Styrräntor och krucifix

Jag läser just nu en kurs i vetenskapshistoria, och förra veckan pratade vi om vårt eget ämnes bakgrund. Ekonomi, alltså. Vi diskuterade hur ett ämne som så sent som på 60-talet inte ansågs vara tillräckligt rumsrent för att ens läras ut på universiteten, nu självklart är den bredaste och mest populära utbildningen. Hur den har makat undan jurister och ingenjörer och alla andra.

Jag tror att det beror på att ekonomi är makt. Man vinner val och styrelseposter på ekonomi. Även om jag specialiserar mig på konsumentmarknadsföring som är rätt långt bort från styrräntor och arbetsmarknadssvängningar får jag i alla fall en liten del av kakan. Det är så självklart för oss att svenska ledarskribenter kan säga att de vill att Mitt Romney ska vinna presidentvalet, trots att hans parti i övrigt står för en politik som i många fall strider mot alla möjliga mänskliga rättigheter. Ekonomin först, etiken senare. För utan ekonomin funkar ingenting. Att det här tänket är ett relativt nytt fenomen verkar alla ha glömt. Som att mänskligheten har funnits i miljontals år och handelshögskolorna precis firar hundraårsjubileum, eller att politiker på 70-talet kunde vinna val på helt andra frågor.

Det slog mig när jag läste den här intervjun med Nina Björk apropå hennes nya bok, Lyckliga i alla sina dagar – om pengar och människors värde. Måste läsa boken också så klart, men har ej hunnit. Men det är ju verkligen som hon säger, att det anses vansinnigt att prata om saker och inte ställa dem i relation till tillväxt och ekonomi. Lika vansinnigt som det måste ha varit på medeltiden att prata om något utan att ställa det i relation till kristendomen. Det är ramverket som vi måste förhålla oss till. Så är det, sluta tjafsa.

Men, med risk för att upprepa mig själv: Ekonomin är inte mer “verklig” än Gud. Det är inte naturvetenskap, utan samhällsvetenskap. Den funkar som styrmedel för att vi tror på den, för att vi människor har bestämt att det ska vara så. Men den dagen den inte gör oss lyckligare utan istället förstör för planeten, våra medmänniskor och oss själva, då är det dags att börja fundera på alternativ.

 

 

 • Mikael Blomkvist

  En fara med den akademiska världen är att många som läst ekonomi på universitetet tror att allt som sägs där är “vägen, sanningen och livet”. Ibland lika omöjligt att ifrågasätta marknadsekonomin av idag i det sällskapet som åka till en baptistkyrka och ifrågasätta om gud finns. Tryggt att veta att det finns folk “inside” som tänker längre än dogmerna. Kämpa på.

 • Tom Croker

  Det få tänker på är att de rikeomar som skapas av driftiga människor i så rent spel som möjligt – inte hade funnits – att beskatta och ”fördela” – om de inte skapat dem.

  Dvs, barnfattigdomen hade varit värre om inte Bain Capital rationaliserat underleverantörsleden till GM.

  Det hade varit mindre pengar till AIDS/Malaria-forskning om inte Microsoft hade varit/är så framgångsrikt.

  Detta är något som noll-summe-spels-vänstern inte har kapacitet att ta in så jag förväntar mig mest invektiv och himlande högbryn.

  Överraska mig gärna….

  • Mikael Blomkvist

   Jag himlar definitivt inte med ögonen. Men så är jag inte noll-summe-vänster heller. Håller med dig om att driftiga människor ska få möjlighet att skapa och gärna bli rika på kuppen. Men vi måste sätta regler för företagen. Regler är inte alltid ett hinder de kan skapa nya förutsättningar.Exempelvis så att det blir en bra affär för företagen att t ex lägga en del av vinsten på AIDS- och malariaforskningen som du var inne på. Intressant att man ena dagen anses vara kapitalets lakej för att dagen efter vara noll-summe-vänster. Ingen älskar den som inte vill välja svart eller vitt. 😉

 • Tom Croker

  @Mikael,

  Jag kommenterade artikeln av Nina Åkestam.

  I övrigt undrar jag varför inte hon och alla andra underbara utopister inte bara sätter igång och väljer Nina Björk till den mest jämlike person nr 1 och börjar leva i enlighet med “Men det är ju verkligen som hon säger, att det anses vansinnigt att prata om saker och inte ställa dem i relation till tillväxt och ekonomi.”

  Sätt igång och lev som ni lär och se vilka som uppfinner flest mediciner, konstruerar de effektivaste etanolmotorerna, utvecklar nya effektivare driftsformer för skolor etc etc…

  Men det är nog mysigare och sitta med en kopp RoiBois (eller var det förr-förra året?) och sitta och tycka.

  *och nu personalplanerings jobb för större landsting, vi kommer att minska kostnaden för skattebetalarna och öka valfriheten för vårdpersonalen och få lägre sjukfrånvaro och ökat nöjd-medarbetar-index! Hur vi gör? Vår hemlighet som vi tjänar pengar på!*

  • Mikael Blomkvist

   Apropå invektiv.

 • Tom Croker

  Du har rätt “underbara utopister” var en smädelse. Försöker komma på något ord som kan beskriva personer som uppenbarligen kan läsa men inte greppa sambanden mellan penningmängd, styrränta, Fiat-valuta och realvärden men ändå tycker att en person med klart marxistiska drag har en sympatisk framtoning i jämförelse med alla oss som verkar i den riktiga världen.

  Men jag kommer inte på något…

  Ta sista ordet du.

  • Mikael Blomkvist

   Förlåt om jag vanhelgat din religiösa övertygelse.

  • H

   Jag läser just nu hållbart byggande på Chalmers (alltså, jag är ingenjör). Hållbar utveckling (jag vet, trött fras) med avseende på klimat och miljö är, tycker jag, ett bra exempel på att det ekonomiska tillväxttänket kan stå i konflikt med andra värden. Då vinsten alltid är det drivande får annat stå tillbaka. Typ: vi bygger gärna ett klimatsmart hus för det höjer värdet på vårt varumärke, men det gick inte att “räkna hem” användande av lokalt producerade byggmaterial, så vi importerade några ton stål från Polen, give and take liksom. Man kan ju inte göra allt bra.

   Vi har lyxen, till skillnad från hur det förhåller sig sig ide flesta andra länder, att faktiskt ha råd med moral. Vi skulle kunna offra en bit av vår kaka för att tillexempel inte bidra till kolkraftsutsläpp i Polen. Men det händer aldrig, för det skulle äta en för stor del av vinstkakan. Gott, hållbart system?

 • Josefin

  Har du läst Det enda könet av Katrine Kielos? Den tar upp precis de där frågorna, och lägger till ett könsperspektiv på det. Så himla tankeväckande!

  • Nina Åkestam

   Nej, det har jag inte, men har den på min läslista (som så mycket annat…)

 • Per Utterbäck

  Ekonomin fungerar bara så länge förtroendet finns där. Förtroende är den svages förväntan om den starkes återhållsamhet. Kanske är det där vi står just nu, att förtroendet svajar?

  Men om det inte vore för ingenjören hade ekonomerna inte haft något att räkna på. Inte en enda person i hela världen kan göra en cafe late från ax till limpa. Ingenjörer har gjort det möjligt.

  Ekonomerna kan försöka förklara värdet. Men på 7eleven kostar den 17 kronor och på Grand Hotel 72.

  Och där har du din marknadsföring.

  Önskar dig massor av lycka till i ditt nya livsval. Du behövs!