Ära och berömmelse

  • 1 min

Förra veckan avslutades med One Show Interactive, och som vanligt fick en massa duktiga svenskar ta emot priser. Det är ju fantastiskt roligt på alla sätt. Men en grej stör mig ganska så mycket: Mer än hälften av arbetsgrupperna bakom jobben nämns nästan aldrig.

Människor som pluggar reklam tror ofta att det svåra med yrket är att hitta på bra idéer. Alla som har jobbat i något mer än tre månader vet att det inte är problemet. En idé är ingenting förrän den är gjord. För att det ska hända krävs en massa arbete av en massa personer och de flesta av dem jobbar inte på reklambyrån som går upp på scenen och hämtar pris.

Om man går första året på Berghs är det således helt förståeligt att man höjer människor till skyarna om deras visitkort säger CD, AD eller copywriter. Om man har lite mer erfarenhet är det helt obegripligt. Kreatörer har en viktig del i processen kring att ta fram reklam, men de är inte ensamma. Framför allt inte i kategorier som heter något med cyber och interactive, där banbrytande tekniska lösningar oftast är det som belönas.

Om man ska lyfta fram intressanta idéer borde man fira alla som har varit med och gjort dem bra. Därför skulle jag vilja säga ett stort och starkt grattis till B-Reel, Monterosa, FSWL, Mad in Sweden och alla andra svenska digitala produktionsgenier. Samt naturligtvis alla på Posten, Google, MINI, Volkswagen och Sjöräddningssallskapet, som tyckte att det var värt att göra något jobbigt och dyrt för att det hade chansen att bli något som folk inte bara struntar i.

Ni är grymma!