Att söka jobb
- 7 min
Det här börjar bli en riktig liten serie, hörrni. Dags för del 3 av De Vanligaste Frågorna Jag Får. Klicka här för att läsa Del 1 (Hur fick du jobbet du har idag?) och Del 2 (Vilka sorters företag finns om man vill jobba inom media?).
Frågan: Hur gör man rent konkret för att söka jobb i reklambranschen?
Svaret:
För att första hur det funkar finns det tre saker som är viktiga att veta om reklambranschen.
1. Reklambranschen består av ganska små företag. Det betyder att det sällan finns en formell HR-ansvarig. Istället sköts rekryteringen av VD, CD eller byråchef, beroende på vilken roll man ska anställa. Det här innebär att personen som är ansvarig för rekrytering också är ansvarig för en massa andra saker, vilket kan vara bra att tänka på. Han eller hon har ont om tid och är inte expert på HR-frågor. Räkna inte med svar på mail och telefonsamtal. Man måste ligga på som en igel för att få någon att kolla på ens mapp.
2. Reklambranschen är liten som bransch också. Alla känner alla, på gott och ont. Tjänster annonseras i princip aldrig ut, istället sköts allt via kontakter.
3. Ditt första jobb avgör till stor del hur din kommande karriär blir. Det här är inte så poppis att säga, men det är sant. Reklambranschen består till stor del av två typer av byråer: de ”bra” och resten. Börjar du jobba på en bra byrå direkt hamnar du på rätt sida staketet. Du kommer att få ut bra jobb och bygga en intressant mapp som gör dig poppis hos de andra ”bra” byråerna. Om du däremot börjar på en mindre bra byrå hamnar du lätt på efterkälken och har svårt att ta dig därifrån. Med det sagt är det inte alla som har som mål att vinna Guldägg och jobba med stora kunder, därför sätter jag ”bra” inom citationstecken. Man kan jobba på en liten, mindre känd byrå och ha det hur bra som helst. Det jag vill ha sagt är att typen av byrå du börjar på spelar stor roll, så det är viktigt att välja med omsorg.
Nu när du vet det kan vi gå in på det praktiska. Typiskt tillvägagångssätt för att få sitt första jobb:
1. Sätt ihop en digital mapp med dina bästa jobb. Fem-sex projekt är lagom. Se till att mappen speglar hela din förmåga. Blanda stora idéer med konkret hantverk inom form och/eller text. Gör du projekt utanför reklamyrket kan du peta in dem med, om de hjälper till att förklara vem du är. Jag har till exempel min blogg i mappen.
2. Sätt ihop en enkelt CV. Tänk på att den som läser inte är HR-proffs. De behöver inte veta vilket gymnasium du gick och alla dina extrajobb, utan vad du har gjort som är relevant for jobbet du söker nu. Vilken utbildning du har och så.
3. Läs på om byråerna. Skicka aldrig samma ansökan till flera byråer, sånt märks direkt och gör garanterat att du sorteras bort. Använd Resumé, Dagens Media, Creativity och bloggar för att lära dig om de olika byråerna och gissa var du skulle passa bäst. Tänk på vad du kan bidra med till byrån, inte tvärtom. Har de ont om unga människor? Har de ingen planner? Har de gjort en fantastisk kampanj som hade mått ännu bättre av din illustrationstalang? På det här sättet märker du också vilka byråer som kanske anställer just nu. Håll utkik efter nyheter om vunna pitcher eller tapp av anställda.
4. Formulera ett mail. Personligen hatar jag ”personliga brev”, just för att de aldrig är personliga. Dessutom orkar man sällan öppna en bifogad wordfil. Skriv istället några korta rader om vem du är och varför du skulle passa så bra på just den här byrån. Reklam handlar om att kommunicera med små medel, och det här är din chans att visa att du kan det. Tänk också på att folk på byråer har extremt känslig tönt-radar. Undvik ”kreativa” ansökningsmetoder, de slår nästan alltid fel. Att vara välformulerad, kunnig och angelägen räcker gott.
5. Skicka mailet till rätt person. Om du har någon kompis på byrån, skicka till dem och låt dem vidarebefordra. Annars, ring till repan och fråga vem som tar emot ansökningar till just den roll du söker.
Steg 5, fotnot. Det här är alltså det man brukar kalla ”kontakter”, att känna någon på byrån som kan hjälpa en att hitta rätt. Kontakter skaffar man genom att höra av sig till folk när man inte behöver dem. Maila beröm för kampanjer de har gjort, bjud ut intressanta människor på lunch, gå på reklamfester (eller Kåken och Gubbrummet) och lär känna så många du kan. Försök inte vara taktisk här och prata med ”rätt” människor, det blir alltid genomskinligt och jobbigt. Var en bra kompis istället så kommer resten automatiskt.
6. Ge personen tre dagar på sig att svara. Om du inte har fått svar då, skicka ett vanligt påminnelsemail.
7. Får du fortfarande inte svar, ring upp. Upprepa. Det här är standard på alla byråer och har inget med dig att göra. Ligg på tills du får personen på tråden.
8. Hurra! Personen du har mailat gillar din mapp och vill att du ska ”komma upp på ett förutsättningslöst möte”. Det här innebär att ni ska sitta ner någon halvtimme och lära känna varandra. Inte för att verka för domedagsaktig, men i det har mötet avgörs allt. Du kommer inte att få några frågor av typen ”vilket djur är du?”, snarare ”var har du köpt dina skor?” Personen du träffar kommer att vara stressad och oförberedd. Du måste alltså vara motsatsen. Om ni gillar varandra är du inne, kanske inte just nu, men då finns du på byråns lista inför nästa gång de anställer. Om inte, börja om från steg 3. Ta med din laptop till mötet sa att ni kan kolla på mappen igen. Kom i tid. Tacka ja till kaffe, men be inte om sojamjölk eller något annat konstigt. Var dig själv och fråga allt du vill veta om byrån. Ju mer du vet innan, desto bättre blir dina frågor och desto mer känns det som att du redan hör hemma där.
9. Nu är chansen ganska stor att personen du just träffat vill att du ska träffa någon mer, kanske direkt eller några dagar senare. Det kan vara fler partners, tongivande kreatörer eller andra personer som är involverade i beslutet. Den här delen av processen kan hålla på i veckor av schemakrångel. Varje möte är likadant men med olika människor, och precis som i steg 8 handlar det om att ni ska gilla varandra. Generellt gäller att ju längre du har jobbat, desto fler människor ska du träffa innan beslut om anställning fattas.
10. Har du träffat alla? Nu ska det gå undan. Har du inte hört något inom två dagar efter senaste mötet gick det nog inte så bra. Jaga fatt på den du först hade kontakt med och fråga vad som händer. Om de inte erbjuder dig anställning, fråga varför. Då lär du dig till nästa gång. Annars: grattis! Nu får du ett samtal med frågor av mer praktisk karaktär, när kan du börja, vad ska du tjäna? Se till att komma upp på byrån snabbt igen för kontraktsskrivning. Varje dag som går gör att risken okar för att allt ska falla igenom.
11. Skriv på papper, skaka hand, skåla i champagne och börja förbereda dig på första dagen på ditt nya jobb. Men det får bli nästa del i serien.