#omrasism

I helgen (förlåt senigheten, mitt liv är ett för-e-bannat kaos just nu) lanserade Miljöpartiet initiativet #omrasism. Det är resultatet av en långt arbete med att lyfta fram lösningar kring främlingfientlighet. Bland annat har det skrivits en artikel på Aftonbladet Debatt och så har man samlat ihop 10 korta texter på temat Världsmedborgare, Sverigevänner där miljöpartister och andra ger sina two cents i frågan och dessutom kommer med konkreta lösningsförslag.

Och det älskar en ju. Det sista alltså. Lösningar. För det är så otroligt tröttsamt att de enda som pratar konkret om integration/migration är de som är emot det. Orka hålla på att “ta avstånd” och dänga rasist-kortet i huvudet på folk i tid och otid. Nä, ska vi komma till rätta med ett av vår tids största problem (främlingsfientligheten, alltså) måste det komma lite faktiska förslag. Det är det bästa med #omrasism.

Det sämsta är att det även här smyger sig in siffror. Siffror som visar vad samhället tjänar, i ekonomiska termer, på mångfald och tolerans. De är inte många, men de finns där. Det är synd. Lika synd som att tusentals människor tyckte att debatten borde föras genom de argument som lades fram i Borzoo Tavakolis öppna brev till Kent Ekeroth. Det är naturligtvis inte fel i sak; samhället tjänar ibland ekonomiskt och kortsiktigt på att förändras. Men det är inte därför vi ska arbeta mot främlingsfientlighet och rasism. Det handlar nämligen inte om ekonomiska värden, utan om humanistiska, och de kan man inte växla mot varandra.

Lika solklart som det är att Tavakoli har bidragit mer ekonomiskt till Sverige än Ekeroth har, lika solklart är det att det finns andra invandrare som inte har gjort det. Och lika solklart som att vissa toleransprojekt sparar samhället pengar, är att andra kostar pengar. Poängen är att det spelar ingen roll. Det är inte för att spara pengar vi ska motarbeta nyrekryteringen till högerextrema grupper.

Människovärdet är okränkbart och lika, oavsett det ekonomiska bidraget. Det är det diskussionen borde handla om.

 • Caroline

  Word!

 • tore claesson

  Visserligen har jag utvandrat från Sverige till USA. Här i Amerikat pågår en livlig debatt om dessa frågor. Jag vet egentligen inte om de liknar de Svenska “problemen”, men här är mina fem cent: Jag tror att siffror och statistik är viktiga argument mot främlingsfientlighet. Grejen är att de som oftast är mest fientliga slänger sig med hemmatillverkade fakta, typ ” de snor alla jobb” , “de livnär sig på den svenska välfärdssystemet” etc. Om siffror och statistik faktiskt pekar på en nytta för samhället i stort så kommer förhoppningsvis fler och fler att inse idiotin i fientligheten. Att vi alla har lika berättigande att leva var vi vill är ju självklart som idé för de flesta, så länge de handlar om dem själva. Men inte lika självklart när det handlar om andra och fattigare och mer utsatta människor. Bortsett från det, så är nog fan den svenska övre medelklassen trots allt mer besvärlig än de mer högljudda gaphalsarna. Då jag egentligen inte är hundra procent ursvensk hade jag det alltid svårt att vara helsvensk och skåla på rätt sätt och bete mig ursvenskt och så vidare. Det har aldrig varit ett problem i ett mycket öppnare USA i jämförelse. Problemet är komplext. Och lite underligt. Det är ju ändå inte så många svenskar som är helt svenska trots allt.

 • tore claesson

  Jag glömde tillägga att det ena inte utesluter det andra. Humanitära skäl väger självklart tungt. Drömmen om en öppen värld är en god tanke som alltför få länder och tyvärr också alltför få individer skriver under på när det kommer till kritan.

 • Mimmi

  Till exempel kan man samla ihop ett gäng trevliga ungdomar, gå till en skola som har ett språkintroduktionsprogram för nyanlända ungdomar och säga att alla som vill är välkomna att komma och hänga två timmar en kväll i veckan för att träna på att prata svenska och träffa andra ungdomar. Så kommer alla få lära sig om varandras kulturer och språk och alla kommer bli glada och efter varje kväll går man hem med en så himla bra känsla i magen!

 • S

  Lite fler projekt som #omrasism – och SD kommer att peaka 13-14 % i valet 2014…