Beach 2013

  • 5 min

Nu ska jag skriva om något så upplyftande som ångest. Det är ju ändå snart november, för tusan.

Jag snackar ju rätt mycket om hur vi på olika sätt kan försöka minska utseendehets, kroppsnojor och annat meningslöst folk har en tendens att ägna sig åt. Jag önskar att mina åsikter i frågan kom från en lugn och upphöjd plats där jag liksom var över allt sånt och ville hjälpa andra. Så är inte fallet. Jag är precis lika nojig som andra, om inte värre. Det är väl precis som Lady Dahmer brukar skriva, att hur mycket vi än tycker att systemet är fel är vi en produkt av det. Man kommer inte helt plötsligt vakna upp en dag och vara någon helt annan. Däremot kan man lära sig strategier för att göra livet lite lättare. Här är några av mina.

1. Acceptans. Ibland får man ju höra av man ska acceptera sig själv så som man är. Det funkar inte alls för mig. Kommer aldrig, någonsin hända. Däremot har jag på senare tid börjat acceptera att jag inte accepterar mig själv, så att säga. Det är inte bra eller önskvärt, det är bara så det är. Jag kommer sannolikt inte gå förbi en spegel utan att tänka oj helvete. Jag är en viss person i ett visst sammanhang och då har det blivit så. En perfekt storm av förutsättningar, helt enkelt. Men det är inte hela världen. Det är inte farligt att må lite dåligt. Det är först när man blir helt uppsnurrad i tankarna det blir jobbigt på riktigt. Det här slog mig för några månader sen, och jäklar vad mycket lättare allt blev sen. Jag menar inte att man ska sluta vara arg på systemet som har fått det att bli så och försöka ändra på det, bara att man ska sluta se sig själv som en bricka i det.

2. Riskminimering. Men, man måste ju inte göra saker som får en att få ångest jämt och ständigt. Jag tror att det är viktigt att tänka på vad man har i sitt liv som inte funkar. Det är så himla olika. För min del är modetidningar världens största NEJ. För andra är det bara trevligt. På samma sätt kan olika kläder få en att bli mer eller mindre medveten om hur man ser ut. Det är svårt att känna sig utsatt i bekväma kläder. Här faller det också in att sluta ge sig själv och andra komplimanger för deras utseende i tid och otid. Vilka situationer/saker/personer är bara meningslösa och jobbiga? Skit i dom.

3. Övning. Jag tror stenhårt på det här att talang är något man övar sig till. Brukar tänka på det när folk skriver snälla saker till mig, att ja det är klart att jag kan uttrycka mig hyfsat tydligt. Jag övar ju på det varje dag. Och det måste ju rimligen vara samma sak med typ tennis, kärlek och kroppsuppfattning? Om man tränar på det kommer det lättare. Därför tror jag på att göra saker med kroppen när den är skitbra och inte ska bedömas. Några idéer:

Gör något jobbigt. Och då tänker jag inte kanske gå på gym i piffiga träningskläder, utan snarare gå ut och kuta i skogen eller bära tunga möbler. Man mår bra av att låta kroppen användas till det den ska.

Ha massor av sex med en härlig person. Det får en ju onekligen att tycka att man inte skulle vilja vara utan sig själv, ändå.

Laga och ät mat. Man ska ju ändå göra det tre gånger om dagen, så några av dem kan man ju låta maten vara rolig. Att snoka upp en massa konstiga recept och laga dem borde man göra i alla fall en gång i veckan. Dessutom kan man då lära sig vad ens kropp faktiskt gillar, för det är också olika.

2. Undanmanövrar. Om acceptans, riskminimering och övning är ganska långsiktiga strategier är undanmanöver något man kan göra pang bom här och nu. De dagar man helt enkelt inte orkar vara så himla vettig, eller inte har kommit dit med sin övning än. Det handlar helt enkelt om att distrahera sig själv. Exempelvis:

Gör något snällt för någon annan. Som jag skrev för ett tag sen är min bästa quickfix att skänka pengar till välgörenhet. Men man kan också ringa en kompis (för att prata om deras problem, inte sina egna), laga mat till någon, eller fixa något på jobbet.

Byt kläder. Sätt på dig nåt som är bekvämt och passar. Upptäckte nyligen att alla mina värsta ångestdagar sammanfaller med ett visst par svarta jeans. De är helt enkelt för små. Så dom borde man ju inte ha på sig.

Läs något som du blir genuint upprörd över. Seriöst eller tramsigt, typ idiotsäkert trick för undanmanöver.

Drick ett glas vin. Ja jag veeeet. Inte superhälsosamt kanske, men det funkar ju.

Gå på fest. Det funkar i alla fall skitbra för mig. En riktigt rolig hemmafest är typ det bästa som finns. Att spela ashög musik och käka chips och prata med bra folk och om man har tur få spela typ tärningsleken.

Så då. Fler idéer?