några bokstäver hit eller dit

När jag läste den här utmärkta artikeln (som handlar om lureriet i att vi skulle behöva jobba heltid, och förtjänar ett inlägg i sig) på tips av Mimmi hoppade jag som vanligt en halvmeter på hur journalisten använder ordet menlös. ” I stället låter man de arbetslösa känna sig personligen ansvariga, och tvingar dem att gå menlösa kurser i hur man skriver cv eller bokar in dem hos en jobbcoach.” WTF.

Japp, mina vänner, jag är en sån där människa som väldigt selektivt blir upprörd när andra använder ord fel. Själv svär jag som en borstbindare och överanvänder medvetet naivistiska förstärkningsord som typ, liksom och himla, men när någon skriver menlös istället för meningslös går jag i taket. Trevlig person.

Nu skulle jag alltså för att avhjälpa situationen skriva vad menlös egentligen betyder. Alltså att man inte har några pengar eller resurser. För att stärka upp min tes med lämplig källa googlar jag naturligtvis ordet och får upp detta.

Ridå.

 • Frida

  Haha 😀

 • Åsa

  Hehe. Medellös, meningslös och menlös… Same, same but actually different! :)

 • Ebba

  Men nu är jag förvirrad, det betyder alltså inte oförarglig/intetsägande? När det översatte boken Mostly Harmless från engelska blev det ju I Stort Sett Menlös. Så en professionell översättare kan inte det svenska språket?

  • Nina Åkestam

   Jo det stämmer ju! Medan meningslös skulle översättas med pointless.

  • Ebba

   Men isåfall kanske journalisten ville beskriva cv-kursen som intetsägande? kan man inte säga så?

 • sofia

  just ordet “menlös” tror jag är ett lost cause, det har redan använts som synonym till “meningslös” för länge för att kunna återvända.

 • Sanna

  Menlös hör väl till de orden som använts “fel” så pass mycket att det har fått en ny betydelse? Man har ju till och med bytt namn på menlösa barns dag till värnlösa barns dag, för att den gamla betydelsen försvunnit (vilket kanske kan göra att barn födda 28/12 slipper blir retade för att vara menlösa töntar).

  Men förstår din frustration!. Jag blir galen när folk använder exempelvis “kylslaget” fel.

 • Viktoria

  Alltså, i det här fallet skulle menlös kanske inte vara helt fel (även om meningslös skulle passa bättre), då menlös kan betyda “poänglös”, eller “harmlös”, och då harmlös mot problemet kurserna ska lösa.