Angående tacka ja och sånt

  • 2 min

Rättviseförmedlingen kör sedan en tid tillbaka kampanjen Tacka ja. Målet är att få fler kvinnor att synas i media, genom att helt enkelt uppmuntra dem att inte säga nej när journalister eller andra frågar. (Det här vet ni så klart säkert redan, men man vet aldrig. Jag har ju en ganska tramsig/heteronormativ inställning till livet)

I en artikel i DN förtydligar Lina Thomsgård problembilden lite grann. Framför allt säger hon en grej som jag tycker är superviktig.

Att som journalist be kvinnor ställa upp med argumentet att det behövs just kvinnor kan ha en motsatt effekt, varnar Thomsgård.
– I och med det osynliggörs kompetensen. Du måste motivera varför du väljer just den här personen, det är fullkomligt logiskt. Det är inte alla som vill medverka som en kvinna i statistiken.

Ja. För så är det faktiskt. Jag har de senaste åren blivit inkvoterad i en mängd sammanhang. Det har varit byråchefer, paneldebattsorganisatörer och journalister på jakt efter krönikor, citat eller åsikter. I väldigt många fall med motiveringen ”det vore så roligt att ha dig har eftersom du är kvinna”. Eller här i USA, den mer rättframma varianten We need girls!

För min del gör det inte så mycket, eftersom jag är för kvotering och dessutom antar att de menar väl. Jag utgår ifrån att de menar ”det vore sa roligt att ha dig har eftersom du är bra och dessutom kvinna”, bara att den där första halvan försvann. Kanske beror det på hybris, jag vet inte.
Men alla tanker inte så. För de flesta kvinnor är det en ren förolämpning att bli erbjuden något på grund av sitt kön. För strukturerna har lärt oss att kvinna per definition är sämre än man, och att bli inkvoterad som kvinna därför betyder att man inte håller måttet kompetensmässigt. Även fast det antagligen är precis tvärtom.

Hur som helst.

Tips till dig som vill få någon att tacka ja:
Berätta vad hon får ut av det (pengar, roligt jobb, uppmärksamhet, intressanta kontakter), inte vad du får ut av det (en bättre jämställdhetssiffra och som följd av detta bättre resultat).

Tips till dig som får frågan:
Tacka ja ändå. Om inte för din egen skull, så för din framtida/nutida dotters.