Jag är inte feminist, men…

Förra veckan bjöd Handelshögskolans Feministförening (som den som pluggar/jobbar på Handels kan bli medlem i här) in jämställdhetsminister Maria Arnholm för en diskussionstimme. Det var så himla bra. Alltså Maria Arnholm var så himla bra. Har inte sett henne prata förut men blev på fantastiskt gott humör av det. Mycket skönt med en politiker som istället för att hela tiden säga hur tydlig hon är faktiskt är tydlig med vad hon tycker och varför. Då behöver man inte hålla med varandra i alla detaljer, det känns som att man kommer kunna någon vart hur som helst.

Vi hann prata om en hel del intressant saker under timmen vi hade, men en grej fastnade extra mycket hos mig. När vi diskuterade huruvida feminismen har PR-problem och så vidare, var det en kille i publiken som sa cirka världens enklaste och bästa sak. Quote:

Jag ville inte kalla mig feminist tills jag kollade upp på Wikipedia vad det betydde. Sen var det inga problem.

Och så tror jag att det är för de allra flesta. Ska fan trycka upp en t-shirt med det citatet på. Så pass bra.

 • KalleKula

  Enklare att kalla sig för liberal, individualist eller helt enkelt vara för jämnställdhet. Feminist är ett laddat ord politiskt som kommer med massa kollektivistiskt bagage där kvinnor klumpas ihop i en grupp som det är synd om.

  – Anser du att alla enskilda kvinnor är underordnade män idag?

  Svarar du ja, kalla dig gärna feminist. Om inte, kalla dig något annat och förändra världen till det bättre istället för att dra ner oss i grupptänk.

  • Nina Åkestam

   Man får kalla sig precis vad man vill, men att vara liberal eller individualist säger ingenting om hur man ställer sig i jämställdhetsfrågor. Du har dock fel i din definition av feminism, den innebär inte att “alla enskilda kvinnor” är underordnade män, utan att kvinnor som grupp är det. Och grupptänket är i det här fallet hela poängen; man tittar på strukturer eftersom man inte tror att det är varje individuell kvinnas fel att hon exempelvis tjänar mindre än en man eller blir våldtagen eller misshandlad. Det tycker i alla fall jag låter helt rimligt.

 • Sara

  Tycker däremot att det är bisarrt att Nyamko Sabuni inte ville kalla sig feminist som jämställdhetsminister!!

  • Liv

   Au contraire. Jag skulle säga att det är ett ovanligt sunt och icke-svassande ställningstagande.

  • Nina Åkestam

   Jag tycker i och för sig inte per se att det är något problem att hon inte vill kalla sig det, om hon inte vill att män och kvinnor ska vara jämlika. Hellre vara tydlig då än att kalla sig något man inte är. Däremot är det jättekonstigt att då vara jämställdhetsminister. Lite som en utbildningsminister som inte tror på skolan, eller nåt.

  • Liv

   Intressant hur många feminister vill tvinga folk under flaggan. Och fullständigt obegripligt. Skulle man inte kunna vara för jämställdhet utan att kalla sig feminist?

   Att misstänkliggöra folk bara för att de inte vill bekänna sig till sin egen lära följer samma logik som, typ, inkvisationen. Den har åtminstone samma religiösa tok-drag.

   • Nina Åkestam

    Som sagt, man får kalla sig precis vad man vill, och jag vill verkligen inte tvinga någon att kalla sig feminist eller något annat. Men de allra flesta som vet vad feminism är har inga problem med det epitetet. Håller man däremot inte med om definitionen (som ju finns skärmdumpad i inlägget) ska man naturligtvis inte kalla sig feminist.

 • AnnaPanna

  Jag vill köpa den där tishan. När börjar du sälja? Jag tar fem stycken. Får jag mängdrabatt? :)

 • Karen

  Kan inte du skriva en kommentar till Blondindella på det här inlägget http://blondinbella.se/2013/06/05/annu-en-text/ ?

 • jule

  skrev ett blogginlägg om PRECIS detta, för jag tyckte att allt Caitlin Moran sa på det var så himla “to the point” bra!

  kolla gärna: http://andnoplanb.blogspot.de/2013/04/she-is-feminist.html

 • Felicia / http://aikaendi.blogg.se

  haha, vill också ha en sån t-shirt. :)