Världens mest pretentiösa selfie

I torsdags var det alltså releasefest för Christina Knights bok Mad Women – A Herstory of Advertising. Boken består av tio porträtt av kvinnor som har jobbat i reklambranschen under olika tider, i olika länder och i olika roller. Och ett av kapitlen handlar om mig! Alltså fick jag komma dit och chockas över att det fanns en oljemålning av mig på väggen!?

Resten av kvällen tillbringades med att prata tills rösten blev hes med en massa bra personer. Har nog aldrig varit i ett så roligt mingelrum. Tusen tack till alla er som sa snälla saker! Så otroligt kul att träffa bloggläsare live, alltså. Ni är så smarta och trevliga och ja. Allt.

Men! Nu till saken. Jag har ett ex av boken som jag gärna skulle vilja ge till någon av er, så jag tänker mig en liten tävling som också kan bli ett inlägg för mig (latmask). Boken handlar ju om förebilder på olika sätt. Därför tänker jag att den som vill ha ett ex av boken kanske kan lämna en kommentar och tipsa om en förebild ni själva har. Skriv några rader och länka gärna om det finns en artikel/blogg/video eller liknande. Så sätter jag ihop det till ett superpowerförebildsinlägg, och väljer ut ett extra bra tips som får bok av mig.

Deal? Kommentera loss!

 • Jenny

  Min förebild är Maria som har bloggarna Vilda barn och Jordliv. Hon skriver om föräldraskap och konsumtion och att leva livet från ett antikapitalistiskt synsätt och har gjort att jag fått upp ögonen för mycket märkliga grejer i vårt samhälle. Hon skriver om föräldraskap och familj utifrån ett antropologiskt perspektiv. I höstas packade de ihop sitt bohag och drog till Bolivia för att prova på livet där.

  Adresserna:

  http://hostlycka.blogspot.se/?m=1

  http://www.jordliv.com/?m=1

 • Christina

  Min absoluta förebild är Fran Lebowitz, en amerikansk författare som bor i New York och bara är den smartaste och coolaste som finns. En stark kvinna som levererar provokationer, slagkraftiga punchlines och träffsäkra reflektioner och som inte är rädd för att kritisera vare sig Hugh Jackman eller Andy Warhol. Om du inte har sett Martin Scorseses dokumentär om henne, “Public Speaking”, så måste du göra det typ NU. Hur kan man inte älska en kvinna som kör runt i en Checker från -78 och säger saker som “In the Soviet Union, capitalism triumphed over communism. In USA, capitalism triumphed over democracy”.

 • Sandra

  Har så himla många förebilder, men en av de bästa är ju Amy Poehler.

  Amy skriver, producerar, agerar, regisserar och briljerar i allt hon gör (inte minst i Parks and Recreation och som programledare för Golden Globes!). Hon är hysteriskt rolig, men lika delar smart och en riktig kvinnorättskämpe. Hon kallar sig feminist (så klart), citeras i Tina Feys bok Bossypants att säga: “I don’t fucking care if you like it” när en man tycker hon ska vara mindre grov och mer söt, och när den uttjatade frågan om kvinnors rolighet kommer på tal svarar hon: “This question is boring”.

  Hon är en talesperson för Planned Parenthood och driver utomordentliga YouTube-kanalen Smart Girls at the party http://www.youtube.com/user/smartgirls där unga tjejers driftighet och erfarenheter lyfts fram. Spana särskilt in hennes “Ask Amy”-sektion där hon ger fina råd som gör en alldeles varm i hjärtat. Omöjligt att inte älska denna grymma människa!

 • Lotta Åstrand

  Hej Nina!

  Jag inspireras av starka kvinnor och män från alla möjliga branscher och områden. Nu senast av Inga-Britt Ahlenius, som ju både har ett skarpt inre och yttre. En förebild som kvinna i arbetslivet och som person. Har du inte kikat än, kolla in här: http://www.svtplay.se/min-sanning

  Hälsningar från Lotta

 • Lisa

  Carolina Klüft. Först visade hen att man kan bli bäst i världen genom att göra det man tycker är roligt. Och sedan, när det inte var roligt längre, så slutade hen trots att alla “förstå sig på:are” tyckte att hen skulle fortsätta håva in guldmedaljer till Sverige. Där kan man snacka om att följa sitt hjärta, och ta hand om kropp och själ. Dessutom använder hen sin status nu efter idrottskarriären till att debattera viktiga politiska saker, bl.a. med Göran Hägglund i SVT för ett tag sedan. Heja! Så himla bra människa alltså.

 • Emma K

  Hej!

  Oj, har så många förebilder, det är främst människor som vågar följa sina drömmar, du är en av mina förebilder, en annan förebild som jag ser up till är min farmor, hon alltid följt sina drömmar, gått emot normen för att ständigt utvecklas och utmanas som människa. Hon har också lärt mig är viktig sak, att ensam är stark men medmänniskor kommer vi alltid att behöva!

 • Vicky

  fick lite blackout i typ tio minuer och stängde ner det här inlägget pga varje gång jag tänker förebild tänker jag på dig och nej det var inte för att fiska bok jag skrev sådär.

  sen tänkte jag efter lite till och kom fram till lilla lovis! smart, vettig och självklart feministisk med bara humor humor humor utan att komma med torr statistik eller pekpinnar. det jag älskar med henne är att hon har någon magisk festeffekt på alla som lyssnar och även om till exempel nanna johansson är grym och fantastisk så får hon inte på samma självklara sätt med sig alla killar som liksom avgudar och skanderar med till lilla lovis som om hon vore en gud. vilket hon ju typ är.

 • Tove

  Lillian Masebenza! En sydafrikansk kvinna, grundare till den icke vinstdrivande organisationen Mhani Gingi som arbetar för socialt entreprenörskap för utsatta kvinnor så att de kan förbättra inte bara sin egen levnadsstandard utan även deras familjers och samhällets. Jobbar för hållbara lösningar på sociala problem på flera olika plan. De flesta kvinnor som är medlemmar i organisationen och del i Lillians projekt är ensamstående, arbetslösa kvinnor bosatta i kåkstäder. Hon är den mest fantastiska kvinna jag någonsin träffat och hört om! En förtidspensionerad dam med en vision, styrka och tro på människan långt utöver det vanliga som bestämde sig för att göra något som gör skillnad, på riktigt. Och det gör hon verkligen. Ingen som träffat Lillian går oberörd från det mötet, hon trollbinder varenda människa med sitt engagemang och är min senaste men absolut största förebild. Titta gärna in på hennes hemsida; http://www.mhanigingi.co.za

 • malene kjølhamar

  mitt forbilde er bestemor. hun er snart nitti år gammel, og var ung på en tid hvor kvinner ikke skulle ha så mye å si. men det brydde ikke hun seg så mye om. hun har skikkelig bein i nesa og tørr å si akkurat hva hun mener. hun ville så gjerne ut å studere, men det fikk hun aldri muligheten til. så hun ble i den lille bygda hun vokste opp i, men hadde store drømmer og mål. hun startet opp kvinnelag i bygda, og har jobbet med innvandrere og eldre og andre mennesker som har trengt hjelp uten å få en eneste krone for det. hun lærte innvandrerkvinnene å kreve å få være seg selv og ta vare på sine egne rettigheter som menneske. hun snakket høyt om mensen og kvinners seksualitet til alle sine døtres venninner, selv om det var tabu på den tiden. jeg har lært så utrolig mye av henne, blant annet at jeg som kvinne er verdt akkurat like mye som menn, og at vi ikke må gi opp, men alltid kjempe for de som trenger det mer. jeg og bestemor er ihuga feminister, og hun er den smarteste og mest reflekterte jeg kjenner.

 • Helena

  Lätt Miranda July och Lena Dunham – för att de skriver och gör filmer som ger utrymme till allt det där som inte får finnas annars. Miranda July gjorde dessutom webbprojektet Learning to Love You More, som blev uppköpt av MoMa för att bevaras. Uppdrag, helt galna, bra roliga uppdrag för att lära sig själv bättre utan vikt på det yttre. Hur bra är inte det.

 • LisA

  Alice Bah Kuhnke, därför att hon verkar så orädd inför att bryta ny mark och pröva nya, ej upptrampade stigar. Och även om hon kanske inte är orädd, utan ängslig som oss andra, så låter hon det inte styra. Hon har bytt mellan flera olika karriärer, hon har “vågat” hoppa av mer “glamorösa” arbeten (läs: tv) för att jobba med sådant hon tycker är viktigt: Rättvisemärkt, natur och miljö etc. Dessutom verkar hon himla ödmjuk och varm.

  Sommarprat tex: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/126286?programid=2071

 • Kim

  Kate Nash! För att hon är smart, passionerad, modig och en jävla bad ass. Hon tar ansvar och åstadkommer en massa bra saker. Hon pratar mycket om feminism och har precis lanserat en ny skiva /Girl Talk/ full av bra textrader att lyssna på. Vad sägs om: Underestimate the girl / Rap for Rejection. Hon står upp för saker som Pussy Riot och lyfter saker som är bra tex Rookie Magazine/Tevi Gevinson. Just nu är hon involverad i välgörenhetsorginisationen Plan / Because I am a girl.

  Det allra bästa är att hon når så många unga tjejer och hon är fullt medveten om det. Hon skapade Kate Nash’s Rock ‘n’ Roll For Girls After School Club i Storbritannien, för att se till att unga tjejer skapar musik och att vi rör oss bort från att vara underrepresenterade. Nämns kort i denna intervju http://www.youtube.com/watch?v=3ESwonDmCSY. Här har vi lektion nr1 http://youtu.be/OLZLZHi8HLA

  Skön live-version av Girl Gang http://youtu.be/UVTEjAvfGC0

 • Rachelle Lacharité

  http://feministing.com/2012/09/27/a-sikh-woman-does-not-apologize-for-her-appearance-and-everyone-learns-something/

  Hon! Gud vad hon är duktig. Man ska inte behöva be om ursäkt för sin utseende. Girl Power to the max.

  • Nina Åkestam

   Jävla vad bra, på alla plan. Läste du också han som postades ursäkt? Lika bra den.

  • Rachelle

   Nej! Jag missade det eftersom jag läste artikeln tillbaka när den först kom ut. Vad kul att någon faktiskt säger förlåt på the internets! Önskar att mer folk gjörde det. Fan vad bra historia. =)

 • Liv

  Såg dokumentären “Alla vilda” om Birgitta Stenberg på TV igen nu i helgen och den är verkligen så himla fin. Man skrattar, man gråter, man vill resa, vill älska, kanske tom knarka lite men framför allt är den och hon så livsbejakande och inspirerande.

  Livet är en resa och Birgitta får mig verkligen att vilja skaka av mig alla måsten – alla should’ve/would’ve/could’ve. Rycka på axlarna åt allt som förväntas av mig och bara dra och leva min dröm och mitt liv på mitt sätt så att jag också kan bli en så cool katt vid 80 års ålder som denna “tant” är.

  http://www.svt.se/k-special/alla-vilda-en-film-om-birgitta-stenberg

 • Lena (movinglandscapes.com)

  Jag håller på och skriver om ett blogginlägg om det där med föebilder och hur jag först nyligen efter långt letande hittade två stycken aktuella som ger mig inspiration för hur jag vill leva mitt liv och vad jag vill göra med det. Det ena är Siri Hustvedt som verkar vara intresserad av allt och forskar om allt hon är intresserad av och som skriver så att man vill själv börja forska mer och gå mer på utställningar och läsa mer och gräva ner sig i mänskligheten. Det andra är Anna Serner, som just nu dessutom är min yttersta chef/VD. Jag tycker det är så inspirerande hur hon kämpar för jämställdhet i filmsverige, hur hon startar mentorprogram och samtidigt tar sig tid för att luncha med mig som sitter i receptionen och har ett vikariat och frågar vad det är som jag egentligen skulle vilja jobba med. Så vill jag vara när jag har kommit längre i karriären. Förändra saker till det bättre där jag har möjlighet, och göra skillnad och vara inspiration för yngre.

 • Kathi

  George Sand – because she decided to write books (= have a job), to have relationships with the men she actually loved, to have male friends, to be active in politics, to dream of a peaceful unified Europe, and to allow her daughter to wear pants. In the early 1830’s!! Things that seem so normal today, led to her being described as a whore by many famous writers and artists. She was almost 200 years ahead of her time and is still almost forgotten while her male artist friends are known to everybody (Chopin, Liszt, Dumas, Balzac)! I can just recommend everybody to read any biography about her.