Hysch hysch

Som människa intresserad av jämställdhet kan jag liksom inte sluta förvånas över exakt hur stort och brett det området är. Just när jag tycker att jag har hyfsat koll på läget, i alla fall i hur jag lever mitt eget liv, dyker det upp något som får mig att vackla till och tanka aj fan. Jag var visst inte färdig än. Långt ifrån.

På senaste tiden har jag därför närmat mig området mens. Jag hatar nämligen att prata om, tänka på och ens låtsas om mens. Det är ju en smula problematiskt när det är något som förekommer i ens liv (och många andras) med jämna mellanrum. Jag försöker föreställa mig hur det skulle vara om andra kroppsliga funktioner var lika jobbiga. Om folk till exempel kände sig tvungna att sänka rösten till en viskning när de behövde låna en pappersnäsduk av kollegan mitt under förkylningssäsongen.

För faktum är att medan exempelvis kräksjuka är något som drabbar de flesta av oss sällan och som dessutom är smittsamt, är mens något i de flesta fall odramatiskt som nästan hälften av världens befolkning har flera dagar i månaden. Det rör dessutom inte bara personen som har det, utan andra i närheten, alltifrån föräldrar som måste köpa mensskydd till sina barn till kollegor som måste steppa upp när någon ligger däckad med mensvärk till partners som behöver hantera PMS-humör då och då. Det är helt ORIMLIGT att tycka att det är något man behöver hyscha. Att inte prata om det i normal samtalston vid behov (till exempel när en behöver låna en tampong av en kompis) bidrar bara till en mystifiering som inte hjälper någon. Allra minst alla de yngre tjejer som är nya i gemet och kanske inte ens vågar fråga sina föräldrar om en ipren, för att det är så himla pinsamt. Inte klokt, egentligen.

Därför har jag bestämt mig för att sluta hyscha. Det är ett nytt game för mig så det går sådär. Exempelvis tappade jag en menskopp på golvet framför min kompis nya dejt på midsommardagen. Jag kan rapportera att världen inte gick under. Det visade sig tvärtom att han var superpåläst om ett biståndsprojekt som handlar om att dela ut menskoppar till unga tjejer i fattiga länder som tvingas stanna hemma från skolan för att familjen inte har råd med tamponger och bindor. Se där, vilken samtalsstartare lite mens kan vara.

 

 • Kajsa

  I min gymnasieklass sprängdes hysch-effekten till en skrik-effekt. Vi pratade om mens JÄTTEHÖGT, och njöt lite av skrämda pojkblickar. Och ja – vi var en estetklass som gillade att synas i korridorerna. Men sedan jag tog studenten har hyschandet så smått krypit sig tillbaka, och jag behöver utmana mig själv att pressa den där förbaskade ramen utåt fast det är lite jobbigt.

 • agnes

  Bästa håll-koll-på mensen-sidan; monthlyinfo.com

  Den är snygg och den skickar mails till utvalda (pojkvännen) tre (el. fler/färre, man väljer ju själv) dagar innan förväntad mens= pms-relaterade bråk minskas!

  Om man någon gång har tänkt sig skaffa ungar har den koll på ägglossning också.

 • Lina

  Mer menssnack åt folket! Och mer snack om menskoppen! Det är så många som inte vet vad en menskopp är, och så är det en så himla bra grej. Jag längtar tills vi får se reklam om menskopp i tv, och gärna att vätskan är röd och inte blå. Iofs gäller det alla reklamer om mensskydd.

  • Gilda Radner

   Den eviga frågan om blå mens i reklamen. Ser jag rinnande blod, oavsett var det kommer ifrån, kommer jag att vakna under soffbordet.

 • Fredrik

  Håller inte med om att “att prata om mens” handlar om jämställdhet.

  Precis som du skriver handlar det i de flesta fall om något odramatiskt som nästan hälften av världens befolkning har flera dagar i månaden. Överskattar ni inte intresset för “mer menssnack åt folket”? Eller behövs mer huvudvärkssnack åt folket också?

  Rent samtalsmässigt, vad är skillnaden mellan att prata mensvärk eller prata andra värker? Om vi placerar in mensen i “samtal om värker”, är jag för egen del inte superintresserad av ämnet, och tror inte att mina kollegor på lunchrasten är särskilt intresserad av mina värker heller.

  Däremot håller jag med om att man inte ska känna sig “tillbaka-hyschad” i en fråga man vill prata om, och att låtsas som att mens inte finns är definitivt inte bra.

  Men istället för att rama in det till en jämställdhetsfråga, ser jag det mer som en “tillbaka-hyschad”-fråga. Och den som vill prata om värker, ska kunna göra det. Precis som andra områden där man kan känna sig “tillbaka-hyschad” av normer, gäller det att tänka om och våga bryta mönster.

  Däremot är jag inte övertygad om allmänintresset, men jag har säkert fel.

 • Mia

  Det är ju så enkelt att många kvinnor tycker att deras kropp och dess funktioner är äckliga. Vill man göra det till en ojämlikhetsfråga så visst.

 • Emma

  Intressant, är själv likadan, ogillar att prata mens och var glad när jag under en längre tid var utan mens och slapp allt trassel som jag tyckte hörde till. En intressant bok som tar upp ämnet (och många andra) ur ett kulturantropologiskt och historiskt perspektiv och som du kanske läst är denna: http://en.wikipedia.org/wiki/Purity_and_Danger

  Tack för att du skriver Nina!

 • Lotten

  Tack. Detta ska jag tänka på.

 • Lise

  Jag tänkte på det igår, att jag verkligen ville tacka feminismen och alla de feminister jag följer i olika medier. Jag och en kompis hade nämligen brist på tamponger igår, vi var inte vid någon affär utan gick in på ett hotell där det var fullt med människor som skulle checka in. För några år sedan hade jag nog struntat i det eller väntat tills det blev tomt, nu gick jag fram till receptionen och sa “Hej! Ursäkta, vet du var man kan köpa tamponger?” Dels var det en kvinna som stod bredvid mig som erbjöd mig en och sedan fick vi hjälp i receptionen. Hälften av oss människor har ju som sagt mens, så det är väldigt dumt om det får vara något konstigt eller skambelagt.

 • Johne550

  Because here is a list of multiplayer games is that the leave was asked for more. kkbaddkfkgbd

 • Smithb553

  Your weblog is 1 of a kind, i really like the way you organize the topics. bddffdcekbdddaka

 • Alexandra

  Alltså! Så bra. Vad glad jag blir av det här. Nästan så att jag nu ställer mig på tåget och skriker om tex. Hur bra menskopp är.