Den stora tipslistan

  • 4 min

Det kanske allra mest önskade inlägget sedan i tisdags är att jag ska sammanställa en lista på var jag hittar min inspiration. Så kan man liksom hoppa över min blogg och gå direkt på källan. Nu har jag knepat och knåpat i flera dagar och det är så himla svårt alltså. Jag har ganska få människor/plattformar jag följer; snarare använder jag sociala medier (framför allt FB) för att få tips om enstaka inlägg och artiklar som folk gillar. Jag kurerar mina sociala medier-flöden stenhårt, lägger till och tar bort personer hela tiden (inte som vänner, så klart, men vilka jag ser i flödet). Eftersom jag har lite underskott på folk som är politiskt engagerade på den borgerliga bland mina kompisar så ser jag till att markera dem jag har som viktiga, så får jag mer av det de skriver. Så är det ett enda tips jag vill ge är det väl det: följ folk och organisationer ni gillar, så kommer de att servera er allt kul på ett silverfat.

Men det är så klart vissa som dyker upp oftare än andra bland favoriterna, och de kommer här. Det här är som sagt ingen uttömmande lista, läser mycket annat också, men hit återkommer jag alltid.

På Facebook

AllBright. Organisation som verkar för ökad jämställdhet i näringslivet. Amanda Lundeteg som är VD är en av mina favoritfeminister.

Rättviseförmedlingen. inte bara tips och listor, utan sitter också på väldigt mycket spännande information och samarbeten.

Stuff Mom Never Told You. Egentligen en podd som också är värd att lyssna på, men på deras FB postar de sjukt mycket roliga, och ofta knasiga, grejer om kvinnor genom historien. Kan handla om allt från politik till cowgirls till douchebags (den riktiga produkten alltså, inte människor).

Bögministeriet. Ganska likt Stuff Mom Never Told You fast då gällande homosexuella (framför allt män) istället för kvinnor. Trams och politik om vartannat. Bygger också på en podd.

Feminist Frequency. Jag älskar reklam och jämställdhet. FF älskar populärkultur och jämställdhet. Vi har mycket gemensamt.

Miljöpartiet, inkl politiker som Maria Ferm, Gustav Fridolin, Annica Hjerling. Att följa politiska partier och deras toppkandidater är ett jättebra sätt att få koll på debattartiklar, fakta och argument. Inte minst kan kommentarstrådarna ibland bli riktigt bra.

AllOut. Aktivistorganisation för HBTQ-rättigheter. Är blixtsnabba på att uppmärksamma (och agera mot) begränsningar av mänskliga rättigheter runt om i världen.

Bloggar och sajter

Jezebel. USA:s största (tror jag i alla fall?) feministiska nättidning för kvinnor. Den är alltså som en tjejtidning, fast bra. Ofta ha Jezebel den perfekta blandningen av trams och politik. Bra påminnelse om att man varken behöver vara arg eller allvarlig för att prata om viktiga saker.

Vitamin W. Sajt med feministiska nyheter. Mer politisk och vuxen än Jezebel, men också lätt att ta till sig och blandar friskt mellan olika områden.

Genusfolket. Svenska motsvarigheten till ovanstående, dock med allvarligare ton för det mesta. Ofta långa och genomarbetade inlägg från olika skribenter. Handlar inte bara om jämställdhet mellan könen utan också rasism, klass, etc.

Sandra Beijer/Brita Zackari/Elsa Billgren/Kristin Zetterlund/Parisa Amiri. Det känns nästan ovärdigt att klumpa ihop så begåvade människor men även om dessa kvinnor är sinsemellan rätt olika är motiveringen till att följa dem densamma: det är människor som har feminism som en självklar grundbult i allt de skriver, utan att det nödvändigtvis handlar om just feminism. Det är smart, roligt och visar precis som Jezebel att jämställdhet inte behöver utesluta smink eller bilder på idiotiska hundar.

På instagram

Svart Kvinna. Riktiga upplevelser från rasifierade kvinnors (och ibland mäns) vardag. Bedrövlig läsning, men viktig påminnelse om hur det faktiskt ser ut i Sverige för många som inte är normen.

Reklamera. Projekt av Sveriges Kvinnolobby dit man kan anmäla könsdiskriminerande reklam genom att ta en bild och hasgtagga den med #reklamera. De tar sedan vidare anmälan till Reklamombudsmannen. Superviktigt att följa för alla som bryr sig om reklam i någon form.

Poddar

Genier. Moa Gammel intervjuar framgångsrika kvinnor i kreativa yrken. Det handlar bara om jobb, jobb, jobb och är så spännande att en trillar av stolen.

Synfält Framåt. Politisk podd där makthavare intervjuas och ställs mot väggen med rappa och vassa frågor. Om du inte har bestämt vad du ska rösta på än: lyssna på dina alternativ här så lär det bli solklart.

Tryckt media

DN – inte så mycket för ledarna (utom Elsa Kugelberg nu i sommar) men för det absolut bästa uppställningen av krönikörer. Hanna Hellqvist, Björn av Kleen, Golnaz Hashemzadeh, Fredrik Strage, osv. Love ’em all.

Arena och Neo – idémagasin för vänstern respektive liberaler. Här skriver några av de bästa hjärnorna och pennorna i Sverige.

Modern Psykologi – för att jag gillar psykologi och forskar om det och så.

Det var det! Hoppas att ni hittar lite nya (eller nygamla bortglömda) ställen att sätta tänderna i!