Quiet

I varenda hem jag besökte i somras, i varenda resväska, låg en och samma bok och skräpade: Quiet av Susan Cain. Som den jag är måste jag således utgå ifrån att jag inte skulle läsa den, eftersom ALLA ANDRA gör det och då blir jag allergisk. Dessutom utgick jag ifrån att den var vidrigt självhjälpig. Men. Jag fick den i present till slut och när jag skulle till Island hade jag inget annat att läsa så den åkte ner i väskan. Och det var ju himla bra.

För som så ofta förr visade det sig att om alla gillar något finns det en anledning. Anledningen i det här fallet var att boken är bra. Den handlar om introverta och extroverta personlighetstyper (om någon mot förmodan skulle vara ännu senare på bollen än jag) och är i princip en manual till fölk som jag.

För naturligtvis är det så: inte nog med att jag läser boken som alla läser, jag känner också igen mig precis som alla andra. Jag är uppenbarligen tok-introvert. Genom åren har jag fått lära mig att uppföra mig i olika sociala sammanhang, men det är just det: ett jobb jag har lärt mig göra. Det kommer inte naturligt och jag tycker inte om det. Helst vill jag bara sitta för mig själv och skriva, jämt.

Det roliga med den här boken är att den förklarar allt, från mina problem att åka på sommarläger när jag var barn, till mitt problem med auktoriteter, till min telefonskräck, till varför det går utmärkt för mig att vara hur öppen som helst på nätet men är stört omöjligt att gå fram och börja prata med någon på en fest. Och jag inser också att i princip alla jag har nära mig är likadana. Mina relationer bygger på små doser av umgänge. Jag kan hänga med folk dagar i sträck, men inte om de pratar för fort eller för mycket.

Mitt anti-CV som jag skrev häromdagen var alltså ett typexempel på vad en introvert människa skulle skriva. Jag jobbar gärna hur mycket som helst med saker jag tycker är viktiga, men LÅT MEJ VA när jag gör det.

Anywho: om du känner igen dig i uttycket mingo (att känna sig funktionshindrad i mingelsammanhang). om du HATAR grupparbeten. om du inte fattar varför någon ska bestämma över någon annan. om du har svårt för när folk pratar om oviktiga saker, men älskar när de pratar om något de brinner för. Eller om du inte känner igen dig alls, men har någon form av personalansvar. Läs boken, för sjutton. Det är minst sagt upplysande.

 • Sara

  Jag läser den för nuvarande och i de första kapitlena brast jag ut i skratt just för att varenda punkt som definierar en introvert person stämmer in på mig! Den boken hjälper mig att acceptera den introverta individ jag är.. <333 är övriga 250 sidor värda att läsa eller räcker inledningen? :)

  • Nina Åkestam

   Jag har inte läst helt klart men tycker att den är intressant hela vägen hittills, med många bra exempel och mkt vetenskap.

 • Mitch de Leon

  My wife and I loved the book. It’s easy to pigeon-hole personalities into introvert and extrovert. I think if we go back to what we are taught in kindergarden; listen, be nice, understanding & considerate of others we would have a better understanding of quiet personalities. Somewhere along the way, society seemed to have rewarded the “loud and proud”. America certainly got loud very fast. Personally, I agree with you that being “quiet and thoughtful ” is a better quality to teach my young child.

 • Petra

  Den skriver jag upp på ‘Att läsa’-listan. Kanske är oroväckande att inte alla jag känner redan har läst den. Innebär det att jag umgås med för många extroverta tro. Fick hur som helst en liknande aha-känsla när jag började läsa om högsensitivt personlighetsdrag (HSP-high sensitive personality) för något år sedan när det skrevs lite om det i tidningarna. Nyligen läste jag boken ‘The highly sensitive person’ av Elaine Aron. Lite besviken för den känns ibland lite väl amerikansk och ‘självhjälpig’, men det står mycket vettigt i den också. Bland annat mycket om psykologisk forskning. Misstänker att du redan hört talas om HSP, men om inte så vill jag tipsa om att läsa på om det också. Utan att känna dig mer än genom bloggen så misstänker jag att du också har en högkänslig personlighetstyp. Det hänger ofta ihop med att man är introvert, men behöver inte göra det.

  Vill för övrigt tacka för bra blogg!