Måndagspepp!

Jag fastnar redan för ingressen på DN:s etta. Börjar läsa, snabbare och snabbare, mer och mer uppspelt. Kan det vara möjligt? Når det hela vägen fram?

Ja, det gör det. Idag läste jag för första gången en nyhetsartikel om framgångsrika människor där samtliga namn som nämns är kvinnliga, utan att man för den sakens skull reducerar dem till just kvinnor. De omnämns istället som det de faktiskt gör: som manusförfattare, skådespelare, regissörer, forskare, skribenter.

Den här måndagen blev just cirka 57% bättre. Tack, Hanna Mellin.

DN – Multitalangerna tar över i rutan.

 • P

  Och detta är alltså det stora problemet, att kvinnor inte bara får vara neutrala personer. Med denna logik borde ni alla byta namn till antingen manliga namn eller namn som både kvinnor och män kan ha. Nya könsneutrala namn.

  Säg mig vilken kompetent kvinna som lyfts fram enbart för att hon är kvinna idag? Det där finns i din fantasi. Det är du som tycker det är sämre att utmålas som kvinna. Vi män har inget emot att det står att vi är män. Hur exakt tycker du att det är nedvärderande att du är en “hon”? Snarare borde hon och han få samma positiva värde. Det heter gymnastik för män, fjärillsim för män, etc. Det heter tjejbloggare därför att en viss sorts bloggande avses. Om en kvinna bloggar om astronomi är hon inte tjejbloggare, det handlar om ämnet. Att tycka att tjejbloggare är att nedvärdera betyder att man tycker att tjej är något som inte är lia mycket värt som kille. Tugga på den en måndag. Men tyvärr biter inga argument på er. Ni är religiösa i er övertygelse om att ni har rätt.

 • Kajsa

  Tänkte precis samma sak när jag läste artikeln i morse! Och slogs av hur ovanligt det faktiskt är.

 • Annika

  Titta Nina, du har en alldeles egen vit kränkt man!

  Jag tycker mest det är lite lustigt att kalla dem multitalanger, lite känns det snarare som att ingen vågar satsa på någon okänd, istället gör de allt vad de kan för att få tag i folk vars namn sedan säljer.

  Med det sagt, ja, faktiskt rätt häftigt att inte säga “den kvinnliga regissören”. Som forskare brukar man ju iaf få vara forskare just och inte bara ett kön. Men så är könsfördelningen kanske jämnare där också.

  • Nina Åkestam

   Haha, jag har ratt manga faktiskt, men de brukar hamna i papperskorgen. Den har fick dock vara kvar. Tror att jag har blivit lite sommarmjukis typ.