Dove Real Beauty Sketches

  • 2 min

Har känt att jag inte behöver skriva något om Dove Real Beauty Sketches eftersom det borde vara ganska självklart vad jag tycker. (klicka på länken för att se filmen, har varit en massa strul med Youtube tyvärr).

Men ju mer jag tänker på det, och ju fler gånger jag ser människor, till och med uttalade feminister och folk som jobbar med reklam, posta den i min FB-feed, desto mer förbannad blir jag. TÄNK LITE FÖR FAN, vill jag vara skrika (och gör, till mina kollegors stora förtret). Här har vi alltså en film som talar om för kvinnor att de borde tillbringa mer tid med att tänka på sitt utseende (”we should spend more time focusing on what’s good”). Som avslutas med orden You are more beautiful than you think. Och det anses av många vara någon slags jävla feminististiskt genombrott som alla kvinnor borde se?

Hela idén är fullständigt skev till att börja med. Att beskriva sitt eget ansikte är jättesvårt. Vi har ingen aning om vad kvinnorna tänkte innan de gick in i rummet. Kanske tänkte de på sitt jobb, på sina barn, på en bra bok de läst eller på att de måste hinna fixa tvätten ikväll. Men jag vågar lova att de inte gick runt och tänkte på om de hade en stor eller en liten käke.

Det råder Unilever snabbt bot på genom att tvinga in fullvuxna kvinnor, som förhoppningsvis har något bättre för sig, i en extrem form av självobjektifiering. Självklart kickar alla kritiska kommentarer in då. Efter det ska samma människa granskas av en annan människa, vilket igen kickar igång samma system, för att sedan få berättat för sig att de själva hade fel och att det viktigaste man som kvinna kan göra är att tillbringa mer tid med att fundera på hur vacker man är. Inte så jävla konstigt att de gråter. Utöver det står hela det självgoda utförandet mig upp i halsen. Du är vacker som du är är den slitnaste (och som samhället snabbt lär oss, minst sanna) klyschan i boken och Dove låtsas ändå som att de har kommit på någon slags nobelprisupptäckt, samtidigt som deras övriga reklam understödjer precis samma skönhetsideal de här säger sig motarbeta. Men det är så dumt att jag inte ens orkar bli upprörd.

Summan av kardemumman är budskapet från Unilever alltså: Vi ska alltså inte tänka på våra jobb, våra vänner, våra familjer, världen, eller middagen. Vi ska inte ens tänka på vilket schampo eller vilken duschkräm vi ska använda. Istället borde vi tänka än mer på vårt utseende. För det vet ju alla, att skönhet kommer inifrån och det viktigaste en kvinna kan vara är vacker, i sina egna och andras ögon.

Jag önskar att jag hade en fyndigare avslutning på det här men nöjer mig med ett uttryck som jag nog aldrig har menat mer än nu: AVGÅ ALLA.