Surkål och hembryggt vin från den vilda trädgården

  • 2 min

I min nya bok Den vilda trädgården försöker jag beskriva det fantastiska, rika livet i en min trädgård – och inte minst visa hur vi alla kan bidra till att gynna alla fascinerande och imponerande djur som delar trädgårdar och parker med oss. Dessutom bjuder jag på några favoritrecept på sådant som man kan laga av det man odlar. Så låt mig bjuda på ett par recept – som ett sätt att fokusera på något trevligt för kommande dagar.

Surkål

Ingredienser: kål (någon krispig sort); salt

  1. Ta bort vissna blad, finstrimla eller hyvla ett kilo kål, lägg i en skål.
  2. Strö över 15 gram salt och blanda ordentligt. Krama och massera kålen i ungefär fem minuter. Nu släpper kålen lite vätska.
  3. Häll över kål och vätska i en stor burk, pressa ner kålen med knuten näve. Placera en tyngd ovanpå (exempelvis en stor rengjord sten). Täck burken med tyg, knyt om ett snöre eller sätt på ett gummiband.
  4. Låt stå i fyra till tio dagar på en sval, mörk plats. De naturliga mjölksyrabakterierna jäser det naturliga sockret och får blandningen att bubbla – och det är bra!
  5. Ät direkt eller sätt på ett lock på burken och förvara i kylskåpet – surkålen står sig i flera månader och är fullpackad med hälsosamma bakterier. Passar utmärkt till nästan vilken smakrik rätt som helst.

Fläderbärsvin

Ingredienser: 1,3 kg mogna fläderbär; 1,6 kg socker; vinjäst

  1. Mosa fläderbär, tillsätt 4 liter vatten och jäst, täck med duk och låt stå i 2 dagar.
  2. Sila vätskan genom en silduk, tillsätt socker.
  3. Häll över i ett kärl som rymmer 5 liter (t.ex. en damejeanne) med jäsrör, vänta tills det slutar bubbla.
  4. Tappa upp med hävert, försegla flaskorna.
  5. Vänta i 6 månader eller mer om du har tålamod.
  6. Drick (men inte allt på samma gång).

Att brygga vin hemma är en konst på utdöende, men det är så lätt och billigt och resultatet kan bli väldigt gott. Det här receptet ger ett fylligt, portvinsliknande rödvin; jag har sparat en del flaskor i tjugo år och vinet blir bara bättre och bättre. Många andra bär fungerar också bra, till exempel björnbär och svarta vinbär eller krusbär för vitt vin.