Podcasts

Häromdagen var jag på en fest och vi började prata om podcasts. Jag och Nicklas pratade i munnen på varandra om tips och favoritavsnitt och huruvida Alex och Sigge nu faktiskt är battre än Filip och Fredrik när vi märkte att folk runt omkring oss hade tystnat. De hade ingen aning om vad vi pratade om.

När man själv gör något väldigt mycket är det lätt att glömma att andra kanske inte gör det alls. Lyssnar på podcasts, exempelvis. Men jag tycker nog att mitt liv skulla vara minst 7% sämre utan podcasts, så jag tycker verkligen att alla borde göra det. Således: en liten podcast-guide.

Vad är en podcast?

Det är ett radioprogram som man laddar ner från internet. Det kan vara långt eller kort och handla om vad som helst. Vissa podcasts produceras av kända mediehus (till exempel SR) och andra produceras av privatpersoner.

Hur laddar man ner en podcast?

Om man har en iPhone tycker jag att det enklaste är att gå in i iTunes Store på telefonen och söka (om man vet namnet på podcasten man letar efter). Man kan också gå in under “mer” och “podcasts” och browsa bland populära program tills man hittar något man gillar. Sedan klickar man på programmet man vill lyssna på, och då får man upp en lista med alla avsnitt, det senaste överst. Man klickar på download så laddas det programmet ner och hamnar i den orangea appen som heter musik (den finns som standard på alla iPhones). Inne i musik-appen går man in under “mer” så finns en en meny som heter podcasts där. Där hamnar det man har laddat ner, och det är bara att klicka på det för att lyssna.

Har man ingen iPhone kan man söka och ladda ner i iTunes Store på datan och lägga in i telefonen/mp3-spelaren manuellt. Man kan också lyssna på podcasts direkt på datorn såklart, från iTunes eller från podcastens hemsida.

När lyssnar man på podcasts?

Jag lyssnar när jag tränar/springer eller promenerar. Eftersom jag gör det nästan varje dag hinner jag dra igenom typ 5 timmars program en vanlig vecka. När man reser är en annan klassiker. På tunnelbanan gillar jag enklare podcasts (typ Filip och Fredrik). När jag flyger måste det vara P1 Dokumentär, då somnar jag direkt. Nar jag är på stranden lyssnar jag på sommarprat, så klart. Vet andra som gärna lyssnar när de diskar, i bilen, eller när de ska sova. Det handlar bara om att börja så hittar man sina tillfällen.

Vilka är mina favoriter?

P3 Dokumentär – jag har lyssnat på alla som någonsin har gjorts tror jag. Cirka 80% av min allmänbildning kommer från den har podcasten. Om du är novis, lyssna på IB-affären och Bordellhärvan och inse att Sverige på 70-talet var så jäkla läskigt.

Värvet – Har skrivit om det förr. När Kristoffer Triumf intervjuar kända och mindre kända svenskar är det alltid superintressant.

Filip och Fredrik – Sveriges största podcast som kommer ut på torsdagen varje vecka.

Alex och Sigge – Alex Schulman och Sigge Eklund började för bara några veckor sedan, men har blivit oerhört poppis. Är också ganska lättlyssnad med samtidigt allvarlig. Gillar skarpt.

Stuff Mom Never Told You – ganska svajig, men när den är bra är den grym. De tar upp väldigt blandade feminstiska ämnen och pratar om det på ett avslappnat sätt.

Here’s the Thing with Alec Baldwin – korta, roliga intervjuer med amerikanska kändisar.

Sådärja! Nåt att pyssla med när ni sitter där med era förbaskade grillar och jordgubbar och bryggor och myggor. (avundsjukan som pratar)

 

 • Maria

  Har du lyssnat på Strömstedt & Berg? Helt briljanta enligt mig! Älskar dom. Jennys förnuftighet och Carinas underbara, dova skratt.

 • Annika

  Och På minuten och Spanarna! Icket att förglömma. Sen är The sceptic’s guide to the universe också bra.

 • Elise

  Tack för tipsen. Måste bli bättre på att knarka podcasts!

 • åsa

  bästa podcasten är LÄTT tankesmedjan i p3. trams blandat med politik blandat med briljanta feministiska krönikor och satir.

 • Angelica

  Har du spanat in This American Life eller RadioLab? Otroligt välproducerat och välgjort om intressanta, viktiga, eller ibland bara knasiga ämnen.

  Till exempel det här avsnittet fick mig att hålla andan rakt igenom: http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/465/what-happened-at-dos-erres

 • Marie

  Institutet i P3 är fantastiskt, vetenskap (förklarat på ett sätt man förstår) blandat med humor.

 • Erika

  Inte This American Life? Det var så jag började lyssna på poddar back in 2007 och den är fortfarande idag min favorit.

 • Malin

  Ett tips för dom utan iPhone men med en annan smart phone, BeyondPod är en väldigt bra app för podcasts :)

 • Hanne

  Takk for tips! Her er noen av mine favoritter: http://ekstremtbra.blogspot.no/2010/12/det-beste-man-kan-hre-med-ra.html

 • Anna

  Nina äntligen! Jag har lyssnat på pods varje kväll när jag ska sova i fem år. Det har varit min räddning genom många och långa nätter med spädbarn och sömnlöshet. Det är inte alltid samma och det är inte alltid regelbundet men vissa favoriter har bestått. Tips alltså: TV talk podcast with GMMR and Ducky som handlar om TV och är lika informativ som underhållande, Naturmorgon i P1 för att jag alltid lär mig något plus att det är lätt att somna till men det är alltid lättare att somna på engelska, Filmspotting från Chicago om film, Ask anything from E! (tidigare Answer Bitch) om allt som har med hollywood att göra de har precis utökat och ska handla om vad som helst som folk frågar om, inte bara hollywood återstår att se hur det faller ut och Mugglecast om Harry Potter och allt relaterat till det, de som ligger bakom den gör även andra om tex game of thrones och hunger games.

  Sen har jag säkert hundra till att ta fram när andan faller på. Ofta är det ett bra sätt att få information om något man blivit nyfiken på tex miljö, träning, musik , spädbarn you name it. Är inte så förtjust i svenska pods av någon anledning, men filip o fredrik går ner. Kristoffer Triumf är tyvärr överskattad som intervjuare (för journalist är han inte) dåliga eller inga följdfrågor gör inte en bra intervju i mina öron. Men jag lyssnar, mest för att alla andra gör det.

 • Joseph

  Vill definitivt co-signa Angelicas och Elins tips “This American Life” (den måste du ju nästan ha lyssnat på någon gång med tanke på hur mycket den frontas i iTunes store?). Tveklöst den bästa podcasten jag vet. Just det avsnittet Angelica lyfter fram är gripande men det finns en bredd i programmet och de ämnen de behandlar vilket gör att den sällan blir enformigt.

  I övrigt:

  “The Bugle” en “Audio Newspaper For A Visual World”. Humor och satir med två brittiska komiker/satiriker varav den ena, John Oliver (känd från “The Daily Show”) numera bor i USA. Vanligtvis är det nyhetsflödet som behandlas med viss anglosaxisk emfas. Båda kan vara väldigt, väldigt roliga men finns några running gags som kanske går en förbi till en början.

  The JV Club – Hostad av Janet Varney (som, om du inte är ett fan av en viss serie från Nickelodeon, troligtvis inte känner igen) intervjuar kvinnliga kollegor. Kan rekommendera avsnitten med Christina Hendricks och Gillian Jacobs.

  Till sist: Inte en podcast, men jag brukade lyssna på föreläsningar från en introduktionskurs i psykologi av Paul Bloom från Yale som finns på iTunes U. För att vara föreläsningar är dom förvånansvärt roliga.

 • Sabina

  Men åh, Amanda Schulman & Hannah Widells är ju ett måste! helt helt otroligt underbara.