Dagens internetlektion

  • 2 min

Har du varit inne på en thinspo- eller pro-ana-blogg någon gång? Om du är kvinna och under 25 år svaret antagligen ja. Om du är någon annan, antagligen inte. Låt oss titta lite närmare på vad det är.

Thinspo är kortform för thinspiration och handlar om att samla inspiration för folk med ätstörningar. Alla som har haft det vet ju att man vacklar ibland. Kanske har någon man ser upp till eller litar på sagt något bra, som får en att börja fundera på att äta igen. Eller så är man bara väldigt hungrig. Då finns thinspo-bloggarna där med bilder, tips och peppande kommentarer.

Några exempel från Skinny Gossip.

Från Tumblr-taggen thinspiration.

Pro-Ana är en slags rörelse som ser anorexi som något positivt, som en livvstil eller ett val. Precis som thinspo handlar det mycket om att peppa varandra, dela tips och målbilder, och inte minst att skapa strategier för att dölja ”livsstilsvalet” för snokande föräldrar.

Precis som med allt annat gör tekniken att saker och ting går fortare och blir enklare. När jag var 16 var jag tvungen att vänta tills Sex and the City kom på TV for att få en thinspo-dos. Nu finns den överallt, hela tiden. Mycket mer exakt. Ner till centimetern och kilot.

Jag vill skriva om det här av två anledningar.

1. Vi kan naturligtvis inte stoppa det här. Men om du som läser det här har barn som är mellan 10 och 20 så vill jag att du ska veta att det finns. Håll dig uppdaterad. Sprid till andra föräldrar. Eller ännu bättre, gå in i forumen och kommentera, så att barnen förstår att ni är där, att de inte kan lura er.

2. Har sagt det förr, men säger det igen: du som jobbar med mode/reklam, tänk på konsekvenserna av din casting. Dina bilder hamnar här. Dina modellers mått hamnar här. Det handlar inte om klädhängare (vilket är ett vidrigt sätt att se på människor till att börja med, vill fan strypa folk som säger sånt), det handlar om livet för tusentusentusentals människor. Jag och många andra kämpar för lagstiftning på det här området, men det går förbaskat trögt, mest tror jag på grund av att de negativa konsekvenserna mest drabbar unga människor med väldigt liten makt. Så fram tills dess kan jag bara vädja och be att du tänker på vad du gör med den makt du faktiskt sitter på.