Hjärnspöken

Jag misstänker att de flesta ha sett annonserna för UN Women som har snurrat på internet de senaste dagarna? De använder riktiga google-sökningar i olika länder. Förslagen som kommer upp är alltså vad flesta sökningar går ut på. Här är två exempel:

Och hepp hepp den som tror att det är annorlunda i Sverige. Gjorde den här igår:

Jag tycker att det här är jäkligt bra och viktigt för det sätter fingret på… tja, verkligheten. Samhället är inte jämställt och kvinnor utsätts för en massa olika former av diskriminering och den som säger emot borde tvångsintas för läsning av dagstidningar i en vecka eller så. För det händer trots allt. Trots alla de objektiva siffror och subjektiva beskrivningar om bristande jämställdhet som fullkomligen väller över oss varje dag, fortsätter väldigt många, framför allt män med makt, att påstå att de minsann är för jämställdhet och inte har något med problemet att göra. Att de kvinnor som vittnar om motsatsen i bästa fall har missförstått alltihop och i värsta fall är rabiata galningar som vill förbjuda människor att ha ett kön.

Genom att den som har makt först diskriminerar den som inte har det, och sen påstår att det är frid och fröjd och allt annat bara är hjärnspöken, blir det ett dubbelt svek. Alla som någon gång har sagt sanningen och ändå inte blivit trodda på vet precis hur det känns. Hur man först tycker att alla andra verkar dumma och/eller blinda, men sen börjar tvivla på sig själv. Hur man oftast till slut faller in i ledet.

Om man som man är för jämställdhet finns det bara ett rimligt sätt att agera: att erkänna att samhället inte är jämställt, att inse att man själv är orättvist privilegierad, och börja jobba för att förändra det. För känslan av att det är okej som det är, den är tyvärr bara ett hjärnspöke.

 • Evelina Karlsson

  Tips! I Malmö nästa år ska det vara en mässa som har sin grund i den över 30 år gamla kvinnokonventionen och som arrangeras av bland annat Sveriges Kvinnolobby. 15 000 besökare räknar arrangörerna med. Tipsa om drömtalare eller bara läs mer (och sen sprid vidare!) på nf2014.org

 • Anna María

  Jag testade, bara för skojs skull att skriva samma fråga på google fast då fråga “Män ska inte” jag fick då upp ett enda resultat. “Män ska inte ta hand om barn”. Intressant.

  I övrigt en väldigt bra kampanj som verkligen visar hur dagens samhälle ser ut.

  • D

   På vilket sätt är det intressant? Är det inte enbart hemskt och förfärligt (i samma grad som “kvinnor ska inte ha rösträtt” t.ex) att män inte ska få ta hand om sina barn?

  • Johanna

   Jag testade att skriva samma början som Annamaria. Och jag tycker att svaret belyser vilken ojämställd värld vi lever i. Att män inte ska ta hand om barn och kvinnor inte ska ha rösträtt?! Vad är det för någon verklighet vi lever i egentligen?

 • Hannes

  ”Män ska inte ta hand om barn” är intressant för att kvinnor hämnas sin ojämställdhet när det kommer till våra barn. Du kan vara hur feministisk som helst som man men när du får barn med en kvinna är du inte värd mycket. Kvinnor rent generellt tycker inte att män är lika bra på att ta hand om barn.

  • Johanna

   Har du några uppgifter som stärker ditt påstående om att kvinnor generellt inte tycker att män är lika bra på att ta hand om barn? Ditt självsäkra påstående gör mig nyfiken!

  • Liv

   Johanna, låtsas inte som det här är nåt nytt. Googla lite och du får bland annat läsa det här:

   I åtta av nio fall där det döms till enskild vårdnad i domstol är det mamman som får den.

   Man får väl anta att inte mammorna tilldömts barnen mot sin egen vilja.

   • Nina Åkestam

    Precis! Det är därför det är så himla viktigt att jobba för jämställdhet: för att rätt person ska få vårdnad om barnen, chefsposition, eller vad det nu är som ska delas. Kul att du är tillbaka, Liv! <3

 • Liv

  Jag hade bestämt mig för att aldrig kommentera den här bloggen mer, men nu får du fan ta och stilla dig, Nina.

  Följ de där länksvaren så hittar du ju precis motsatt information än vad du så desinformativt menar är där.

  Jag förstår inte varför du håller på så här. Det är ohederligt och skevt på alla sätt. Om du arbetar med din forskning med samma metoder kommer du bli överkörd av verkligheten så hårt att du inte hann se vad som träffade dig.

  Tack för mig, på obestämd tid.

  • Sara

   Exakt!

  • Olivia

   Hej Liv, vi har saknat dig!

   Fastän det kanske inte är genommisogyna sökträffar som kommer upp, så stinker ju sökningarna ändå av kvinnoförakt. Så oberoende av om folk vill få mer kött på benen på sina åsikter, läsa sexistiska skämt eller då (som du insinuerar?) ifrågasätta påståendena, så kvarstår ju ändå faktum att sökningar om kvinnor verkar leva kvar i det förgångna. Och det säger något om vår omvärld.

  • Anna

   Alltså, vad har det för betydelse? Sökningarna illustrerar ju mycket tydligt att olika föreställningar som finns om vad kvinnor inte bör göra, dvs att de här föreställningarna överhuvudtaget existerar i någon form, annars skulle inte tusentals människor skriva in dessa meningar i googles sökmotor. Oavsett vad sedan google plockar fram åt dig, det är att sökningarna görs från första början som är intressant.

 • Jenny

  Jag sökte på kvinnor ska och fick fram “kvinnor skall ha en jämställd lön” som andra förslag. Så helt hopplöst är det kanske inte.

 • Clara

  Bra delat, bra skrivet!

 • Olivia

  Tycker jättemycket om kampanjen även om någon av kvinnorna kanske skulle kunna vara ännu mörkare med tanke på hur ohälsosamma vithetsideal som råder på många ställen. Sen har en del också reagerat på vilka texter som kombinerats med vilka bilder, vilket förvisso inte ska överanalyseras, men att tro att det inte ligger medvetna val bakom är rätt insiktlöst. Hur som helst var det främst kvinnan med slöja som väckte frågor och då de flesta avfärdade någons ifrågasättande med att kampanjen bara försökte inkludera alla kontrade jag med att “Mer eller mindre uppenbart anspelar ju många av texterna på vissa fördomar eller vanligt förekommande problem i de delar av världen därifrån de här kvinnorna ser ut att härstamma ifrån. Tror t.ex. knappast det är en slump att kör- och biskopsproblematiken fanns på bilden med den vita kvinnan.” och ” ‘Be controlled’, ‘be disciplined’ och för den delen ‘be seen as equal’ är alla ganska överensstämmande med den västerländska bilden av fundamental islam och det slöjtvång som råder i vissa länder. Skulle ‘be seen as equal’ istället funnits på en av de andra bilderna hade tankarna kanske istället gått till könsbetingad abort eller övergivna flickebarn.” Kan du bekräfta att jag inte är ute och cyklar?

 • mikael

  Men shouldn’t wear shorts

  Men shouldn’t marry

  Men shouldn’t wear flip flops

  Men shouldn’t eat soy

  Men shouldn’t hit women

  man kan undra hur hur seriöst man ska ta detta egentligen…

  När jag gör sökning står det

  Women shouldn’t work

  Women shouldn’t be in combat

  Women shouldn’t vote

  Women shouldn’t be cops

  Women shouldn’t wear bras

  går man vidare och titta exempelvis Women shouldn’t work så får man länkar som handlar om “10 lögner som kyrkan säger till kvinnor”. “Varför kvinnojobb inte fungerar lika bra för kvinnor som för män .. .osv…

  man kan alltså inte bara ta sökningen och tro att det är folk som har skrivit in detta så många gånger så att det kommer först. Google letar efter artiklar och skrifter som passar med ordet i detta fallet “Women shouldn’t ” eller “Men shouldn’t”. Det innebär inte att världen tycker dessa saker. Endast att det i dessa artiklar finns information och orden tillsammans mer än några andra ord. Alltså inte en allmän åsikt.

  För i så fall ska jag inte gå i flip flops och äta soya enligt resten av världen. Och det måste vi i så fall ändra på. De e inte heller ok.

  • Olivia

   Googles förslag är de ord/meningar som sökts oftast, varken mer eller mindre. Att de föreslås skapar förvisso en ond cirkel, då många söker dem just för att de kommer upp. På dylikt sätt lever säkert flip flop-skepiticism och annat lurt kvar. Men också om den stora majoriteten skulle ha dessa konstiga fördomar gentemot män, så kan du väl inte mena att de är lika allvarliga som kvinnofientligheterna i reklamen?