Studentråd del 1

Jag tycker att vi fortsätter på temat studenten och råd inför livet i lite lättsammare ton. För herrejösses vad bra det hade varit om jag för tio ar sedan hade haft någon som kunde peka lite i rätt riktning. Inte för att jag hade gjort annorlunda då, tror jag. Men jag hade gjort det med mycket mindre ångest. Så här kommer den: listan på saker som alla studenter behöver veta. I tre delar, så att inte ni (och jag) blir fullkomligt uttröttade.

1. Du har tid. Till studenten brukar de första slängarna av åldersnoja komma. Antingen känner man att man måste skärpa till sig och bli vuxen. Eller så får man panik, för man vill fortsätta vara ung och tänk om det tar slut snart? Inget av det stämmer. Jag är tio år äldre än er och lever i stort sett samma liv, men en roligare variant eftersom jag har mer pengar och ett bättre jobb. Jag är fortfarande ung i mångas ögon. Och då snackar vi 10 år! För 10 år sedan lekte ni med Barbie och gick och la er klockan 8 på kvällen. Och när ni är lika gamla som jag har ni förhoppningsvis ytterligare minst 50 år på er att komma underfund med allt innan det är dags att checka ut. Så tiden. Den finns.

2. Man måste prova sig fram. Man vet ingenting om någonting förrän man har provat det. Enligt min erfarenhet är ingenting, vare sig jobb, vänner, folk man är kär i, städer eller språk vad man trodde att det var från början. Alltså är det mycket svårt att komma på vad som är ens “grej” genom att sitta hemma och tänka. Ut och testa bara. Nyfiken på en utbildning? Sök! Funderar du på om Paris är så soft som du tror? Åk dit och kolla! Osäker på om du gillar någon? Hångla upp dom! Allt som oftast leder en grej till en annan, så även om det du testar inte blir bra så tar det dig ett steg narmare en lösning.

3. Men när du vet: kör. Om du en dag vaknar upp och märker att du vet preciiis vad du vill i någon fråga, tveka inte. Tänk igenom ordentligt hur du ska ta dig dit och börja jobba för det. Alltså jäklar vad jag har crashed and burned många gånger. Men hur ont det än gör när det händer ångrar man det inte i efterhand. Så jäkla trött klyscha men jag tror verkligen att det enda man ångrar är det man inte gjorde.

Det var del ett. Kom tillbaka imorgon eller kanske dagen efter det för den rafflande fortsättningen!

 • ildus

  Min son sitter i en annan stad, ensam i en etta han gärna vill fortsätta bo i men som jag av förklarliga ekonomiska skäl inte kan sponsra i evinnerlig tid. 46 av 50 kursare i hans klass får inte ens lärlingsjobb, vilket i sig innebär red dead revolver arbetslöshet. Ingen a-kassa, inga parisresor ingen… nåt.

  Vi strugglar här, som fan. Har du nåt tips till oss som “klientel” så är du förbannat välkommen.

  • Nina Åkestam

   Nej, jag har inga råd om hur man personligen ska lösa problem med utbildningar som inte leder till jobb, till bristande A-kassa osv, eftersom det inte är problem man som person kan lösa. De måste lösas politiskt. Så tipset får väl bli att engagera sig i ett parti eller en organisation som jobbar med de frågorna och börja kämpa för förändring. Forstar att det inte loser nagonting just nu, men jag vet inte vad annat man kan gora.

 • Hanna

  Rätt bra råd, även om det var ett tag sen man tog studenten…. /Hanna, 33 :)

 • Niklas

  Det här är precis vad jag förespråkar. Valde att studera ekonomi för att se om det kunde vara något för mig. Insåg att det var väldigt intressant (även om allt inte är intressant, precis som att all mat inte är god). Det var först efter 2 år på högskolan som jag började tänka på jobbutsikter, men för den delen inte på vad jag ville jobba med. Brytpunkten kom när man började reflektera över vad man faktiskt gjort under sin studietid. Och om jag ska rekommendera något så är det aktiviteterna kring den själva teoretiska undervisningen som väger mest. Att kolla på vad och vilka aktiviteter man gjorde i studentkåren, och inte bara vilka kurser som man presterade betygen i. Det var genom dessa aktiviteter som nätverket med såväl studiekollegor, företagsrepresentanter och alumni byggdes upp. Och erfarenheter av ett ansvastagande för olika aktiviteter ger en verklighetsuppfattning av vad det verkliga arbetslivet kan komma och handla om. Våga göra fel så kommer du rätt!