Problembarn

Jag har vid 28 års ålder upptäckt att jag nog är tvåhänt. Eller ambidexter, som Wikipedia nu har lärt mig att det heter. Det är märkligt. Man gör tusen grejer med kroppen varje dag och jag har aldrig reflekterat över vilken del jag använder till vad. Alltså jag vet ju att jag skriver med vänster och borstar tänderna med höger, om någon frågar. Men det är det liksom aldrig någon som gör.

Men sen vid en middag får ett par månader sen när Sofia hade gjort illa handen började vi prata om det här med hänthet och för första gången i mitt liv fattade jag att de flesta människor gör allt med en och samma hand! Alltså när de sätter på mascara gör de även vänsterögat med högerhanden eller tvärtom?!?!?!? Det här var helt svindlande för mig.

När jag fick reda på denna nyhet kände jag mig mallig. Det måste ju vara fett bra att kunna använda båda sidorna av kroppen. Och var det inte nåt med hjärnhalvorna också, att dom hänger ihop med hur man är hänt? Kanske innebär det att jag får använda BÅDA mina hjärnhalvor och därför vara både superlogisk och vansinnigt kreativ, samtidigt?

Jag började googla och såg framför mig någon slags MENSA-liknande sällskap för oss som spelar fotboll med vänster och pingis med höger. Så visade det sig inte vara. Ambidextra människor är tydligen ett jätteproblem. De drabbas av en massa sjukdomar och kan inte lära sig nåt och Familjeliv fullkomligen svämmar över av föräldrar som är förtvivlade över att deras barn har drabbats av detta hemska.

Så. Från normal till superhuman till idiotförklarad på några minuter. Alltid ett bra avslut på veckan.

 • Sandra

  Hahaha, dråpligt! Men du verkar ju klarat dig väldigt bra ändå, någon idiot är du verkligen inte :) Minns själv hur avundsjuk jag var i tonåren på en tjej i mitt fotbollslag som var naturligt tvåfotad(lika bra skott med höger som vänster)! vet inte om det är samma fenomen men det borde det ju vara…

 • Elin

  Använder också alltid “rätt hand” för “rätt öga” när jag sminkar mig :) Och det där med problem.. Kanske har man som ambidexter ställts mot fler sådana vilket skapat nån form av förfining? Vill gärna tro det ..

 • Anonym

  sen kollar man på dig i övrigt och inser att du är fulländad och bäst.

 • Perry

  Jag vet en konstnärlig tjej som brukar ha en penna i varje hand när hon ritar av något. Om hon ritar av en människa ritar hon alltså högra sidan av modellen med höger hand och samtidigt vänster sida med vänstra. Det får mig att undra hur du är på att jobba med båda händerna samtidigt?

  Sedan är det ju märkligt att detta ämne inte kommit upp tidigare. Brukade vara ett givet samtalsämne när man träffade en vänsterhänt person under skolåren.

  Har för mig att Leonardo var ambidexter. Men å andra sidan så kanske många vänsterhänta har tränat sin högerhand för att anpassa sig till majoriteten. Förr tvingade man ju också vänsterhänta barn att skriva med höger hand i skolorna (Det var ju så viktigt då att alla skulle vara lika). Jag menar alltså att det kanske kan vara svårt att veta vilka historiska personer som är äkta ambidexter.

  (Men det sist sagda är inget jag vet något om egentligen).

 • Tomas

  Jag skriver, pekar, spelarmoch hälsar med högerhanden, men torkar mig med vänsterhanden. Vilka sjukdomar rör det sig om? Ifall det gäller att en hand blir obrukbar får jag antingen gå med vuxenblöja eller trösta mig med att jag iaf kan torka mig.