Kärleksluret

När jag var liten hade jag stor respekt för vuxna. Inte alla så klart, men de flesta. Jag bara utgick ifrån att världen var beskaffad ungefär som den borde, och att “som det är” är den bästa lösningen på det mesta. Därför var det något av en chock när jag steg för steg upptäckte att det inte alls stämmer. Mina vuxenår kan nog egentligen bäst sammanfattas av ett enda stort VA?!?!?!?

VA?!?!?!?! Kan man tjäna pengar på att bara göra roliga saker?

VA?!?!?!? Är det ofta så att den som bestämmer inte vet bäst?

VA?!?!?!? Hade ni inte tänkt på att folk bränner ut sig om man ber dem jobba kväll hela tiden?

VA?!?!?!? Måste man inte tycka att utseende är jätteviktigt?

Mitt senaste VA?!?!?! gäller något så komplicerat som kärlek. Fast tvärtom. För efter snart 30 år av förvirring på den fronten blev jag tvungen att säga VA?!?!?!? Var det så enkelt?

När man ska lösa kniviga problem, som exempelvis terroristbrott eller barnklädesföretagens fokus på kön, brukar man ofta få rådet follow the money. När man börjar fundera på vem som tjänar pengar på att saker är som de är, och hur mycket pengar det rör sig om, brukar det klarna en smula.

Om man applicerar samma logik på konceptet kärlek är det inte så konstigt att vi hela tiden får lära oss att det är skitsvårt. Ingen (utom möjligtvis ovan nämnda barnklädesföretag) tjänar särskilt mycket pengar på att folk blir ihop och lever lyckliga utan större problem. Men vänd på steken så hittar vi en massa bra inkomstkällor: Hollywoodfilm. Stor konst. Självhjälpsböcker. Dejtingsajter. Tjejtidningar. I princip all musik någonsin. Allt det har den komplicerade, och oftast olyckliga, kärleken som motor.

Nu menar jag naturligtvis inte att vi ska sluta berätta dramatiska historier om kärlek i olika form. Men för mig hade det nog varit bra att lite tidigare förstå att det inte är på riktigt. Det måste inte vara så. De allra flesta kärlekshistorier som finns i verkligheten har inga dramaturgiska vändningar och oväntade slut. De börjar med att några människor gillar varandra och fortsätter på den inslagna banan.

För de allra flesta kanske det låter helt självklart, men jag vet att jag inte är ensam. Vi är många, många som har fått för oss att kärlek måste vara oväntad och svår. Att den inte har något med en själv att göra utan bara drabbar en. Och att man då inte har något val utom att göra som den säger, hur jobbigt det än är. Jag inser med andra ord att jag har gått runt och tänkt på kärlek på samma sätt som jag brukar föreslå att folk ska sluta tänka på sitt jobb.

För mig vände det när jag efter många diskussioner med min terapeut satte mig ner med penna och papper och för första gången i mitt liv fundera över hur jag skulle vilja ha det. Ville jag vara ihop? Ha barn? Hur skulle ett bra förhållande vara? Hur skulle det inte vara? Romantikern i mig (det som jag nu inser egentligen inte är en romantiker utan en lydig konsument) protesterade högljutt: så enkelt är det inte! Man kan inte bestämma om såna saker! Men jag gjorde det ändå. Och framför allt skrev jag det där:

Framgång är inte att klamra sig fast vid någonting som inte fungerar. Att lämna en situation som inte är som jag vill är inte ett misslyckande, det är ett steg närmare att lyckas.

Tre veckor efter att jag hade satt punkt för den meningen blev jag och Anton ihop. Inte av en slump eller kosmisk kraft utan för att vi båda inte ville något hellre i hela världen. För att han är den bästa jag vet och jag inte kan tänka mig att någonsin hångla med någon annan. Det är enkelt och självklart och helt omöjligt att tjäna pengar på, men ändå – ganska romantiskt.

Photoboothremsa från ett bröllop vi var på i helgen. Alla i hela världen borde ha fotoautomater på sina fester, med lånehattar och peruker, pleeez.

Bild från Sandra. 

 • Rebecka

  mycket bra sagt. kram på dig.

 • Sara

  Jag som alltid har varit allergisk mot pretentiösa visdomsord eller meningar måste säga att din mening var det bästa jag läst på länge! Precis så enkelt är det!

 • TantMango

  Så sant!

 • Mia

  Vi vanliga människor får inte möjlighet att bli ihop med de som vi vill ha. Så enkelt är det för oss.

  • Pulber

   Va?

 • egli

  TACK!

  jag trodde också länge att mitt nuvarande och tidigare förhållande var “falska” eftersom dom var så odramatiska. Inga riktiga bråk, vi hade bara skitkul och skoj. Tänkte att vår kärlek inte var äkta eftersom den inte var svår eller dramatiskt på något sätt. Sen insåg jag att jag bara hade ett übersoft förhållande. Det var kul att inse :-)

 • Lisa

  “Framgång är inte att klamra sig fast vid någonting som inte fungerar. Att lämna en situation som inte är som jag vill är inte ett misslyckande, det är ett steg närmare att lyckas.”, så otroligt genialt skrivet!

 • Moa

  Vilken jäkla fin text!

 • Ida

  Förstår inte riktigt hur du menar…? Tycker nog att det finns många filmer som skildrar alla möjliga sorters förhållanden.

  Jag tycker inte att motsatsen till dramatik är enkelhet. Vad som är ett dramatiskt är ju en definitionsfråga. Ett förhållande kan innehålla dramatik och problem trots att de inte innefattar synliga saker som svartsjuka, otrohet, våldsamhet etc. Alla förhållanden är väl då och då “dramatiska”?

 • Rosie

  Så himla BRA Nina. Exakt så.

 • Karin

  Fast det som ofta gör kärlek så komplicerad, är ju att det (uppenbarligen) är svårt för majoriteten att få sitt förhållande att i längden fortsätta vara så enkelt som det är under de första åren. Jag tror att de allra flesta i början upplever sin relation som enkel och självklar, men allteftersom nyförälskelsen dalar och tiden gör att vi förändras som personer, liksom våra livssituationer förändras, så förändras också relationen, vilket ju ofta leder till dramatik. I alla fall i mina relationer har jag under de första, säg två-fyra åren, tyckt att “AHA! Det är SÅHÄR ett förhållande ska vara!”, men så småningom, av olika anledningar, känns det tillslut inte så längre. Det är då dilemmat kommer: Kämpa (dvs. klamra sig fast vid någonting dåligt?) eller lämna (vilket ju, misslyckande eller ej, är en väldigt jobbig process). Och, med min erfarenhet, innehåller både “kämpa” och “lämna” ofta dramatik, verbal eller emotionell.

  Vill avsluta denna pessimistiska kommentar med att hålla alla mina tummar för att din och Antons fina kärlek kommer att vara en av dem som får fortsätta vara enkel typ för alltid, och att jag själv hittar en likadan.