Att inte kunna välja just någonting alls

  • 2 min

Först och främst: tusen tack för alla tips på veganbloggar! Fortsätt gärna fylla på listan om något saknas så sätter jag ihop det till ett inlägg sen med allt samlat. När jag skriver det här har jag precis genomfört min första djurfria måndag med (i eget tycke) stor framgång. Jag har så klart haft veganveckor förut, men då har det varit så himla planerat. Nu lyckades jag mer eller mindre köra på som vanligt och ändå inte få i mig djur (utom en skvätt mjölk jag av bara farten hällde i kaffet och inte tänkte på förrän flera timmar senare. Aja, man kan inte lyckas med allt här i världen).

Sen och näst främst vill jag bara skriva ett förtydliganade appropå mitt bimboinlägg häromdagen. Bland kommentarerna verkar det råda lite förvirring kring vad jag menade med att jag klandrar vissa personer, men inte själva bimbon. Tycker jag att vissa människor helt saknar ansvar, och är det i så fall inte att förringa dem? Är det inte så att antingen har alla ansvar, eller ingen?

Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att alla människor bör ta ansvar för sig själva och sina medmänniskor. Men när det handlar om att kräva ansvar tycker jag att det är direkt korrelerat till makt. Ju mer makt man har, desto mer ansvar. Om en kvinna kommer från en privilegierad bakgrund, har fått chansen att plugga och driver ett eget framgångsrikt företag tycker jag således att omvärlden kan kräva mer av henne när det gäller exempelvis att arbeta för jämställdhet, än av en annan kvinna som inte har haft samma möjligheter att påverka sin egen och andras liv.

Hur man än vrider och på det tycker jag att man igen hamnar i ett resonemang om struktur och individ. Det är jättesvårt för en individ att förändra en struktur, och därför känns det oftast rätt meningslöst att klanka på personer som beter sig på vissa sätt. Men. Det finns undantag. Företagsledare, politiker och opinionsbildare har ju faktiskt makten att, i alla fall bitvis, förändra systemet. Deras beslut som individer påverkar en massa andra individer. Och även om det naturligtvis inte betyder att deras intelligens eller människovärde eller så är större tycker jag ändå att de har ett större ansvar en den som inte kan välja just något alls.