Mmmm… nakenkaffe!

Seven Eleven har ju fått ganska mycket kritik gällande de mycket märkliga bilderna på en naken, kaffedrickande kvinna som sitter i butikernas fönster.

Här är hon, kaffekvinnan. 

Alla vanliga bortförklaringar för underlig exponering av kvinnokroppar som brukar dyka upp (vaddå, man sover ju naken! apropå Hästens Sängar, eller vaddå, hur ska man annars visa underkläder! apropå exempelvis Lindex julkampanj) måste ju anses orimliga här. Jag vet ingen som går till Seven Eleven utan kläder på överkroppen. Kanske kan man möjligtvis hinna dit, köpa kaffe och snabbt springa hem och klä av sig för att dricka det, men nakenkaffe måste ändå anses vara ganska ovanligt som kundbeteende. Alltså får nog dessvärre Seven Elevens bilder kategoriseras som allmänt hjärnsläpp. 

Därför blev jag så glad när jag såg nya bilder i kedjans skyltfönster. Människan hade lyckats få på sig såväl t-shirt som kavaj innan kaffet inhandlades.

Här är han, kaffemannen. 

Men se. Människan hade också bytt kön. Och två kvarter bort på nästa butik sitter fortfarande nakenkvinnan och ler stort.

Jag har spontant två reaktioner.

1. Jag översköljs av en stor lust att gå och dricka kaffe på Seven Eleven i bar överkropp tills bilderna byts ut.

2. För FAN, Reitan. Nu får ni ge er. Med Pressbyrån jobbar ni järnet för att vara inkluderande, tillgängliga och normbrytande, medan ni med andra handen gör precis motsatsen. Ni har enorma exponeringsytor i superlägen i alla större städer. Att använda dem till sånt här överdumt trams är så otroligt, otroligt onödigt.

 

 

 • Tove

  Typiskt ovärt! Pressbyrån tillhör dock också Reitan, så vet inte om de vänder sig till olika målgrupper eller vad det är…

 • internet

  har aldrig någonsin ens tänkt att den där kvinnan skulle vara naken. kan tyvärr inte se det.

  • Nina Åkestam

   Ja det är ju helt sjukt att vi är så vana vid att se nakna kvinnor i märkliga situationer att vi knappt ens märker det underliga i det.

  • internet

   definiera “naken”.

   • Nina Åkestam

    När en person inte har kläder på sig. Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nakenhet Man får så klart definiera ord hur man vill, men jag brukar försöka hålla mig till det de flesta använder. Så när kvinnan på bilden saknar kläder säger jag att hon är naken.

  • internet

   men du vet ju inte om den här kvinnan faktiskt är naken. det är din betraktelse. hon kan lika gärna ha en axellös klänning på sig, till exempel. eller något annat klädesplagg som visar axlarna. det där kan aldrig vara en naken kvinna i sjuk situation, eftersom att det lika gärna skulle kunna vara en påklädd kvinna som dricker kaffe. du vill se den nakna kvinnan, jag vill inte det. är din syn på det hela bättre?

 • lovisa

  Åh j som läste inlägg utan bilder trodde ju först att det var en kvinna i kavaj och blev så himla glad och tänkte nice, fin bilden måste va :-) well not this time :( blir mer sugen på att utbilda mig inom media så jag kan vara med att påverka!

  • tom croker

   Lovisa,

   Utbilda dig till elektroingenjör på KTH istället, lägg sedan 50 timmar i veckan i 15 år på Ericsson där du är med och utvecklr en komponent som blir urviktig i framtidens ICT-värld.

   Om du vill påverka på riktigt. Du vet att media inte är, ….eller hur?!

 • Sara

  Feministens blick på omvärden börjar likna sharia. Allt och alla ska passera rättrogenhetens nålsöga. Alla ska sjunga samma lovsång. Vi andra forsätter med våra fantastiska liv.

  • Jennie

   Så himla tacksam mot alla som påpekar och bråkar om sådana här grejer som Nina gör!

   Det gör mitt liv ännu mer fantastiskt kan man säga.

  • JohannaT

   “Feministens blick på omvärden börjar likna sharia” – jag tror du har fått det om bakfoten. Varför skulle i så fall feminister kämpa för att tjejer ska få bada topless på badhus?

   Det kan verka lite förvirrande att feminister är emot kvinnlig nakenhet i vissa situtioner, men för det i andra. Det hela handlar om ifall kvinnan är subjekt eller objekt, och detta blogginlägget förklarar det bra: http://hej.blekk.se/2014/05/11/att-vara-topless-ar-en-fraga-om-att-fa-vara-ett-subjekt/

 • Sofia

  Tack för att du skriver den här typen av inlägg! Jag känner mig så himla stärkt av att läsa din blogg.

  Och precis som du svarade någon i en kommentar, visst är det läskigt att så många inte ens SER hur konstigt kvinnor framställs i reklam, tidningar, tv.. Man måste liksom stanna upp, tänka till och sen (kanske) trillar polletten ner.. Oj, det är en NAKEN kvinna på bilden och på bilden med mannen är han fullt påklädd. Vi är så vana vid att kvinnan framställs på det sättet att många blir rädda och tycker det känns fel när någon protesterar. Det var bara några få år sedan som jag själv förstod hur konstigt det är med nakna kvinnor överallt. Tidigare var jag också en som ba “snygg bild” ungefär utan att tänka efter alls. En bild som påverkat mig väldigt mycket, där skillnaden blir så himla övertydlig att det inte går att missa, är den där med GQs omslag när man ser alla kostymklädda kändismän och sen kontrasten till alla nakna kändiskvinnor.

 • catrin

  Ja jag dricker då ALLTID mitt kaffe från sleven utan tröjan på… Klampar glatt in så brösten svänger i takt, varje morgon. Alla kallar mig nudistbönan…. eller…. INTE!

 • Vanessa

  Såg just denna video: http://www.upworthy.com/sexual-objectification-what-it-is-why-its-damaging-and-how-we-change?c=ufb1 … Summerar mycket av det du skriver om. Jäkligt to the point.

 • Jesus

  Nina, herregud! Nina, you’re like a broken record waaaay passed its prime.

  SFör att vara sååå utbildad är du rätt korkad. Sveriges psykopat feminister och rödvinsaktivister där du leder ligan i att vara en osäker häxa som egentligen inte har någon förmåga att förändra eller bidra till något positivt ÄR INTE NÅGOT OMVÄRLDEN BRYR SIG OM. Med tanke på vilken familj du kommer ifrån, din utbildning samt att du rest mycket så bör du spendera din tid att inspirera eller bidra med innovation men istället som den bittra, vita, ängsliga människan du är kan du inte bidra med mer än gnäll och kvasi intellektuell trams.

  Detta gäller inte bara dig, men storparten av medialandskapet, ängsliga vita och framförallt fega människor som lever i en bubbla vars självbild har stigit dem åt huvudet. Jag tror du inte är medveten om vilken värld du lever i och var världen är på väg. HUR MYCKET DU ÄN VILL KLAGA OCH skuldbelägga MÄN så är världen en bättre plats och människor som dig behöver använda DESPERATA UTTRYCK och lögner för att existensberättiga sin inre GPS.

  And furthermore, narcism och avundsjuka är det som driver feminism i sverige, hade ni bedrivit feminism med logisk tänkande och underlag så hade vi män varit benägna att hjälpa till INTE låtsas framför er för att sen fortsätta med business as usual. Get use to it sister, you’re a dying breed gasping for air!

  but hey good luck with that

  • Edvard

   Hej Jesus, din kommentar hade svårt att lämna ett avtryck. Ditt val av metod för att kommunicera ditt budskap är kanske inte det mest konstruktiva. Det består enbart av att hacka på någon annans åsikt och lämnar dessutom inte mycket utrymme för svar.

   För framtiden kan det vara klokt att prova på andra forum såväl som fortsatt användning av kommentarsfälten för verklig åsiktsyttring, genom att kombinera ord vars syfte är annat än att sätta sig på någon som lyckats med att just uttrycka sin åsikt. Vad för reaktion väntar du dig egentligen när du skriver det där, bortsett från en förströdd och uttråkad sådan som denna?

  • Jennie

   Kan inte nog understryka hur tacksam jag är mot alla psykopatfeminister och osäkra häxor som tvingas ta emot såna här kommentarer och mejl enbart på grund av sitt ifrågasättande.

 • http://www.sikayetinmivar.com sikayetin var

  Finns det någon information om detta ämne på andra språk?

 • Skalman

  Nu dricker jag ju inte kaffe, men jag blir ändå sugen på att gå till Seven-Eleven i bar överkropp och beställa en kopp jag med.

  Säljer de te?

 • kniven

  så jävla överdriven hela feminismen har blivit…. ni ser fan det ni vill se.