Sayings.

Det finns vissa talesätt jag verkligen inte gillar. Här är topp 3.

1. Det är ju bara sunt förnuft. 

Det finns en massa bra saker att ta hänsyn till när man ska komma på svaret på en fråga. Sunt förnuft är inte en av dem. Jag skulle till och med vilja påstå att det sunda förnuftet är mänsklig utvecklings största fiender, eftersom det bara är summan av våra existerande fördomar om hur saker och ting måste vara. Ingen bra idé (jorden är rund! Vi borde låta folk styra sig själva! Kvinnor borde ha samma lön som män för lika arbete!) har varit sunt förnuft när den först lades fram. Tvärtom: riktiga framsteg verkar alltid vara helt uppåt väggarna tills någon använder fakta, logik, drömmar, känslor eller fantasier för att visa att de faktiskt är riktigt bra. Trots att det sunda förnuftet sa tvärtom.

2. Man ska inte ta ut segern i förskott. 

Ingenting gör livet så många procent roligare som att ta ut segrar i förskott. Om man gör det kan man nämligen glädja sig åt dem både när man väntar på dem och när de faktiskt händer. Om de visar sig inte hända, blir man besviken oavsett, men har man tagit ut segern i förskottet hade man i alla fall kul tills misslyckandet var ett faktum.

3. Man kan inte ha roligt hela tiden. 

Ehhh jo. Det kan man. Om man vill och anstränger sig lite.

 • Gilda Radner

  Håller med! Men man får se upp med nr 3 så att man inte går in i väggen och måste bli självhjälpscoach på TV4. Det är okej att ha lite tråkigt ibland!

 • Ida!

  Åh vad jag håller med, tar också alltid ut segern i förskott eftersom jag inte känner att några lyckliga dagar extra är någon förlust. Och jag vägrar acceptera att tristess är något slags normaltillstånd som måste accepteras.

 • Niklas

  Fast syftar inte “ta inte ut segern i förskott” snarare på att man ska hålla sig koncentrerad och jobba hel vägen in i mål istället för att slappna av och riskera att börja slarva på slutet?

  • Bj

   Ja, i sport är det ju definitivt så. Att fira ett VM-guld i halvtid är nog inte att rekommendera!

 • liv

  3. Eh, du har väl aldrig haft roligt, Nina. Som du klagar och håller på.

  • Natalie

   Vad är det hon klagar på?

   Vet dockinte heller om jag håller med om nr 3. Alla har sin ups and downs för det är så livet är. Sen kan man vara positiv och försöka ha lite kul under sina sämre perioder också. Men kanske tänkte du mer vardagsmässigt. Typ.. Sjunga till bra musik och tänka på något kul när man diskar i stället för att klaga över högen med tallrikar.

   Jaja. Älskar din blogg Nina!

  • K

   Om du nu tycker att allt som Nina skriver är så dåligt, varför läser du ens här Liv? Det måste ju uppta väldigt mycket energi som du egentligen skulle kunna lägga på att läsa bloggar som inspirerar dig till att skriva något annat än en massa bittra och menlösa kommentarer, alternativt starta en egen blogg där du kan ventilera dina känslor utan att behöva bidra till höja Ninas statistik (något som du logiskt sett inte skulle vilja göra, då du verkar tycka att allt hon skriver är dåligt?). Du bidrar ju egentligen inte med någonting, när du inte bjuder in till någon diskussion över huvud taget, utan bara lämnar små fåniga tjuvnyp.

 • Queen of Kammebornia

  Amen! Precis så är det ju. Varför inte vara glad en extra gång, varför inte passa på liksom? Jag skrev också om det för en tid sedan :) Och det finns saker att glädja sig åt varje dag faktiskt.

  http://queenofkammebornia.se/2013/february/att-ta-ut-gladjen-i-forskott-2.html

 • Lina, brev från Amerika

  Oj. Jag håller verkligen inte alls med dig. Men jag antar att det är för att jag tänker på helt andra exempel när jag hör dessa meningar än vad du gör. Så här tänker jag:

  Vad gäller den första så tycker jag att det är ett underbart ordspråk. För mig betyder det t.ex. att: jag tar med mig ett paraply om jag vet att det kanske blir regn; att jag inte för en högljudd diskussion på mobiltelefonen när jag är på restaurang; eller att jag tar med mig frukt till jobbet eftersom jag lätt blir hungrig. =bara sunt förnuft, hur bra som helst! (För mig låter dina påståenden snarare som “så har det alltid varit” snarare än “det är bara sunt förnuft”)

  Vad gäller den andra tycker jag gott att det går bra att tillämpa det tankesättet på saker där utfallet är relativt osäkert. Med det menar jag inte att jag antar en negativ inställning till allt utan snarare att jag försöker hålla mig någorlunda neutral. Det finns alltid något annat jag kan glädja mig över som är mer tillförlitligt.

  Och så den sista punkten. Jag utgår från att du inte syftar på tillstånd som att vara sjuk? För jag kan faktiskt inte se något roligt alls med att ha maginfluensa, men om jag skulle tolka dig ordagrannt så borde jag ju ändra min inställning så att jag sitter och skrattar/ler mellan/under toalettbesöken… Andra exempel jag kommer på är: när planet jag sitter på måste nödlanda på grund av storm, tillfället då jag jag får reda på att jag kuggat ännu en tenta, när någon i min närhet dör osv. Ja, jag förstår att dessa argument kan verka lite banala och barnsliga. Men faktum kvarstår att jag jag faktiskt tycker att “man kan inte ha roligt hela tiden”. Och det är helt okej. Jag tycker inte det finns något egenvärde i att kunna ha roligt hela tiden. Jag uppskattar mina tråkiga stunder också.

  Ha en fin dag

  /Lina