Mamas sista kram Djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva

”En fängslande och varmhjärtad bok, full av medkänsla och sprängladdad med insikter om djurs liv, människans inkluderat”

– Yuval Noah Harari, författare till Sapiens: en kort historik över mänskligheten

”Frans de Waals senaste bok, elegant översatt av Joachim Retzlaff, är inget mindre än en lysande ingång i gränslandet mellan primatologi och moralpsykologi. Med ett uttjänt uttryck kunde boken beskrivas som populärvetenskap när den är som allra bäst, fast det är mer än så eftersom Frans de Waals argument- och uppslagsrikedom frammanar ett banbrytande sätt att förstå och uppfatta djur och människor på. Författaren till The expressions of the emotions in man and animals hade varit förtjust.”

– Torgny Nordin i en understreckare i Svenska Dagbladet

Vinnare av det prestigefulla PEN/E O Wilson-priset 2020!

Klippet ovan har setts 11 miljoner gånger.

Mama, matriarken i sin schimpanskoloni, ligger för döden. Hon har varit apatisk i veckor. Men så får hon ett oväntat besök från en gammal vän, en mänsklig forskare – och hon skiner upp av lycka. Deras sista möte fångas på film, vilket i sin tur fångar miljontals världen över.

Frans de Waal tar avstamp i berättelsen om Mama och hennes gamle vän. Han visar oss inte bara det enormt starka band hon och hennes vän delade, utan också djurens fantastiskt djupa och komplicerade känsloliv. I denna banbrytande och underhållande bok presenterar de Waal resultatet av sina revolutionerande studier av schimpanser, bonoboer och andra primater, tillsammans med personliga möten med andra arter som lämnat stora avtryck.

de Waals slutsatser är lika radikala som instinktivt sannklingande: Precis som det inte finns ett enda organ som är unikt för människan, har vi inte en enda unik känsla. Sådant vi länge har sett som djupt mänskligt – glädje, sorg, skam, kärlek, smärta och lycka – återfinns hos andra arter, som verkar i egna avancerade sociala system. Detta får konsekvenser för hur vi ser vår egen plats i näringskedjan, hur vi bör förhålla oss till husdjur och bruksdjur, och inte minst för vår roll i det pågående massutdöendet.

Det här en bok ingen av oss har råd att missa.

Mamas sista kram tilldelas PEN/E O Wilson-priset 2020: ”… for his keenly observed, insightful, and wonderfully told exploration of the inner lives of animals, which highlights the bounty we share (and don’t share) with other species—both emotionally and psychologically. His lifelong study of primates, in the wild and in zoos, has led him to insights that are scientifically rigorous and not anthropomorphic, yet easy to understand in profoundly human terms. His elegantly written memoir, Mama’s Last Hug, is a book that reminds us that while our homo sapien life may seem very different from that of other animals, we inhabit a kingdom of neighbors.”

”Superb… slående… anmärkningsvärd… upplysande” – New Statesman

”En övertygande bok, och de Waal är en ypperlig observatör av primaters beteenden och enormt kunnig… ett fönster in i schimpansernas liv, och en spegel för vårt eget” – The Times

”Frans de Waal har tillbringat större delen av sitt liv med att iaktta schimpanser, och hans forskningsresultat har förändrat vår förståelse för djurriket” – Sunday Times

”Inte nog med att den här boken är utomordentligt viktig, den är också rolig att läsa, en riktig bladvändare. Jag kan inte hylla den nog, den är fullständigt briljant.” – Elizabeth Marshall Thomas

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder