CV

  • 5 min

På senaste tiden har det dykt upp jättemycket frågor i mailen om min bakgrund, mitt nya jobb osv. Har ju skrivit ganska mycket om det tidigare, så ni som vill veta alla detaljer får söka er bakåt i arkiven. Där finns bland annat genomgångar av alla yrken på en reklambyrå, vad man ska tänka på när man söker jobb osv. Men för den som är nyfiken kör vi en liten CV-genomgång här också.

1990-1999 Grundskolan

Bodde på samma ställe (Östermalm i Stockholm) hela min uppväxt men har gått i ett gäng olika skolor, vissa kommunala och andra friskolor. Började skolan ett år för tidigt, därför är nästan alla mina barndomsvänner födda 1983. Jag gillade skolan på det stora hela men hade ibland kämpigt med kompisar. Var inte mobbad på något sätt, men var inte så tuff. Jag pluggade jättemycket, mest för att jag var rädd för att misslyckas och för att något skulle bli arg. På kvällarna och helgerna skrev jag noveller, romaner, pjäser, dikter och dagböcker. Och så hängde jag med Eric och Maria, som fortfarande är två av mina allra bästa vänner.

1999-2002 Gymnasiet

Började sam-sam på Viktor Rydberg vid Odenplan och kände direkt JAHA, var det så här livet skulle vara? Hade superkul cirka varenda sekund i tre års tid. Träffade grymma folk som inte tyckte att jag var dum i huvudet för att jag pluggade till proven, och lärare som inspirerade en att alltid göra lite mer. Dansade till Håkan Hellström, lärde mig gilla öl, hånglade massor och som sagt, pluggade. Fast nu inte för att jag var rädd utan för att det var intressant och jag ville kunna komma in på de jobb/utbildningar jag var nyfiken på. Himla skönt skifte.

2002-2004 Handels del 1

I brist på bättre idéer började jag på Handels i Stockholm. Gillade inte folket, lärarna eller ämnena, men av någon anledning fortsatte jag ändå. Det var nog tack vare mamma mest, som påminde mig om hur viktigt det är att som kvinna ha en fast grund att stå på. Ett papper på att man vet vad man snackar om. Sorgligt att det ska behövas, men hon hade ju rätt. Vet inte hur många gånger jag har varit tvungen att slå det där diplomet i huvudet på folk. Tack mamma!

2004-2005 Paris/Åre

Tog ett sabbatsår och åkte till Paris, även kallat tjejlumpen. Blev kär, drack rödvin och fikade bort fyra månader. Det var helt fantastiskt. Sen åkte jag till Åre och försökte jobba som skidlärare vilket var en katastrof (skrev om det häromdagen).

2005-2007 Handels del 2

Valde, utan någon speciell plan, marknadsföring som huvudinriktning för de sista två åren, och då förändrades allt. Tyckte att allt var intressant och träffade människor som höll med. Sommaren 2006 började jag blogga om allt kul jag lärde mig. Hösten 2006 blev jag skickad på fyra veckors praktik till reklambyrån Garbergs. Min mentor sa ”det bästa med praktik är att man inte kan få sparken, så säg vad du tycker och se vad som händer”. Det gjorde jag. Dagen innan praktiken var slut frågade min chef om jag ville börja jobba där på riktigt. Jag blev anställd som planner (strateg på reklambyråspråk) och hattade mellan deltidsjobb, kurser och examensuppsats de sista månaderna.

2006-2010 Garbergs

Hux flux och utan att varken ha funderat eller sökt jobb jobbade jag alltså på reklambyrå. På dagarna gjorde jag strategier för kunder, och på kvällarna gick jag på byråfester. Efter något år kände jag att copywriting verkade roligare än planning, så då frågade jag om jag fick byta. Det fick jag. Det gick jättebra för mig som copy och jag fick jobba med superroliga kunder och projekt. Dessutom hade jag världens bästa kollegor. Bloggen växte och jag skrev krönikor och satt i jurys och tiden räckte inte riktigt till. Efter en väldigt mörk vinter bestämde jag mig för att flytta till New York. Sandra som hade jobbat med mig hela tiden tyckte att det lät bra. Sommaren 2010 åkte vi dit och visade mapp. I oktober var visumet klart och flyttlasset gick.

2010-2012 KBSP och WK, New York

I två år satt jag på flotta kontor på Manhattan och gjorde absolut ingenting. Varenda projekt vi jobbade på gick i stöpet. Jag längtade ihjäl mig efter Sverige och känslan av att få uträtta något. Samtidigt älskade jag min fritid i New York och lärde mig mer än jag hade kunnat göra någon annanstans. Känslan av meningslöshet på jobbet gjorde att jag fick mer tid och lust till andra grejer jag gillar, som politik, krönikor och bloggen. Började tänka på om inte mitt funderande kunde bli mitt yrke. Kom på att det kunde det. Några månader av hemliga papper och tampandes med ansökningar senare blev jag antagen till doktorandprogrammet på Handels. Flyttade tillbaka till Stockholm i slutet av augusti.

2012 —> evigheten Doktorand på Handels

Här är jag nu. Doktorand är alltså steget efter magister, eller master, med nuvarande systemet. Det är ett fyraårigt program som är en blandning av utbildning och anställning kan man säga. Det man framför allt gör är att man forskar, vilket i slutändan blir en doktorsavhandling. När den har blivit godkänd disputerar man och kan använda titeln doktor (PhD på engelska). Utöver forskningen går man kurser och undervisar dem som går på bachelor- och masterprogrammen. Mitt ämne heter Unintended effects of advertising. Än så länge vet jag inte riktigt vad det kommer att handla om, men jag återkommer.

Så nu sitter jag alltså på ett kontor i skolan jag hatade som 18-åring. Vad som händer efter det vet jag inte, men jag har ju fyra år på mig att reda ut det, så det ger sig nog. Är det här ett normalt yrkesliv? Är det en rimlig väg för att hamna där jag är? Absolut inte. Ingen kreatör har gått på Handels och ingen forskare har varit reklamare och framför allt vill ingen anställa någon som bloggar som jag. Men det kanske är lite bra att veta ändå. Att man kan göra det mesta fel och ändå ha rätt så kul på vägen.