10 saker att göra NU

Då var vi på’t igen, det här med att leva miljömedvetet/hållbart/grönt eller vad man vill kalla det. Det är ju inte så lätt. Dels för att det är så himla enkelt att tänka att det inte spelar någon roll. Vad EN person gör kvittar ju. Jag tror att det behövs rejäla politiska omstruktureringar om vi ska komma tillrätta med problemen. Här kan man tänka olika. Vissa vill bara engagera sig politiskt och tycker inte att individen behöver anstränga sig alls, medan andra tvärtom menar att det är hyckleri att inte själv ta konsekvenserna av det man förespråkar. Jag lägger mig någonstans i mitten. Inte för att jag faktiskt tror att just min middag spelar någon roll, utan för att jag har lättare att uttala mig om något jag har provat. Ju fler gröna förändringar jag gör i mitt eget liv, desto lättare är det att argumentera för att de borde införas på ett större plan.

Med det sagt är jag inte perfekt. Jösses, långt ifrån. Och här kommer ett annat problem in: när man börjar engagera sig, i något alls egentligen, är det många människor som blixtsnabbt är framme och pekar finger. Man engagerar sig för lite, på fel sätt, i fel saker. Ni svenska medelklasskvinnor är så jävla bortskämda som vill ha delad föräldraförsäkring, tänk på kvinnorna i Afghanistan! eller Vem fan är du att köpa rättvisemärkt kaffe och sen åka till New York på semester? På ett sätt kan jag förstå invändningarna. Men jag försöker leva efter principen att något är bättre än inget. Självklart är det bättre att vara vegan och bara handla second hand och odla sina egna morötter, men någonstans ska man börja. Det är svårt att lägga om hela sitt liv när man är en produkt av ett system som vill att man ska göra motsatsen. Men varje gång man gör något litet, har man i alla fall inte gjort det sämre. Kanske har man dessutom lärt sig något. Eller inspirerat någon annan. Det är ju liksom ingen slump att exempelvis veganism smittar. Man ser någon som gör nåt och så blir man sugen på att prova själv. Och då är det plötsligt inte en person som gör annorlunda, utan kanske tio. Osv.

Med det sagt: Här kommer 10 saker man kan göra NU för att leva lite grönare som inte ens är jobbiga.

1. Äta mindre industrikött. Köttindustrin är en jättestor klimatbov och djuren har det ofta inte så väldigt bra, även här i Sverige. Ett av de enklaste grejer man kan göra är alltså att äta lite mindre av det. Typ sänka sig ner till nivån för 10 år sedan, eller så. Här kan man göra på olika sätt. Jag har kompisar som kör en köttfri dag i veckan, eller tvärtom: kött en dag i veckan. Man kan också köra vego på luncherna. Eller hela vägen, naturligtvis. (inlägg om det kommer!)

2. Ta en konsumtionsfri månad. När jag gör det brukar jag inte köpa någonting som är en sak och som därmed måste produceras. Mat är ok, och tjänster. Sträcker man ut perioden längre brukar jag säga ok till sånt man verkligen behöver, typ schampo, men då köper man så bra man kan. Inte billigt skräp och inte typ lyx, utan vettiga grejer. Det bästa med konsumtionfria perioder är att man börjar reflektera över hur mycket man egentligen slentrianköper. Precis som när man skär ner på köttet är det jobbigt i typ tre dagar, sen känner man sig snarare inspirerad.

3. Second hand. Både att köpa andras gamla grejer och sälja sina egna istället för att slänga. Något jag precis har upptäckt är hur mycket det finns på Blocket som är typ sprillans nytt och kostar en spottstyver. Folk gör ju felköp och tusen gånger bättre att du tar över deras Acnejacka än att du köper en egen och deras blir hängande. Jag hittade min älskade älskade vinterrock så. Helt oanvänd med tags kvar, fick den för 40% av originalpriset.

4. Avgifta hemmet. En dag började jag tänka på vad typ allrengöring egentligen innehåller och blev livrädd. Med lite hjälp från internet och mamma lyckades jag ganska snart byta ut allt mot miljövänliga och naturliga grejer som såpa och bikarbonat. På ICA finns Skona som jag tycker är helt ok, på Coop finns Änglamark som jag inte gillar så mycket och på Hemköp Garant som jag inte har testat. Kräver lite påläsning men när man väl har gjort det är det inte mer jobbigt än något annat. Den som har far- och morföräldrar i livet kan ju fråga dem, är rätt säker på att de tvättade och städade även innan Vanish Oxy Action.

5. Gå med i en organisation som jobbar med frågor man är intresserad av. I det fall man inte orkar hålla på själv. Skrev om mina egna favoriter här, men det finns ju tusentals andra.

6. Byta grejer. Det här känns lite ovant i början, men när man väl har kommit in i det är det världens bästa. Att helt enkelt låna saker av sina vänner istället för att köpa. Varenda gång jag kommer hem till en kompis brukar jag snoka igenom bokhyllan och låna deras favoriter. Sen gör de samma sak hos mig. Det intressanta är att när man väl börjar prata om det kommer man oftast på en massa annat jox man kan byta – kläder man har tröttnat på, smink man inte gillar, sportprylar man inte använder så ofta.

7. Bo ihop. Ok, det här kräver lite mer. Men det är ganska konstigt att så många i Sverige (inklusive jag själv) tar för givet att man ska bo i en egen lägenhet. Singelhushållen måste ju vara en av de enskilt största energibovarna vi har. Dels drar det sjukt mycket mer el och värme och sånt när alla ska ha varsitt badrum osv, och så behöver alla varsin pryl av ALLT. Inklusive det tråkiga, typ strykjärn. SVINonödigt egentligen. Om jag skulle flytta nu skulle jag lätt försöka bo i kollektiv.

8. Läs på. Det viktigaste för att kunna föra skillnad är att veta VAD man ska göra. Och det är ju inte så lätt. Men ju mer man lär sig, desto lättare blir det. Jag försöker se till att ungefär varannan bok jag läser handlar om en fråga jag tycker är politiskt intressant – till exempel jämställdhet, invandring eller grön ekonomi. Det handlar inte om att plugga in det, bara om att sakta men säkert fylla på sitt förråd av tankar. Plötsligt en dag vet man en massa saker som kan hjälpa en att fatta kloka beslut.

9. Odla eget. När jag var liten hatade jag trädgårdar. Det var nämligen anledningen till att mamma och pappa ALDRIG kunde göra något kul när vi var på landet. De skulle hålla på med den himla trädgården. Jag svor att aldrig skaffa så mycket som en krukväxt. Klipp 20 år framåt i tiden och jag älskar skiten. Och det går även om man bor i en etta! Man får plats med så mycket mer krukor än man tror. I ett vanligt fönster kan man odla de flesta kryddor. Vet folk som också har lyckats med tomater och oliver. Det är billigt, det är obesprutat och det är fint att titta på. Den stora tröskeln är att fatta att det inte gör nåt om plantorna dör. Sånt händer, bara. Då får man börja om och prova nåt annat, helt enkelt.

10. Flytta fram sopsorteringen. Förut hade jag min förpackningsåtervinning i en kasse i ett skåp som låg cirka fyra steg från köket. ALLDELES för jobbigt. Jag gick ju fortfarande dit, men jag hatade det. Sen tog jag mig i kragen och köpte ett fint litet system på IKEA så nu kan jag fixa det direkt i köket och slipper dessutom sortera och hålla på när jag står vid den deppiga sopstationen på söndagarna.

Sådärja. Nu är det väl inte alltför oförskämt att jag ber er fylla på med era tips?