Alex Schulman och bloggbråk

  • 1 min

Häromdagen var Alex Schulman med i Aktuellt. Där sa han något som är både sant och självklart: De största bloggarna i Sverige drivs av tonårstjejer som skriver om kläder. Man kan titta på hela klippet här.

Detta uttalande rör upp vissa känslor. Emmanuel KarlstenExpressen menar till exempel att Alex Schulman inte är påläst. Hur mycket Alex läser vet jag ingenting om, men faktum kvartstår ju att även om det finns massor av bloggar som skriver om de ämnen som Alex efterlyser, finns de inte bland de största. Man kan också prova att prata med vem som helst utanför den lilla grupp av bloggare och självutnämnda sociala medier-experter som vet hur det ligger till ”på riktigt”. De kommer att säga att en blogg är en dagbok på nätet, oftast driven av en ung tjej som skriver mycket om kläder. Man kan tycka att det är fel och att det är synd, men det ändrar inte faktumet.

Jag tycker att bloggens och bloggandets utveckling i Sverige är oerhört intressant. Jag tycker att det är något man borde prata mer om. Jag håller med Alex om att det borde finnas utrymme för mer varierade bloggar och att det nog inte är helt hälsosamt att så unga människor blir kända så snabbt. Och vi kommer aldrig att komma någonvart med den diskussionen om vi inte kan erkänna att bloggandet och bloggläsandet i Sverige ser ut som det gör. De flesta djupa och specifika bloggar är valdigt små, och inom varje subkultur länkar alla till varandra i ett ormbo for inbördes beundran. Samma människor bjuder sedan in varandra som talare till olika event där de upprepar inläggen de har korslänkat till föregående månad, inför samma publik på ett par hundra personer. Sen går man ut och dricker öl och dunkar varandra i ryggen. Det ar absolut inget fel med det, men att hävda att de grupperna utgör en maktfaktor i paritet med Kissie eller Foki eller Carolina Gynning, är bara dumt.