So sue me.

Sara Haraldsson är en av många grymma feminister som har tagit över Miljöpartiets instagramkonto de senaste veckorna. För några dagar sedan postade hon den här bilden:

Det är löpsedeln för en ny tidning som sitter uppe utanför nästan varenda kiosk jag går förbi. Det här med logik verkar inte vara rubriksättarens starka sida. På bara några få meningar lyckas hen bland annat påstå:

– Att fasta är detsamma som att äta vad du vill

– Att “vanlig mat” gör en piggare, friskare och smalare

– Att det är rimligt att uppmana till en tightare kropp (fyfan vilket vidrigt uttryck det är) och ovanför uppmana folk att sluta tvivla på sig sjävla

– Och som grädde på moset: att tidningen handlar om hälsa

Det stämmer inte. Det funkar inte. Det är idiotiskt. Och ändå står det där, svart på vitt (okej, rosa på vitt, ifall någon av misstag skulle få för sig att den här typen av galenskap skulle kunna gälla killar också): du ska fan inte tro att du ska äta mat för att bli mätt, hålla på med sport för att det är kul, eller tro att hälsa kan ha att göra med något annat än utseende. Och skulle du samtidigt ha mage att inte älska dig själv precis som du är, då är du riktigt illa ute.

Fy fan vad trött jag blir. I förra veckan sa jag upp mitt SATS-kort. Jag vet att det inte är SATS som ger ut den här tidningen, men när jag går dit är det precis så här jag känner mig. Som en självtvivlande, rumpfokuserad idiot. Det här omslaget blev droppen. Jag har inte lust. Det är min tysta (okej inte så tysta kanske pga skriver här etc) protest mot det här förbannade skitsnacket.

Det finns för mycket kul där ute. För många goda mackor att äta. För många berg att bestiga. För många människor att pussa på. För många storföretag att ta över. Jag har inte tid att skaffa mig en tajt rumpa. So sue me.

 

 • Sara

  Word!

 • EvaP

  Nina – du glömde att man måste äta något riktigt gott ibland för att själen också ska få näring. Det är viktigt.

 • linnean

  Och sen att de som lanserade tidningen påstod att just en sån här tidning saknas för unga tjejer..? Att nu äntligen finns det en tidning som ger råd om hälsa osv till unga tjejer, ett heeeelt nytt koncept som heeelt har saknats på marknaden, wtf? Jag orkar inte.

 • ellen

  Alltså jag älskar dig !!! Så jävla befriande du e. Kram

 • E

  Såååååå jävla bra!!! TACK.

 • Ni som kan allt

  Jag förstår inte problemet riktigt. Får det inte finnas tidningar om träning? Eller måste det vara otränade personer på bilderna? Hur skulle rubrikerna formuleras om ni fick bestämma?

  Själv är jag superlat, har en tämligen ful kropp och har bara problem med det när jag ser ska köpa en skjorta och ser att den inte alls sitter som jag vill över magen. Men, det går att ha ett rikt liv ändå. Jag lovar.

 • Hedvig

  JA!!! Bra Nina!!! Tack!

 • Hanna

  Får jag gifta mig med dig?!!

 • Ida

  Fy fan vad glad och peppad man blir av detta. Tack tack och tack. Ägnar mig själv (ångestfyllt) åt träning pga…. jag vet inte riktigt. Jag avskyr det men tvingar mig. Som tandtråd.

  Du är väldigt bra. Kram.

 • www.majjalundh.se

  Word!! Instämmer till fullo. Kroppen skall vi ha roligt med och njuta av. ibland innebär det slappa i soffan men oftast betyder det rörelseglädje för mig. Jag vill erbjuda denna typ av personlig träning; rörelseglädje. Förundran över att överträffa sig själv och stolthet i att klara av det man vill. Jag erbjuder pass i tjänsten pto.nu och hoppas att någon är nyfiken och vill testa den typen av träning. Mindre prestation och mera känsla. Suveränt skrivet.

 • Zeb

  Är lite inne på spåret som “ni som kan allt” här ovan. Tidningen är väl rimligen inriktad på en viss målgrupp, dvs de kvinnor som har som prioritet i livet att skaffa sig en “tight kropp”. Om det inte är din prioritet så förstår jag inte riktigt varför du bryr dig om tidningen? Det är ungefär som om jag gick förbi en tidning där det står “så enkelt blir du rik på spel” och själv är helt ointresserad av spel men ändå blir förbannad för att jag minsann vet att det finns andra viktigare värden i livet än att bli rik. Det är ju inte så att man är tvungen att ta till sig allt som sprids i det offentliga rummet som att det vore riktat till en själv.

  • Nina Åkestam

   Tidningens löpsedlar sitter överallt, jag kan inte välja att inte se dem. Det vore naturligtvis inget problem om det här var den enda tidningen eller mediekanalen i världen som visade såna här sinnesjuka saker, då kunde man hävda att den rörde en liten intressegrupp. Men den är en bland tusentals liknande saker vi ser varje vecka. Det finns ingen löpsedel bredvid som uppmanar kvinnor att bli rika på spel (eller något annat). Den är inte undantaget, den är normen. Och det är problemet.

  • nisomkanallt

   Är det inte vanskligt att införa begränsningar i yttrandefriheten bara för att en mindre grupp människor har en psykosomatisk sjukdomsbild? Jag förstår att det kan låta cyniskt, men ibland är det svårt att förstå om konsekvensanalys alls förekommer på den här bloggen.

   Och spelreklam finns precis överallt. Det är den som gör att många tidningshus fortfarande står på benen. Du kanske bara inte ser den för att du inte besväras av den?

 • Pingback: SHE’S SO GOOD. | A Swedish Fruit Salad()

 • S

  Nina, din gamla tråk-tant!

 • Amanda

  Till “Ni som kan allt”, “Zeb” och “S”.

  Det är ju väldigt bra om ni inte har problem med att se liknande löpsedlar eller budskap. För mig som varit/är ätstörd och kämpar så oerhört hårt med att ta mig ur skiten är det där en helt annan grej. Varje gång jag ser liknande budskap känner jag mig lite mindre nöjd med mig själv. Jag blir lite mer medveten om mina lår, om min näsa och om hur jag inte kan göra något rätt. Hur jag än tränar/äter finns det alltid hälsosammare eller bättre sätt att göra det. Naturligtvis är budskapen nästintill onåbara med ett normalt liv och ofta är ganska kontraproduktiva men så kritiskt är det svårt att tänka 12 h om dagen.

  Det jag försöker säga är inte att det vore bättre med otränade kroppar på omslagen eller att jag inte tror att det finns andra värden i livet. Men inne i mitt huvud finns det en röst som läser detta som bekräftelse på att jag inte duger. Och den känslan om att jag inte är bra nog är det som hindrar mig mest av allt.

 • marire

  hurra for det! du er så bra!

 • Elin

  Jag önskar att det fanns en tidning som ville printa det här inlägget på sin löpsedel istället. Hade blivit väldigt, väldigt glad då. Fred och kärlek, kampen fortsätter.

 • bella

  tack!!!! för att du skrev det här, för att du belyser det jävla sjuka i att påstå att det är hälsosamt att vara ätstörd, att det inte är något friskt i “strong is the new healthy” när det betyder att röven ska sitta hallvägs upp på ryggen. mår så jävla dåligt av raw food-hets( fast håller på med det själv from time to time och påstår inför mig själv och mina vänner att det är för att må bra(ljuger dvs)), mår dåligt över att min morsa som är 50 har börjat hålla på med 5:2-dieten för att hon “hört att den ska få en att må bra” och man ba NEJ det är INTE därför utan det är för att du, trots att du är 50 bast tycker att ditt yttre är viktigare än att njuta av mat för vad det faktiskt är och maskerar det inför din 20-åriga ätstörda dotter genom att påstå att du gör det för hälsan trots att du rör på dig och är “normalviktig”!!! sånt får pågå bland anant pågrund av sånt här.

  trött.

 • C.

  Ja! Men får jag slå trumman för friskis&svettis? Där det tränar väldigt många olika människor, unga och gamla, de i gamla utslitna bomullströjar och de i de senaste tajtsen, nybörjade och vältränade och allt där emellan. Och så hoppar och studsar de tillsammans alla precis som de vill, och gympaledaren ler och är glad och säger att det viktigaste är att man har kul.

  • Nina Åkestam

   Haha, satt på en middag i helgen där flera sa precis samma sak! De älskade att träna där.

 • Eva

  Nina du är bäst jag vill typ gråta. Träffade mig rakt i hjärtat.

 • Frida

  AAAhhhh helt rätt! Fan vad bra (du är alltså).

 • Rikard

  Till NISOMKANALLT:

  Det handlar inte om att inskränka yttrandefriheten. Ingen säger att sådana här tidningar inte FÅR finnas. Klart det får. Men bloggen pekar ju ut att 1) det finns fucking överallt och den sammanslagna bilden är att kvinnor jämt uppmanas fokusera på utseende och män på framgång – det är långt ifrån en kontroversiell att det skulle vara på det här sättet, det är svårt att göra en medieanalys och INTE komma fram till att det är de budskapen som dominerar det offentliga rummet – och 2) att uppmana tjejer/kvinnor/brudar att ge fan i att gå på myten om att det är deras kropp som ger dem värde och våga fokusera på att bestiga berg, äta mackor, pussa människor och ta över storföretag. Detta är ett led i yttrandefriheten, inte en attack mot den.

  Kram

  • anna

   Word!

 • Agnes

  Så sjukt bra inlägg!!

 • Sofia

  Tack Nina!!

 • Lisa Mattola

  Ja, hurra! Så himla bra att någon kan vara motpol mot all träna-för-att-bli-snygg-och-behaga-hets som är så VIDRIG! Och att så många kommer undan med “det är ju hälsosamt”, det gör så ont i mig.

  • allekalle

   Hur många vetenskapliga artiklar ska jag visa dig som bekräftar att träning och en sund kost är hälsosamt? Nej nu menar jag inte anorexia smal.