Twitter och PK-maffian

Tänkte på en grej när jag lyssnade på Fredrik&Filips podcast häromdagen, och sedan igen när jag läste det här inlägget av Magret. Det handlar om politisk korrekthet och vem som egentligen driver vilka frågor som är viktiga.

Filip och Fredrik menade i och för sig att det är viktigt att motarbeta rasism och homofobi, inte minst den vardagliga som vi kanske inte ens själva märker att vi utsätter andra för, men att det är lika viktigt att det inte går för långt åt andra hållet. Att vi lever i en tid när folk är så livrädda för att uppfattas som politiskt inkorrekta att alla blir supermesiga. Vi ägnar hela livet åt att hylla initiativ på Twitter och Facebook och ingen säger något som är det minsta kontroversiellt och så är vi jättenöjda med oss själva.

Det kan jag ju hålla med om i och för sig. Man blir inte jätteimponerad när 27:e personen i ens Facebook-feed skriver “Ner med SD!”. Men jag kan inte hålla med om att det skulle vara ett lika stort problem som motsatsen. Visst, rör man sig i mediastockholm (både fysiskt och på internet) känns det som att alla är miljöbilskörande queerälskande anti-rasister. Men så ÄR det ju inte. De allra flesta delar inte alls de åsikterna. Inte de flesta som syns i media, och inte de flesta som inte syns i media. För i helvete, SD är ju Sveriges tredje största parti!? Homosexuella fick helt nyligen rätt att gifta sig, kvinnor tar fortfarande ut 75% av föräldraledigheten, kommuner vägrar ta emot ensamkommande flyktingbarn och det går knappt en vecka utan att någon prominent mediaperson lyckas få ur sig en rasistisk “groda”.

Att den politiska korrektheten skulle vara ett större problem än den främlingsfientlighet, homofobi, ojämställdhet och allmäna själviskhet som finns precis överallt, kan bara någon påstå som själv aldrig utsätts för problemen. För alla andra är det ganska akuta frågor som är rätt mycket viktigare än om Twitter blir tråkigt för att alla tycker lika.

 • Gustav

  Jag hoppas inte att F&F har påstått att det är ett lika stort problem. Det är det inte.

  MEN, det är ändå ett problem.

  För om alla håller med varandra om allt – på ytan – blir det nämligen oerhört knepigt att analysera varför det ändå inte händer särskilt mycket med jämställdheten, varför SD fortsätter att öka och varför homosexuella fortsätter att utsättas för hatbrott.

 • anders

  Precis som du skriver är främlingsfientlighet etc ett stort problem, MEN den politiska korrektheten och tystnadsspiralen som drivs på av “PK-maffian” och medierna blir ju ett stort demokratiproblem. De båda problemen hänger ju ihop med varandra!

  Vill vi leva i en “censurerad” verklighet där bara vissa åsikter anses/upplevs som okej att yppa offentligt? Som du skriver är SD det tredje största partiet, men ändå får man uppfattningen att “ingen” sympatiserar med dem. Ingen vill kännas vid att vara Sverigedemokrat.

  Är den bästa metoden att avfärda alla dessa människor som idioter? Lås dörren och släng nyckeln så försvinner problemet? Kanske ska man istället TA debatten? Och när man gör det, ha lite högre i tak, och inte skrika rasist/homofob/kvinno-hatare för allt som frångår PK-normen.Hur ska vi annars förstå hur dessa människor tänker och varför?

  Lär känna din fiende så kan du slå lättare besegra dem!

  • Nina Åkestam

   Håller helt med!

 • Marja

  Tack för ett bra och viktigt inlägg! Som exilsvensk i Danmark har jag följt liknande diskussioner i medie-Danmark de många, långa år som Dansk Folkeparti var stödparti för den borgerliga regeringen. Politisk korrekthet har varit ett slagträ, som särskilt DF har kunnat slå alla politiska motståndare och andra kritiska röster i huvudet med. Faktum är, att DF:s högervridna, islamofobiska politik har sanktionerats av media och de borgerliga partierna, och gradvist blivit korrekt och accepterad. Denna krönika av briljanta Georg Metz (2007) sätter huvudet på spiken:

  http://www.information.dk/112414

  Annars tycker jag att alla svenskar, som är interesserade i hur illa det har gått i Danmark, ska kolla upp Carsten Jensen, som skrivit utmärkta debattartiklar, böcker och inlägg om ämnet, och allt möjligt annat (han har översatts till svenska och skriver en del för DN, mottog till många danskars stora förtret Olof Palme-priset 2010).

 • Jennie

  Apselut, väl rutet!

 • Monoboy

  Fint och viktigt klargörande tycker jag! Och Anders, problemet med att “ta debatten” är att man riskerar att köpa och sanktionera SDs verklighetsbeskrivning. Och den är, till exempel när det gäller invandringens kostnader, långt ifrån korrekt. Vilka är förresten “PK-maffian”? Vem har sagt att det är fel att säga vad man tycker? Mothugg får man såklart räkna med, men det är inte samma sak.

 • Elin

  Tips på en bra podcast: http://fanvadfittigt.wordpress.com/