Porrskadat

Apropå den senaste tidens diskussioner om porr och regleringen därav (där jag hittills tycker att Lisa Magnussons inlägg är helt klart intressantast) kom jag att tänka på en angränsande sak jag tänkte skriva om för ett tag sen. Det startade med en artikel i DN, som var del av deras Insidan-serie om unga killar som konsumerar så mycket porr att de inte kan ha sex i verkligheten. I den här texten lyfts dock ett annat perspektiv fram: tjejernas. Tjejerna som ska försöka ligga med de porrskadade killarna. Roxane von Gerber Hedayat och Moa Kjellstrand har gjort en dokumentärfilm på temat och är jäkligt vassa i sin kritik. Bra.

För det är KLART att det hänger ihop. Det är klart att man inte kan gå helt opåverkad genom en uppväxt med tusantals porrfilmstimmar och tro att det inte kommer spela någon som helst roll för de egna relationerna. Det är superbra att det äntligen lyfts fram och diskuteras i breda medier.

Och detta för mig in på något jag har funderat på ett tag: förslaget om en samtyckeslag. Det råder ingen tvekan om att många som har professionell erfarenhet av sexuellt våld tycker att vår existerande lagstiftning är alldeles för vek. Till skillnad från andra brott måste ju nämligen ett brottsoffer i sexualbrottsfallet inte bara tydligt kommunicera att hen inte vill bli utsatt för brott, utan även hoppas att gärningsmannen har förstått kommunikationen. Annars har inget brott begåtts. Det är så många som innan mig slagkraftigt har gjort liknelser med andra typer av brott så det kanske inte behövs, men för tydlighetens skull: det är som att någon som gjort inbrott skulle kunna gå fri med motiveringen att hen inte förstod att de som bodde i huset inte ville bli av med sina saker för att de inte sa det tillräckligt högt eftersom de sov.

En samtyckeslag för sex skulle innebära att man måste försäkra sig om att den man ligger med vill det. Precis som man måste försäkra sig om att man är välkommen in i en annan människas hus eller att man får låna deras bil. Inte så himla konstigt och jag begriper inte varför vi inte redan är där.

En vanlig invändning brukar vara att tydligt verbalt samtycke på något vis skulle “förstöra stämningen”. Nu kan jag naturligtvis inte tala för alla, men är inte en ganska viktig och naturlig, för att inte säga nödvändig, del av stämningen en verbalisering av det man precis ska göra? Från “vill du följa med hem till mig?” till “känns det här bra?” till “fortsätt” eller “sluta” känns som ganska så självklara delar av det hela. Jag fattar inte ens hur det skulle gå till annars. Om frågan “vill du göra det här?” känns obekväm är man nog ute på ganska hal is till att börja med.

Man kan inte hämta så himla mycket positivt från porrindustrin, men är det något de är ganska bra på, så är det manus av samtyckeskaraktär. Och om till och med de klarar av det, ska det väl inte vara så himla svårt för oss andra. Genom att ta inspiration från det och införa en samtyckeslag helst i förrgår kan vi i alla fall få ut något litet positivt av att vi har lyckats porrskada en hel generation unga människor.

 • Stefan Bergfeldt

  Du har såklart helt rätt i att det är klart att man måste försäkra sig om att båda vill innan man ligger med varandra, precis som när man lånar en bil. Jag tar inte bara en bil på gatan, och jag sätter inte bara på en tjej jag träffar i en park.

  Det blir dock lite mer vagt när man kommer till hemmet. Jag kanske inte frågar innan jag lånar min sambos bil, och sex kanske inte inleds med ett “ska vi knulla”. I det gemensamma hemmet är det sånt som liksom hör till. Där handlar det mycket mer om lyhördhet, har min sambo sagt att hon behöver bilen, eller hur reagerar hon när jag smyger över på hennes sida av sängen när barnen har somnat?

  Självklart är det jätteviktigt att hon samtycker, det säger jag absolut ingenting om. Jag menar bara att det är i det läget som frågan kanske inte är lika stämningsfull att ställa.

  Jag är heller inte helt säker på att det skulle hjälpa, jag tror att på samma sätt som en del tyvärr tiger och står ut, skulle de säga ja fast de inte menar det, och bita ihop.

 • Badabing

  1) vad har det är i resumé att göra?

  2) din liknelse mellan inbrott och sex är ju helt uppåt väggarna. möjligtvis skulle ett inbrott kunna liknas vid att skära upp en kvinnas byxor med kniv. och i en sådan situation tror jag nog att en domstol skulle börja tänka i termer av att ett övergrepp har begåtts.

  3) om en kvinna (eller man för den delen) säger ‘sluta’ under samlaget och detta inte efterföljs så hamnar vi väl ändå i vad som i juridiska termer är straffbart.

 • Emmy

  Eftersträvansvärt i lagstiftningen är att gå mer mot Norges syn på sexualbrott. Där ligger bevisbördan på att den anklagade ska bevisa att offret faktiskt var med på noterna, snarare än vår svenska variant där man som utsatt ska bevisa att man inte ville. Det här sänder osunda signaler om vems “fel” det är.

  Problemet med jämförelsen med andra brott är dock glasklar; INGEN vill bli rånad eller misshandlad, men sex har de flesta av oss frivilligt.

  • Zeb

   Håller verkligen inte med Emmy här. Man är alltså skyldig till motsatsen bevisats? Har svårt att tro att det fungerar så i praktiken i Norge. En helt idiotisk hållning isf. Hur skall man kunna bevisa att båda var med på noterna menar du? Det är fruktansvärt att det begås våldtäkter, men det är också fruktansvärt när falska vittnesmål lämnas för att “sätta dit” någon. Detta händer redan Idag och en sådan ändring skulle tveklöst innebära fler av det slaget. Att det är brottsoffrets “fel” när de kommer med anklagelserna är en logikvurpa i ditt huvud. Det du föreslår kommer också vara kontraproduktivt i syfte att behandla våldtäkt som ett allvarligt brott, vilket det givetvis skall göra.

 • doomsdaysayer

  Backlash. Man undrar vilken hand historien gömmer för oss när vår tid är så mycket ute och cyklar. Historien är inte en mjuk färd mot det bättre utan titt som tätt trillar mänskligheten ned i ett svart hål. Fokuset på extrem utopi i dag lär leda till att hålet snart blir synnerligen svart och djupt. Tror personligen att en totalitär eller extremliberal tid väntat oss. Vi lär få kämpa för våra liv, precis som på många andra platser i världen. Weimar är bara förnamnet.

 • Lasse K

  Problemet med Lisas text/kritik är att hon helt bygger den på att Ung Vänster vill förbjuda porr, när det Johanna skriver är: “Lagstiftning och förbud kan vara en väg att gå. Men det är långt ifrån den viktigaste och kan inte lösa grundproblemet – en unken kvinnosyn som inte går att reglera bort genom begränsade söktermer.”.

  Sen, vad folk använder för söktermer har väl inget med hur porrindustrin faktiskt ser ut? Kolla t ex på hur annonser för porrsidor ser ut. Är inte smala, solbrända blondiner ganska träffsäkert då?