En till lista

  • 7 min

Är det för sent att göra en till sammanfattning av 2012? Nej det är det väl inte. Jag tyckte nämligen att den här listan som bland andra Sandra och Emelie har svarat på var kul. Så nu gör jag det med. Varför älskar man enkäter så mycket? Älskar att svara på dem, älskar att läsa dem. Älskar älskar älskar. Nåja. Here we go.

Gjorde du nåt 2012 som du aldrig gjort förut?

Massor! Hade på mig gocart-overall, köpte en keps, blev vegetarian, vann ett Guldägg, åkte till Tokyo, började doktorera, var på Newport Folk Festival, läste ett första utkast till en bok, var på möte i Miljöpartiets södergrupp, startade två bokklubbar, tog amerikanskt körkort. T.ex.

Med brorsan i Newport. 

Blev några/någon av dina vänner föräldrar i år?

Jag har fått två kusinbarn. Och Andrea och David fick en bebis nu i december. Det är en av få personer som jag har känt sedan den dök upp i magen, så det är känns speciellt även fast vi inte har träffats än eftersom jag flyttade från New York. Annars verkar det vara vad mina vänner i allmänhet ägnar sig mest åt. Att ligga och få barn. Nästa år blir det typ översvämning. Härligt ju.

Dog någon som stod dig nära?

Nej tack och lov.

Vilka länder besökte du?

Sverige, USA, Japan, Bahamas.

Är det något du saknar år 2012 som du vill ha år 2013?

Pengar vill jag nästan alltid ha mer av. Inte jättemycket mer, men det vore schysst att vara på ungefär samma nivå som de jag känner och inte alltid behöva vara den som inte kan följa med och äta middag. Å andra sidan är det ju ett val från min sida, så ska inte klaga egentligen. Och så har jag saknat lite rim och reson i många så kallade debatter på sociala medier. Fan vad trött jag blir på folk som bara gapar utan att tänka. Oavsett om jag håller med dem i sak. Så, tankeverksamhet vill jag gärna ha mer av 2013.

Vilket datum från 2012 kommer du alltid att minnas?

12 oktober.

Vad var din största framgång 2012?

Att jag kom in på doktorandprogrammet kändes väldigt stort. Att jag vågade hoppa av det enda yrket jag någonsin har haft och prova något annat. Och att några av mina blogginlägg som jag tyckte var viktiga fick stor spridning, det kändes som en framgång också. Har liksom gått från 10 000 till 40 000 läsare. 40 000 människor?! Fattar inte ens hur många det är.

Personligen är det nog att jag har vågat släppa in fler människor i mitt liv än jag brukar. Har mailat folk jag tycker verkar kul och frågat om vi ska hänga fast vi inte känner varandra. Har berättat saker för folk som jag brukar hålla hemligt.

Största misstaget?

I efterhand är jag ledsen för att jag inte var mer där för Sandra precis i början när det tog slut mellan henne och Ludde. Tog mig flera veckor att fatta hur illa det var, på nåt sätt. Vi sågs ju varje dag, men jag borde nog ha tvingat mig på mer. Och några gånger när jag borde ha följt min magkänsla men inte gjorde det.

Här i augusti hade vi blivit lite gladare. 

Bästa köpet?

Flygbiljetten till Tokyo. Fick träffa min bästaste vän på första gången på ett och ett halvt år och upptäcka en stad som jag började älska på två minuter.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Tusen miljoner grejer. Båtfester, TV-serier, briljanta människor, glow sticks, hångel, musik, små barn, bland annat.

Och #guldkepsen, som näst efter #jackan är årets bästa plagg. Den gav jag dock bort min sista kväll i New York för jag fick för mig att den ”hörde hemma där”. Idiot. 

Vilka låtar kommer alltid påminna dig om 2012?

De här: mest 2012

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med andra år?

Både och. Jag har nog gråtit mer än vanligt, skrattat mer än vanligt och överlag bara KÄNT så himla mycket. Men som genomsnitt är jag mycket gladare nu än jag var när året började. Det kanske är det som kallas personlig utveckling, vad vet jag.

Vad önskar du att du gjort mer?

Fokuserat på det jag egentligen borde göra. Som nu när jag skriver det här borde jag egentligen läsa vetenskapliga artiklar.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Stirrat ner i telefonen och sagt ”hummmm?” när den jag sitter med försöker prata med mig.

Favoritprogram på TV?

Historieätarna och Girls.

Bästa boken du läste i år?

Oj. Jättejättemånga bra böcker i år, verkligen. Men undrar om inte Alice Munros För Mycket Lycka inte är den allra bästa ändå. Fast In Defense of Food (Michael Pollan) är nog den som har påverkat mig mest.

Största musikaliska upptäckten?

Det låter ju dumt kanske, men efter typ 10 år av att enbart ha lyssnat på typ folk och pop och den lite oklara genren kreddmusik (M83 och sånt, vad sjutton ska man kalla det egentligen, utom Emelies briljanta epitet gråtdans?) har jag vågat mig på hiphop igen. Har som vi diskuterat förut ett mycket osäkert förhållande till musik i allmänhet, är ju liksom rädd för den samtidigt som jag älskar den. Så extra mycket med hiphopen. Men nu är den tillbaka på mina spellistor, framför allt den svenska, och det är jag mycket glad över.

Något du önskade dig och inte fick?

Att få göra nån himla reklam i USA.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?

Åt pizza på L’Asso i Nolita och sen gick vi och drack drinkar på Von. Herrejävlar vad längesen det känns.

Hela kvällen kan man se fotad hos Sandra som så klart har tagit bilden här ovanför också. Jag saknar den damen av många anledningar men en av dem är helt klart att så se sitt eget liv genom hennes ögon. Man ba: hade vi så kul? Är alla jag känner sådär snygga? Tydligen.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Jobbmässigt var hela första halvan skräp, så det hade man ju kunnat slippa. Och så önskar jag att alla man gillar bodde på samma plats. Sätt ihop New York och Stockholm, tack.

Vad fick dig att må bra?

Den helt otyglade glädjen varje helg i New York. Den lugnare vardagen i Stockholm. Yoga. Att dricka rödvin i soffan. Downton Abbey. Fina fina mail från bloggläsare. Hångel.

Vilken kändis var du mest sugen på?

En sak jag stör mig på med mig själv är att jag är så jävla, jävla hetero. Men när det gäller kändisar blir jag av någon anledning mest sugen på tjejer. Framför allt M.I.A i videon till Bad Girls.

Vem saknade du?

Det är ju det värsta med att flytta mitt under året. Första halvan av året saknade jag alla i Stockholm. Andra halvan alla i New York. Är alltid på väg att höra av mig till någon för att fråga om vi ska ta en fika, och så kommer jag på att dom är tusen miljoner mil bort. Men mest desperata sms har nog Alexandra fått ta emot när hon flyttade i somras, ett par månader innan mig.

Jag och Alex på hennes avskedfest. 

De bästa nya människorna du träffade?

Så himla många, både professionellt och privat. Vill inte börja rabbla för då kommer jag garanterat glömma nån.

Mest stolt över?

Att jag vågade flytta hem. Det låter kanske konstigt, men det kändes faktiskt skitläskigt. På två år hinner man rota sig ganska bra i ett liv och en stad och även fast jag var rätt säker på att min jobbsituation skulle bli mycket bättre i Stockholm var jag inte alls säker på att mitt övriga liv skulle bli det.

Högsta önskan just nu?

Att hela 2013 ska bli lika bra som de sista månaderna på 2012 har varit. Min fortune cookie på nyårsafton pekade lite i den riktningen, i alla fall.