Vad är meningen med hela skiten?

Nu händer det faktiskt. Från och med idag kan man förhandsbeställa min bok, Meningen med Hela Skiten, på Adlibris för 149 kronor. Såhär ser förresten omslaget ut. Fast det är otroligt neonorange i verkligheten, tyvärr fastnar det inte riktigt när bilden blir en jpeg.

 

Formen är gjord av Karin och Bea på Garbergs Project, som också har gjort Lotta Lundgrens supergrymma bok Tio Lektioner i Matlagning. <3 att få jobba med så duktigt folk. 

De senaste veckorna har det, som vanligt i slutet av alla projekt, varit jäkligt snurrigt och intensivt, men nu är den alltså på gång. Tryckpressarna går varma i Tyskland i skrivande stund. Förhoppningsvis resulterar det i en bok i rätt färg och storlek, förhoppningsvis utan missade korr och kapitel i fel ordning. Och förhoppningsvis med ett innehåll som folk vill läsa. Jag har tillbringat så mycket tid med den här texten nu att jag knappt vet vad den handlar om längre. Men jo, det vet jag ju. Den handlar om det jag gillar kanske mest i hela världen. Att försöka komma fram till vad sjutton man ska ägna sig åt här i livet. Finns så mycket att säga på det området, har jag märkt. Drygt 200 sidor, för att vara exakt.

De närmaste veckorna kommer det att vara det jag gör i första hand. Jag har redan gett en del intervjuer och fler kommer det nog att bli (så pepp på det, jag älskar att ge intervjuer pga får prata i princip oavbrutet med någon som har betalt för att lyssna). Jag kommer också att åka runt och prata om boken i olika sammanhang, och hoppas så klart att träffa så många som möjligt av er då. Mer info kommer här när det närmar sig, men redan nu är jag mycket stolt över att vara avslutningtalare på Sveriges Elevkårers Upptakt i Uppsala på söndag.

Och nu kan man alltså beställa boken för att vara säker på att få läsa först av alla. Chansen är stor att du faktiskt blir helt först, jag har inte ens vågat låta någon i familjen komma i närheten av texten. Men nu går det inte att skjuta upp längre. För att komma till beställningssidan, klicka här! 

 • FREDRIK

  Får man tag på ett signerat ex :)

  Blir det något officiellt släpp?

  • Nina Åkestam

   Det blir officiellt släpp i mitten av maj! Jag kommer att åka runt i Sverige på signeringar under maj och slutet av sommaren, då kan man få sig ex signerat om man vill.

 • Jenny

  Är arbetslös för tillfället men lovade precis mig själv att när jag får ett jobb ska jag ge mig själv din bok för att fira! För att du är allmänt grym och en förebild och jag är säker på att din bok är fylld med klokheter som jag och alla andra behöver höra! <3

  • Nina Åkestam

   Åh tack! När boken finns fysiskt kommer vi säkert att ordna tävlingar, utlottningar etc för den som inte har råd att köpa den. Den kommer också att finnas att låna på biblioteket!

 • Fido

  Beställde skiten!

 • Tom Croker

  Trycker du din bok i Tyskland?

  Vad har du emot svenska tryckeriarbetare?

  Tjänar de för mycket tycker du?

  • Simon

   Hej Tom,

   det är vårt (förlagets) beslut vart vi trycker boken, inte Ninas.

   Simon

  • Tom Croker

   Hej igen Sven,

   Jag är också för marknadsekonomi och inser att Nina vill göra en så bra deal som möjligt och att det då inte funkar med svenska tryckerier med de lönekostnader ett svenskt företag har i konkurrens med tex tyska.

   Bra att ni är tydliga med er inställning till Svensk skattepolitik, bra av Nina att ta så tydlig ställning, genom att tydligt INTE ta ställning.

   Igen, smart val av tryckeri, synd om de anställda i Sverige bara. Men det är ju någon annans problem, inte Ninas och ert, ni verkar ju på en internationell marknad.

   Skönt att slippa hyckleri!

  • Ylva

   Tom, du antyder att tyska tryckerilöner ligger lägre än svenska. Är det något du vet eller bara antar? Enligt LO var den genomsnittliga lönekostnaden per timme för industriarbetare 184 kr i Tyskland jämfört med 169 kr i Sverige (2008). En svensk tryckeriarbetare tjänar i genomsnitt ca 24.200 kr/mån (2014).

  • Johanna

   Jag känner inte till något svenskt bokförlag som låter författaren välja på vilket tryckeri boken ska tryckas. Gör du? Jag har arbetat på ett mycket litet bokförlag i två år och vi lyckades helt enkelt inte stå emot de stora jättarna, utan förlaget är nu nedlagt. Vi jämförde ständigt offerter mellan såväl svenska som utländska tryckerier. Våra författare fick författaravtal som gav dem en royalty på omkring 27 % av bokens försäljningspris (är du någorlunda insatt i bokbranschen känner du förmodligen till att det finns få bokhandlar som verkligen köper in böckerna till det angivna f-priset, exempelvis krävde näthandeln Adlibris 20 % rabatt på f-priset för att överhuvudtaget sälja våra böcker). Av resterande förtjänst betalade vi tryckeri, formgivning, våra säljare, våra distributörer, hyra av lokal och – när vi hade råd – förlagets anställdas löner, vilket i så fall var 8000 kronor efter skatt för heltidsarbete. Tjänade vi för mycket, tycker du? Jag hade gärna varit ideolog i bokbranschen, men marknadsekonomin tog oss. Bra att du är på de svenska tryckeriarbetarnas sida, men känner du till en enda svensk författare som har gått med på att sänka sin royalty för att boken ska tryckas på ett svenskt tryckeri eller arbetar du på ett av de svenska förlag som delar vinsten med författaren efter att alla utgifter för boken har betalas (till exempel tryckeriavgiften)? Jag vet att Piratförlaget jobbade så förut. Är du i själva verket Jan Guillou?

 • Lovisa

  Tycker den såg fin ut! kanske får beställa mig en så jag har nar jag ska ut å resa i juni!

 • Tom Croker

  Hej Simon,

  Vad praktiskt för Nina att hon slipper formulera sig själv när det gäller annat än devota beundrarinnor.

 • josie

  grattis nina!

 • Emma

  Gu va roligt! Klart jag vill köpa.

  Det som är lite roligt är att jag för drygt ett år sedan hade en kris. Jobbet, lägenheten, killen allt hade faljerat och jag hade en överkonsumtion alkohol, panikångest etc. till följd av höga krav på mig själv gissar jag (och psykologen). Jag låg hemma i mitt flickrum och allt kändes ganska ohett. Då hittade jag din blogg och streckläste hela natten. Du gav mig ny inspiration på flera plan. Faktiskt. Sen dess läser jag dig blogg och självklart vill jag köpa boken.

  Snyggt omslag by the way <3

 • Tom Croker

  Ylva,

  “En medarbetare i svensk tillverkningsindustri kostar 332 SEK per timme. Det kan jämföras med nivån i Tyskland som är 303 SEK per timme. Den svenska kostnadsnivån är alltså nästan 10 procent högre än den tyska. Uppgifterna avser samtliga anställda år 2012. Traditionellt har Tyskland legat över Sverige i denna typ av studier, men sedan 2011 har förhållandet varit det omvända. Enbart ett fåtal länder, däribland Schweiz och Norge, har nu högre kostnadsnivå än Sverige. Oljelandet Norge hamnar alltid högt i internationella jämförelser av arbetskraftskostnader. Kostnadsläget i Danmark är ungefär på samma nivå som i Sverige, medan det är lägre i Finland. Det är samtidigt klart högre än i konkurrentländer som Frankrike,Nederländerna, Storbritannien, USA och Japan.”

  Källa: “Industrins arbetskraftskostnader internationellt” – Teknikföretagens analys 2013

  LO brukar glömma Arbetsgivareavgifter och endel gruppförsäkringar i sina jämförelser, det blir enklare då.

  DIXI // Tom

  • Ylva

   Nejdå LO redovisar tre olika jämförelsesiffror: Lön för arbetad tid, Lönekostnad samt Arbetskostnad. I din ursprungliga kommentar skrev du ju om svenska tryckeriarbetare och om de tjänar för mycket. Inte om de kostar för mycket.

 • Emma

  Wiiii!!!! Nu har jag bokat! Mkt spännande och kul såklart!