Adult men with power are the ones we need to hold accountable for leadership in these issues.

  • 1 min

Det var längelänge sen jag postade ett TED-talk men nu är det för tusan dags. Jackson Katz (obs medelålders vit man, om någon blir orolig nu) pratar om hur jämställdhet i allmänhet, och särskilt mäns våld mot kvinnor, inte på något sätt är en kvinnofråga. Hela ansvaret för de problemen ligger hos män. Män med makt och ledarpositioner.

Jag tror att det var när jag läste kursen Entreprenörskap och Genus i våras som jag insåg det märkliga i att det nästan alltid sätts likamedtecken mellan genus och kvinnor. Som om män inte hade ett kön. Alltså det är ju ingen nyhet (quote Simone de Beauvoir 1949), men ändå sitter det fortfarande så förbannat långt inne. Fortfarande pratar vi om misshandlade kvinnor snarare än misshandlande män. Fortfarande skriver DN rubriken Så undviker du sexism i IT-branschen och riktar den till kvinnliga anställda, snarare än manliga chefer. Och fortfarande handlar doktorandkurserna i genus om kvinnligt företagande, snarare än om manligt, trots att det senare är så otroligt mycket vanligare.

I samma veva brukar man prata om kvinnor som en minoritet bland andra. Som om 51% av jordens befolkning ens i teorin skulle kunna vara en minoritet. Nä, det duger inte. Det duger inte att ansvaret för lösningar läggs på dem som förtycks. Det duger inte att vi säger att Mary blir slagen eller Anna blir lönediskriminad, när det i själva verket är John som slår och Anders som lönediskriminerar. Det duger inte att män med makt gärna stöttar kvinnor som vill kämpa, men inte själva lägger två strån i kors.

Det duger inte att hålla käften.