Brevväxling

  • 2 min

En av mina favoritbrevvänner heter Emilia. Jag har aldrig träffat henne, men ibland dyker det upp ett mail där hon berättar lite om saker hon tänker på. Och så ställer hon ofta en fråga till mig, exempelvis vilka fem grejer jag stör mig mest på i hela världen eller vilka mina sämsta egenskaper är. Kan ni tänka er något roligare att få i inboxen en lite seg dag på jobbet?

I vår senaste korrespondens berättade Emilia varför hon läser min blogg.

Vet du vad du är? Du är min moralkaka i en bloggosfär fylld av cupcakes.
Läste det på en blogg någon gång. Tycker det passar.

Jag blev oerhört glad att höra det. Själv har jag inte tänkt på det sättet förut. I mitt mentala positioneringsdiagram ligger jag i hörnet med planningbloggar och branschtugg. Jag är ett mjukare och spretigare varumärke inom  den kategorin, men det är ändå där jag hör hemma.

Men naturligvis kan man se det på flera sätt. Man kan se det här som en reklamblogg, eller som en New York-blogg, eller som en åsiktsblogg om allt möjligt. Men, man kan också se till vem jag är, rent demografiskt alltså. Och faktum är att jag ju är en ganska typisk bloggare. Jag är 27 år och bor i en storstad och jobbar med ”media”. Väljer man ett sånt diagram hamnar jag i samma ruta som typ Sofie Fahrman eller Elin Kling.  Och ser man det så sticker ju den här bloggen ut ganska ordentligt.

En blogg kan vara vad som helst, och det är det fina med det. Min blogg har lika många syften som den har läsare, och alla är naturligtvis lika uppskattade av mig. Men något gör mig extra motiverad när en person som Emilia hittar mig och tycker att jag bidrar med något intressant till just hennes bloggvärld. En plats där man fokus ett tag och prata om andra saker än de man pratar om till vardags. Kanske cookiemysterier eller internetdialekter eller genus eller klimatångest. Där inget egentligen spelar så stor roll så länge man kan skriva och läsa och tänka. När jag var yngre fanns tidningen Darling som gav mig en plats att göra just det. Om mina texter kan hjälpa till att skapa en sån plats for någon annan nu, står jag mer än gärna till tjänst så länge det behövs.

Emilia och alla andra: Ni är världens bästa läsare!