Dags att sänka styrräntan!

  • 2 min

Den som är ledsen över att Pär Ström har lämnat jämställdhetsdebatten kan vara lugn. Det feministkritiska perspektivet är levande och starkt över hela internet, bland annat här hos Fox News som Erik tipsade mig om. Den amerikanska skribenten Suzanne Venker förklarar där hur det är feminismens fel att män inte vill gifta sig längre. Om man vill veta mer kan man läsa Venkers bok How to Choose a Husband. Hon har till och med varit generös nog att göra ett litet test där man kan ta reda på om man verkligen behöver läsa boken (inser besviket efter att ha gjort testet att jag inte behöver boken, men fattar inte vad det betyder. Att jag SJÄLV skulle kunna välja min man? Eller att jag är ett hopplöst fall?)

Det som aldrig upphör att förvåna mig är hur i princip vem som helst verkar kunna få gehör för sina uttalanden sig i just jämställdhetsfrågor. Venker påstår att hon har ägnat 13 år åt att studera sitt ämne, men ger ändå inte ett enda faktabaserat argument i sin artikel. Ingen källa, inget konkret alls. Nu är förvisso det här exemplet för inte alltid så källkritiska Fox, men exempelvis Pär Ström som jag nämnde tidigare har ju medverkat i både SVT och TV4 för att ge sin syn på saken.

Det är så märkligt. När jag har varit med i SVT eller SR har förberedelserna varit långa. Jag har blivit uppkollad och förintervjuad och fått svara på en massa frågor om min bakgrund, för att säkerställa att jag faktiskt är lämpad att prata om det vi ska prata om. Det tycker jag är utmärkt. Seriösa medier bör använda seriösa källor.

Men av någon anledning gäller inte den regeln när man pratar jämställdhet. Då kan man utan problem ställa en professor i ämnet mot en glad (eller arg) amatör utgiven på eget förlag och förvänta sig en givande diskussion. Försöker se framför mig samma logik när det gäller exempelvis nationalekonomi. Det skulle aldrig hända. Lika lite som att SVT skulle ringa mig för att prata om exempelvis HIV, heminredning eller vinnaren av Augustpriset, hur intressanta jag än tycker att de ämnena är. För det finns folk som kan det bättre. Och det är de som borde diskutera.

Tyvärr tror jag att patriarkala strukturer drabbar även genusvetenskapen. Eftersom den handlar om det den gör (kvinnor!!!) behöver man inte riktigt ta den på allvar. Trots att den har funnits på universiteten i decennier, trots att den uppenbarligen har gett väldigt konkreta bidrag till samhället i form av exempelvis ny pedagogik i skolan, trots att det finns professurer och avhandlingar och allt annat som intygar att det inte bara rör sig om trams och tyckande.

Alla idéer bör kritiseras. Men de bör kritiseras av folk som vet vad de snackar om. Så länge genusvetarna håller sig ifrån att kommentera styrräntan kanske media kan fundera på om Venker-typerna borde få lite mindre utrymme för sina ihopfabulerade historier.