De Politiska Biografiernas Höst, del 1
- 1 min
Sedan i augusti har jag hållit på med första delen i vad som skulle bli De Politiska Biografiernas Höst, men som redan nu har urartat till Böckerna som folk ger mig och jag får dåligt samvete om jag inte läsers höst. Nåväl, för ett par veckor sedan läste jag ut Henrik Berggrens (ej Broder Daniel-sångaren, vilket alla jag har pratat med om denna bok har frågat. Vad är det för människor jag umgås med egentligen?) Palme-biografi Underbara Dagar Framför Oss.
Låt dig inte avskräckas av att den här luntan är 700 sidor, för den går fort att läsa. Och när man är klar vet man inte bara allt (ALLT!) om Sveriges genom tidernas viktigaste politiker, men vet också det mesta om Sverige mellan 50- och 80-talet. Kanske är det för att jag började skolan 1990 och den har perioden då varken var samhällskunskap eller historia, men jag visste i princip inget alls innan jag började med den här boken. Jag blandade ihop Fälldin och Erlander. Jag trodde att Socialdemokraterna vann jordskredssegrar varenda val. Såna saker.
Nu vet jag bättre och känner att jag faktiskt förstår Sverige lite mer. Men, en invändning har jag. Palme var en kontroversiell person, vilket Berggren återkommer till många gånger i boken. Därför tycker jag att det är lite märkligt att författaren liksom sveper över de här kontroverserna. När Palme satt vid makten drabbades Sverige av några av de största skandalerna i vår politiska historia. Typ IB-affären. Typ Bordellhärvan. Och även om Palme var en bra person på många sätt, måste han ju ibland ha gjort fel. Ganska ofta, om man får tro hans kritiker. Det skulle jag vilja veta mer om. Men som tur är finns ju P3 Dokumentär.