En parallell man inte får dra, men skitsamma

  • 2 min

Just nu läser jag Den Motvillige Monarken. Jag veeeet, supersent, men ändå. Det gör jag. Där finns alldeles i början en beskrivning av kungens morfar, Karl Eduard, som var en av de första bland tysk adel att ansluta sig till nazismen. Det verkar inte som att han var antisemit eller så, fastställer rättegången efter kriget. Snarare tyckte han (liksom många andra på den tiden) att Hitler och nazisterna hade en bra plan för att styra upp det kaos som rådde efter första världskriget. Den tyska ekonomin var i djup kris, arbetslösheten var skyhög, allt var jätterörigt. Hitler hade stor potential att samla människor och staka ut en väg framåt. De värden som vi mest idag förknippar med den här regimen (totalitaritet, folkmord, skräck) visade sig senare. De flesta som röstade på Hitler, han kom ju faktiskt till makten på demokratisk väg, röstade inte på koncentrationsläger. De röstade på en stark ekonomi och ordning och reda.

Jag vet att man inte kan dra paralleller till nazismen utan att folk blir galna, men det är svårt att inte göra det när man följer bevakningen inför USA-valet just nu. För vilka media man än läser tjatas det oupphörligen om ekonomi. Ekonomi, ekonomi, ekonomi. Jag har till och med läst svenska tidningar där människor skriver att de hoppas att Mitt Romney vinner, eftersom han med sin bakgrund har större chans att styra upp ekonomin.

Det här är alltså en person, backad av ett parti, som exempelvis:

– Är emot abort även om det föreligger hot mot mammans liv

– Vill avskaffa den sjukvårdsreform som ger de allra fattigaste en chans till vård. Alternativet, vilket är svårt för oss svenskar att fatta, är alltså ingen vård alls. Amerikaner utan försäkring får ingen vård om de får cancer eller blir överkörda av en lastbil.

– Inte vill lagstifta om lika rättigheter för män och kvinnor på arbetsmarknaden

– Är tokreligiösa (enbart kristendom, givetvis, andras utövande vill man gärna förbjuda) och vill att intelligent design ska läras ut i skolorna

– Har sagt att de 47% av befolkningen som inte säger sig rösta på honom är bidragsberoende offer som inte betalar skatt

– Klubbar igenom lagar som gör det möjligt för de rikaste att donera oändliga summor till kampanjen genom Super-PACs, samtidigt som andra lagar gör det allt svårare för äldre och fattiga att rösta

– Tycker att homosexualitet är fel och att homosexuella inte ska ha samma rättigheter som heterosexuella

– Har såna här sköna typer bland sina anhängare.

Mitt Romney och övriga republikaner är inte nazister och de kommer inte att börja utrota människor. Men det är något väldigt, väldigt obehagligt när människor, till och med här i Sverige, blir så fartblinda att de på allvar funderar på om det inte är värt att rucka på grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter för att eventuellt få ordning på ekonomin.