Nä NU.

Har bestämt mig för att inte gnälla på Sverige just nu. När man har varit borta ett tag är det nämligen väldigt störigt. Ungefär som när jag slänger mig med ord som “texture” och “at the end of the day” trots att de har utmärkta svenska översättningar. Det är ett under att jag har några vänner kvar över huvud taget.

Men NU. Hur svårt ska det vara att få tag på ogiftiga kroppsprodukter och städgrejer i det här himla landet? Jag bor i Stockholm. Det ska vara en STORSTAD. Södermalm påstås vara ekomaffians centralstation. Och ändå är det enda som finns att välja på olika giftcocktails med doft av svavelsyra och konstgjord syrén? Om man inte går till butiken Gryningen och letar bland rökelse och torkade enbär. Men jag vill inte handla schampo i en örtdoftande hälsokostaffär. Jag vill handla det på ICA eller Åhléns eller apoteket eller något annat rimligt ställe.

Om någon som på något vis kan påverka detta läser det här, kan ni väl ytterst raskt importera följande varumärken från Amerikat. Pretty pretty please. Ni kommer att sälja till varenda mediamänniska i hela Stockholms innerstad.

Mrs Meyer’s Clean Day

Organix

Neutrogena Naturals

Method Home

Ok? Ok.

 

 • Maja

  Städa med citronsyra, det funkar mot allt. Och går iaf i alby att köpa på halvkilo!

 • Anna

  Hej Nina!

  Testa såpa, bäst och miljövänligt! Och citronsyra och ättika! Finns i en mataffär nära dig. Har du testat Hemköp/willys “såklart” shampoo och balsam? Har du funderat på att testa no poo till håret? Vet du vad det är? Om inte läs på lockig.se. Bäst för både hår och miljö. Och även om du inte vill köra no poo finns massor av tips på bra produkter utan en massa skit i i deras forum. Klicketiklick!

 • Petnoga

  På Södermalm finns iallafall Goodstore. Annars rekommenderar jag Korres kroppsprodukter som är ekologiska och ej testade på djur. De finns på både Åhléns och NK.

 • Jennie

  Såpa för städning. Diskmedel och tvättmedel på Goodstore. Shampoo och tvål hos Ecohair Stockholm , nästan alla Lifebutiker och Coop (änglamark).

 • Sara

  Jag vet, det suger verkligen att det inte finns några vettiga alternativ i vanliga affärer! Kan dock rekommendera Goodstore och Urban Deli (som du säkert redan känner till, men ändå). Där finns det bra grejer och eftersom allt på Goodstore i alla fall är ekologiskt behöver man inte ägna timmar åt att läsa innehållsförteckningarna utan kan lita på att det är vettiga grejer. Dock lite surt att behöva gå dit varje gång man ska köpa tvättmedel eller schampoo.

 • Åsans värld

  Cajsa Warg på söder är ju bra och mitt emot den finns en butik som specialiserat sig på bland annat ekostädgrejer. Kungsholmen har Oikos som är en ekologisk butik och skönhetssalong http://www.oikoscosmetics.se/ Det finns även en ekofrisör där http://www.ecohair.se/reportage.htm PUB har mycket ekoprodukter, annars så är jag avundsjuk på Köpenhamn som är typ himmelriket om man gillar ekologiska saker. Finns många bra webshoppar dock t.ex. http://www.loveko.se/ http://www.naturisimo.com/index.cfm?nme= http://www.ecoliving.se/ Och för mer tips så kan du ju följa någon av de bra ekobloggarna som naturligtsnygg.se testa även att prenumerera på nyhetsbrev från http://ecofinder.se/ så får du ekotips på mailen med jämna mellanrum. Förresten är gryningen rätt trevligt tycker jag :)

 • Matilda

  Håller med att det finns för lite ogiftiga produkter. Speciellt när producenterna hela tiden tycker att det ska vara efterfrågan som styr (som dom ofta anser inte finns). Jag har inte efterfrågat giftiga, miljöfarliga, hälsofarliga produkter, men dom får man tusentals av ändå. Dom här produkterna finns på Hemköp i Göteborg, borde finnas i Stockholm också. http://tyckomgarant.se/Produkter/Garant-Saklart/

 • Kristina

  Vänner till mig har ett ekologiskt hudvårdsmärke som heter Luxsit och de har även startat ett billigare märke som heter Naturligtvis. Båda två tillverkas i egen fabrik i Nacka och de är superbra! Vet inte om schampo finns på marknaden än men det ska vara på väg. Naturligtvis säljs på ICA men inte säker på om du kan hitta det på alla. http://naturligtvis.nu/ Rekommenderas! (och inte bara för att jag är jävig… det är superbra grejer)

 • Ellen

  Hei Nina,

  Finns det inte Ecocover i matbutikerna i Sverige? Gillar deras städprodukter. Har du kollat Garant? Deras Såklart produkter är bra också. http://www.tyckomgarant.se/Produkter/Garant-Saklart/

  Annars är Neutral ok mot miljön, och kroppen och det går väl att få tag i överallt. Inte så snygg förpackning som de Amerikanska som du listade.

 • Eva

  Salviderm Naturligtvis finns bl a på ICA. Bra grejer!

 • AMH

  Importera från USA, ja! Nu räddar vi miljön hörrni!

 • Lina Olivia Holmgren

  Kära Du

  Jag försökte väldigt länge i Stockholm. Efter en vinglig väg gjorde jag mitt beslut, stod och grät på ICA för det fanns inte ens ett litet salladsblad eller ngt att äta eller städa med. London var vägen för mig.

  Hör av dig om du vill ha ngt skickat

  Ha en vacker kväll!

  21149

 • Hanna

  Inte helt eko att importera schampo från USA…

  • Nina Åkestam

   Man kan ju importera varumärket och tillverka produkten lokalt? Efter recept, liksom.

 • Emma

  Jag var i Sthlm häromdagen och slogs just av hur dåligt ekoutbudet är där jämfört med Malmö. Här hittar du eko-hudvård och städpryttlar i många affärer och inte bara specialaffärerna. Hoppas att det blir bättre!

 • Hanna

  Gå och in och läs på naturligtsnygg.se. Bra blogg, bra tips. Hannah som skriver där tipsar också om produkter som finns att tillgå i vanliga affärer. Bra sökfunktion på bloggen dessutom.

 • Em

  Estelle & Thild (ekologiska hudvårdsprodukter) finns både på kicks och åhléns.

 • sara

  kan inte så mycket om kroppsprodukter, men i städväg är grummes såpa det enda jag använder.

 • Åsans värld

  jag tipsade ju om 8to8 via twitter men på väg därifrån var jag in på American Apperel och blev påmind om att de också har rätt mycket ekokroppsvård.