Vegovändningen

För några månader sedan bestämde jag mig, som ni kanske minns, för att börja behandla kött som tårta: något man äter vid speciella tillfällen. Det har känts rätt bra. Tills jag häromdagen bestämde mig för att det var ett speciellt tillfälle.

Det var min brors sista dag i stan och han ville gå till El Almacen, ett grymt argentiskt ställe i Williamsburg. De har en massa grejer på menyn, men eftersom de är kändast för biffarna tog jag en sån. Och vilken himla flopp. Till att börja med var det inte alls så gott som jag mindes. Och sen mådde jag så dåligt att jag trodde att jag skulle dö. Tog flera timmar innan jag var normal igen.

Således: behandlar man kött som tårta blir det som tårta. Inte så gott som man tror och så mår man illa efter.

Trodde verkligen aldrig att jag skulle bli en sån person som inte pallar kött?! Aja. Nu är vi där i alla fall. Nästa gång jag ska fira något får det blir med ett skaldjur.

 

 • Elin

  Har slutat äta kött helt, det är helt enkelt inte så gott. Skulle däremot inte klara mig utan kyckling!

 • Tove

  Min mamma var vegetarian när hon väntade mig och dagiset jag gick på serverade endast vegetarian mat så min kropp har aldrig fått lära sig att hantera kött. Dessvärre tycker jag att kött är bland det godaste som finns, vilket gjort att jag hela livet behandlat kött som tårta. Jag äter det vid speciella tillfällen och sen har jag ont i magen och får ligga på soffan och tycka synd om mig själv efter. Oftast är det värt det, men man gör det inte oftare än några gånger om året liksom.

 • Gustav

  Ett skaldjur? En regelrätt räkfrossa är du värd!

 • Perry

  Nä att behandla kött som tårta funkar inte. Det får inte gå för lång tid emellan köttbitarna. Men det betyder ju inte att man inte kan minska sin köttkonsumtion. Ät det mer sällan men ändå varje vecka eller i mindre mängd bara.

 • alex in billy burg

  aw, samma scenario, dock i spanish harlem, för någon kväll sedan; blev bjuden på kött och mådde pyton efteråt. det kändes som jag luktade blod inifrån. idag känner jag än mer kärlek för mina grönsaker, och slår jag på den stora fest trumman, blir det skaldjur för mig med!

 • Annika

  Tips från coachen: Dra ner på mängden. Rejält.

  Jag äter kött några gånger per år, men aldrig mycket mer än 100 gram per gång. Det är för mycket annars, kroppen klarar inte av det (enzymerna som bryter ner det finns inte i tillräcklig mängd, kanske därför man kan få ont i magen?). Dessutom är det en helt annan typ av mättnadskänsla av kött, vilken är lite tuff att vara med om ifall man inte varit det på länge. Sen har jag personligen väldigt svårt för “farmed” kött, det är alldeles för fett (vilket veggomat sällan är).

 • Jennie

  Känner igen det där, får pyttelite ont i magen men framförallt så smakar det inte alls så gott som jag trodde, utan grösnakerna är tusen gånger godare. Och vissa saker blir jag numera lite småäcklad av. När någon steker köttförs till exempel. Innan de lagt i kryddorna så luktar det gödsel, mycket skumt.