och bad rika människor att ge lite pengar till dem som behöver. Man gjorde om skattesystemet och införde fördelningspolitik och gemensamma lösningar som skola och sjukvård för alla. Man tvingade fram jämlikheten. Och 50 år senare var Sverige ett av världens rikaste länder och alla mådde nog i genomsnitt rätt mycket bättre.

Att individer tar sitt ansvar ar bra, men det kommer aldrig att vara tillräckligt. Framför allt inte när det gäller långsiktiga och kostsamma lösningar. Människan är inte byggd för att altruistiskt ge upp alla sina bekvämligheter för någon annans skull. Framför allt inte om den personen lever på andra sidan jorden under en presenning i ett översvämningsdrabbat Bangladesh.

När man nu översköljs av reklam om Earth Hour på lördag kan jag inte sluta tänka på det. Det är väl fint att släcka en lampa. Men det är inte det saken handlar om. Inte alls.