Tipsrunda!

När jag fick ett utbrott och skrev att det inte går att få tag på vettiga städ- och kroppsprodukter i Stockholm fullkomligen rasade tipsen in. Så jag tänkte att det här måste ju nå även dem som inte läser kommentarerna.

– Såpa, ättika och citronsyra löser tydligen de flesta städproblem. Citronsyra har jag faktiskt inte testat, däremot använder jag bikarbonat till det mesta (tänk typ diskho/badkar. Bara strössla på, låt verka och torka av med en svamp).

– Schampo/balsam “Såklart” från Willys/Hemköp

– Goodstore på Skånegatan (ehhh 50 meter från min port) har tydligen en massa bra. Trodde att de bara sålde mat. Skäms på mig.

– Korres säljs på NK och Åhléns

– Änglamarks sortiment på Coop (har köpt det mesta av det men tycker inte att det funkar. Gör jag fel på nåt sätt?)

– EcoHair i Stockholm

Oiscos Cosmetics på Kungsholmen

– Estelle&Tild säljs på Kicks och Åhléns

– Cajsa Warg och Urban Deli på Söder

– PUB

– Garant på Hemköp

– Naturligtvis som säljs på ICA

– Sajten naturligtsnygg.se har en massa tips

– American Apparel säljer tydligen också en hel del bra

Sådärja. Det var ju en bra början. Men, jag tycker fortfarande att det borde säljas saker som är giftfria, snygga, billiga och luktar gott överallt. Det är som många av er skriver, hur ska man orka göra sig speciella ärenden för varenda vardagspryl man behöver? Och när jag stod på Åhléns sist var det helt sjukt hur mycket dyrare eko-grejerna var. Alltså typ dubbelt? Så himla svårt att motivera då. Om man inte ska ta typ Änglamark och Neutral som känns så jäkla deppigt. Som att tvätta håret med diskmedel.

Som sagt, såna här varumärken finns och det är kul att fler och fler dyker upp i Sverige. Och ni som ba “ojojoj vad miljövänligt att importera från USA” så gör man inte det. Alltså man fraktar inte flaskor och burkar fram och tillbaka. Man importerar ett varumärke, produkterna tillverkas efter recept. Precis som Coca Cola och Heinz och allt annat som det inte står “imported” på.

Det om detta. Tack för alla tips, ska genast ut och jaga vidare!

 

 

 • Natasha

  Vet inte om du är SLS skygg också, men både Korres och Såklarts produkter innehåller detta medel, och är också anledningen till varför jag slutade köpa dem. Som tur är har min lokala matbutik Urtekram. Nordic Birch serien är ett tips.

 • A

  Har för mig att Änglamarks produkter inte är så bra egentligen och har parabener och silikoner, kan vara därför det inte “funkar”.

 • isabell

  Då kommer ett till tips här: en affär på renstiernas gata(som följdaktligen också borde ligga ett stenkast från din port) som heter nåt med grönt(gröna hem, green living, ekohem nåt sånt). Ska ta reda på namnet, men de verkade ha både saker för hemmet och kroppen.

 • Evelin

  Hej,

  Maria Åkerberg (fd Dermanord) är ett hudvård/smink-märke som tillverkas i Sverige och är helt naturliga. Trevlig lördag!/Evelina

 • A

  Jag undrar om det finns något företag som inte använder ett ton kemikalier i sina kläder/inte har sämst arbetsförhållanden för de som producerar kläderna. Kan du inte skriva om det? Behöver tips! Vill inte gå runt och bli förgiftad av mina jeans och supporta de hemska arbetsförhållandena i fabrikerna. Hur är det med de Svenska klädföretagens CSR och bryr sig allmänheten inte alls? Du är för övrigt bäst Nina!

  • Nina Åkestam

   Tack!! Önskar att jag visste mer om kläder, men ska skriva ett inlägg med det lilla jag vet så kan säkert andra läsare komma med bra tips.

 • sara

  nina, jag känner mig dum men måste våga fråga. vad är det där med att man importerar recept? vad jag är lärd och har läst mig till på många ställen är det väl just så t.ex. coca cola inte gör? alltså, inte tillverkas i sverige – utan snarare förlägger sina fabriker i t.ex. indien där det går åt helvete för bönder för att coca cola tar allt vatten? (http://www.dn.se/kultur-noje/coca-cola-forbrukar-livsviktigt-dricksvatten) ok – artikeln är gammal men den visar ändå vad jag vill få fram. eller har jag missförstått allting?

  • Nina Åkestam

   Självklart ska du fråga. Enligt Coca-Colas hemsida tillverkas det i Jordbro utanför stockholm: http://www.coca-cola.se/nordic-corp/cc/se_SV/pages/customer/faq.html Skulle tro att Indiendexemplet handlar om den marknaden? Hur som helst, om man har ett företag med miljöprofil får man ju anta att just de människorna skulle tänka hela vägen och inte frakta grejer kors och tvärt över världen när det inte behövs.

 • emelie

  kommenterar här för du verkar ju ta vara på kommentarerna. men undrar och tycker det är lite konstigt att det används ordet sjukt !!!! mycket så väldigt mycket i fler olika bloggar. när det gäller bra grejer och annars också. kan du int ta och försöka ändra på det för de låter ju helt inte bra på något sätt och vis. ett tal språks ord som int är snyggt på hur man än säger eller skriver det. godnatt hälsningar emelie

  • Nina Åkestam

   Nä, jag gillar uttrycket sjukt. Jag skriver som jag pratar, så det blir som det blir!

 • Savox

  Urtekram har ekologiska och helt vegetabiliska kroppsvårdsprodukter och schampon. Finns billigt på Bodystore:

  http://www.bodystore.com

  • agnes

   Det dumma med urtekram (nordic birch-serien)är att de faktiskt bara innehåller 12% ekologiska ingredienser..

 • Emma

  Pröva även Maria Åkerbergs/Dermanords ekologiska hud- och sminkprodukter (producerade i Sverige) till helt OK pris! Säljs bl.a. på Duo4 på Renstiernas Gata.

 • Sanna

  Hej Nina! tror jag tipsat dig förut om denna grupp? https://www.facebook.com/groups/114864358555429/?ref=ts&fref=ts häng på? :)

  • Nina Åkestam

   Jag har testat lite olika delar av nopoo men gav upp pga hittade inte rätt metoder/prylar för mig och orkade inte leta vidare (är sjukt ointresserad av sånt pyssel tyvärr, så latheten tog överhanden). Men om det är något särskilt du tycker att jag VERKLIGEN borde prova får du gärna tipsa. /latmasken

 • maria

  jag kan rekommendera det helekologiska sortimentet på Sundlof, Linnegatan 19.

  http://www.asfaltblomman.se/

  här kan du hitta andra bra tips. maria

 • Sissel

  Tex schampon som luktar trist kan man ju parfymera själv, Essensefabriken på Wallingatan har många rena dofter.

 • Elin

  En underbar städprodukt som funkar till typ allt är Gysinges Linoljesåpa. Köp t ex i deras butik på Storgatan. Det tristaste linoleumgolv luktar plötsligt såpskurad Hälsingestuga.