BMI, naturlighet och argument i singular

  • 2 min

Via Ida fick jag den här artikeln om att Israel nu följer bland andra Brasilien och Italien och inför lagar kring modellers hälsa. För att få jobba i Israel måste modeller nu ha ett BMI på minst 18,5 och läkarintyg på att de mår bra. Dessutom gäller nu att om bilder retuscheras så att modellerna framstår som smalare än de är måste det skrivas ut.

Med tanke på modebranschens totala fail hittills när det gäller självreglering och -sanering är lagstiftning vettigt och nödvändigt. De flesta verkar hålla med, utom modemänniskorna själva (dock inte modellerna, de verkar inte vilja/få uttala sig). Det som slår mig är, att trots att såna här lagar införs på allt fler ställen, och att problemen har diskuterats i säkert tio år, har de så sjukt dåliga argument för sin sak. Eller dåliga, snarare är det väl dåligt i singular, eftersom de bara tar upp ett och samma hela tiden: Att viktgränser är godtyckliga, eftersom det finns personer som är naturligt smala.

Jag tycker att det resonemanget haltar ordentligt. För det första handlar inte lagarna enbart om modellernas hälsa, utan om de flickor och kvinnor som tusen gånger om dagen utsätts för ett ideal som är helt orimligt. För oss spelar det ingen roll om modellen är ”naturligt” smal eller om hon är sjuk – vi jämför oss på samma tokiga grunder.

För det andra bygger det på modellande som någon slags mänsklig rättighet. Vi förväntas tycka synd om supermodellen som nu inte får jobba, trots att hon mår bra. Men det funkar inte åt andra hållet: är man naturligt rundare får man se sig om efter ett annat yrke, hur fotogenique man än är och hur bra man än mår, med beskedet att provkollektionerna sys upp i storlek 32 och passar inte det får det vara. Det enda en sån har lag gör är att tajta upp restriktionerna lite. Man får helt enkelt inte vara för smal och inte för tjock. Det innebär att vissa modeller som tidigare har jobbat nu ställs inför samma dilemma som dem som vägde för mycket tidigare gjorde: ändra din kost, anpassa din kropp, eller gör något annat. Med skillnaden att den här regleringen syftar till att hjälpa andra.

Om modebranschen vill slippa fler såna här lagar får de nog slipa sina argument. Eller helt enkelt på eget initiativ ställa om symaskinerna till en storlek 36.