Mia Skott

Mia Skott är historiker, skribent och föreläsare. Hon har forskat om kvinnors agens och självständiga yrkesverksamhet under svenskt 1700-tal. Arbetet lockade henne in i arkivens djup för att där leta spåren och finna källorna efter kulturskapande kvinnor. Och hon fann dem! Nu har hon gjort delar av sin framgångsrika och snillrika metod tillgänglig för en bred allmänhet genom att guida läsaren av Arkivism: En handbok – Hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning (2021) i konsten att hitta spåren efter kvinnor i våra arkiv.

Mia kommunicerar och levandegör tidigare kvinnors liv och villkor med stort engagemang. Hon sätter många av våra felaktiga föreställningar om historiska kvinnor i ljuset av dagens förhållanden och inspirerar till att rätta till och veta mer. Mia Skott visar samtidigt hur viktigt kulturarvet är för en fungerande demokrati.

Föreläsningar

Ta del av hur fascinerande ett historiskt detektivarbete kan vara. I Mia Skotts föreläsningar om Arkivism får ni lära er delar av konsten att hitta fakta och berättelser om kvinnorna i våra arkiv. Hur fungerar det på ett arkiv? Vad kan du göra för att hitta rätt i olika källor? Och när är det dags att dra på dig de vita silkesvantarna – och när är det istället dags att knyta näven i fickan och finna nya sätt att ta dig fram?

Konsten att hitta kvinnorna i våra arkiv

I denna föreläsning visar Mia Skott hur du praktiskt går tillväga för att hitta och tolka källor om kvinnor i arkiv. Metodiskt och med vackra illustrationer levandegör hon den kvinnohistoriska resan från valet av kvinna, frågorna du behöver ställa och vilken typ av kunskap du kan nå.

Vad är ett arkiv och hur fungerar det? Vilka frågor kan du ställa och hur organiserar du bäst ditt sökande? Vad kan du finna via digitala sökvägar hemma i soffan, och när är det dags att leta på plats i arkivet? Vilken typ av uppgifter kan du hitta och i vilka källor hittar du dem? Vilken källkritik hjälper dig att tolka kvinnornas spår?

Med denna föreläsning fördjupas era kunskaper om del ett av boken Arkivism: En handbok (2021).

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan