Guide för halvstora människor

Om jag hade barn mellan, säg, 8 och 15 år skulle jag nog få lite panik. Vad ger man dem att göra och titta på som inte fuckar upp dem for life? Tänker ibland på att jag och mina kompisar började läsa Veckorevyn och Frida när vi var typ 12. Ryyyyyys. Och hur mycket värre har inte mainstreammedia blivit sen dess? Men, uppsidan av informationskaoset är ju ändå att det har kommit alternativ. Även om de är små och ibland svåra att hitta. Här kommer således några tips.

Ninas guide till media för halvstora människor som ska få chansen att växa upp till bra vuxna

Girls

Lena Dunhams serie om ett gäng 20-åriga brudar i New York är ALLT jag hade behövt som tonåring. Det är så roligt, verkligt och vardagsdramatiskt att jag inte vet var jag ska börja. Se se se! Varning dock: föräldrar får inte titta tillsammans med sina barn. Det är alldeles för många pinsamma sexscener för det. Kan också tipsa om att följa Lena Dunham på instagram.

http://youtu.be/VJt2O2VRj0s

Smart Girls at The Party

Världens bästa Amy Poehler intervjuar barn och vuxna, svarar på frågor och spelar knäpp musik. Väldigt roligt för vuxna också.

Youtubekanalen med alla klipp hittar man här.

Rookie Mag

Den alternativa tjejtidningen som drivs av underbarnet Tavi Gevinson. Sektionen Ask A Grown Man där kända män svarar på tonåringars frågor samsas med artiklar om mat, kläder, feminism och 90-talets RnB-grupper.

http://vimeo.com/35586001

Parks And Recreation

Samma Poehler igen, men hon är ju någon form av geni. En helt vanlig sitcom med en ovanlig huvudrollsinnehavare: en klantig, inte så snygg, överambitiös… kvinna. Känns bisarrt att det ska vara så ovanligt, men det är det.

30 Rock/allt i hela världen med Tina Fey

Förklaring överflödig.

How I met your mother

Ännu en vanlig sitcom som vågar tänja lite på gränserna: tjejer som gillar sex och fokuserar på sin karriär, killar som letar efter kärleken, folk i New York som inte gör någonting alls utom att sitta på samma tråkiga pub. Inte jättealternativt, men ändå. Inte helt fel heller. Bonusroligt att Neil Patrick  Harris, som spelar brudgalningen Barney Stinson, är gay och en stark opinionsbildare i frågan om lika rättigheter.

Babel, söndagar kl 20.00 eller alltid på SVT Play

När jag var 11-12 läste jag säkert två böcker i veckan. Fanns inte så mycket annat att göra. Hade älskat att ha Jessica Gedin som guide i det.

Stuff Mom Never Told You

Här måste man vara ganska bra på engelska, eller så kan man se det som övning. Mycket rolig blogg och podcast som på ett lättsamt sätt tar upp konstiga grejer som har med kvinnor att göra. Typ Vem var den första kvinnan att ställa upp i amerikanska presidentvalet? och Finns sjöjungfrur?

Bloggar

The Man Repeller. För dem som gillar mode finns Leandra. Hon är förvisso vuxen och alla hennes kläder kostar som en mindre lägenhet i en mellanstor svensk stad, men hon skriver och plåtar förbaskat kul med undertonen klä dig som du vill och skit i alla andra. Och så ser hon vanlig ut. Vanlig och glad. Ett svenskt alternativ är Brita Zachari.

Parisa Amiri. En salig röra, mycket Kardashians och populärkultur. Parisa skriver med en vettig agenda men utan att bli så allvarlig som många av oss andra blir.

Cissi Wallin. Jäkligt bra person på det stora hela. Hennes blogg just nu handlar om karriär.

Kakan Hermansson. För den som är lite extra intresserad av konst och/eller feminism finns geniet Kakan. Dessutom många bra tankar och svar om homo- och bisexualitet.

Musik

Och, om musik är mer deras grej, kan man kan ju alltid låta dem lyssna på några av de här briljanta människorna. 2 timmar med folk som vet var skåpet ska stå:

Bra brudar

Problem med denna lista: 90% hetero vit medelklass. SÅ: FLER TIPS? KOMMENTERA!

 • Lovisa

  Tack Nina! Min syster är i precis den här åldern och vet aldrig riktigt vad jag ska visa henne, hon är semi-bra på engelska men ska övertala henne att titta/lyssna ändå.

  • Nina Åkestam

   Vad bra! Ja, även om engelskan är knagglig blir man ju bättre av att kolla på/läsa det. När jag var liten var alla mina favoritfilmer amerikanska, man fattade så himla mycket mer än de vuxna trodde tror jag.

 • emma

  Tack, ska hänvisa min till detta!

  Och, tips på musik är ju Erykah Badu, Tracy Chapman, Kelis, Lauryn Hill, Aretha Franklin, Etta James, Ella Fitzgerald, Billie Holiday bland annat!

 • Mona

  Tack för alla tips!

  Musik tips. Brudarna som inte hörs på radio jämt.

  Grimes

  Niki and the Dove

  Zola Jesus (speciellt Sea Talk)

  She & Him (ok det är en kille med men Zooey är ju skönast)

  Dark Dark Dark

  Friends

  Tegan and Sara

  Dragonette (Easy)

  I Blame Coco

 • Julia

  Men samtidigt, HIMYM är ju ganska sexistisk. Visst finns ju de bitar du nämnde, men många av Teds och Barneys samtal är ju helt och hållet littered med sexistiska och negativ kommentarer om tjejer. Men annars håller jag med! Fin lista. Funderar på Queer as folk (UK)? Upp till kamp kanske kan vara något också?

 • Julia

  Tillägg: kan du inte göra en likadan med böcker? Känner ju att tjejer i den åldern skulle ha en oerhört stor behållning av Linda Skugge, Carina Rydberg, Bodil Malmsten på svenska samt Margaret Atwood, Joan Didion, Curtis Sittenfeld (framförallt Prep!) på engelska.

  • Nina Åkestam

   Jo absolut! Började lägga in böcker här också men det blev så himla långt så det får bli ett eget inlägg. Kom gärna med tips, var så himla längesen jag var tonåring så jag kommer säkert glömma en massa bra.

 • jasmin

  feministiska kvinnokollektiv-någonting rappers and art femtastic – består av fem olika typ cleo och syster sol kanske. okej lite grötigt men för trött för att dubbelkolla men googla och lyssna gärna på say i dont med cleo.

  dårfinkar och dönickar finns på svtplay.

  margret atladottirs blogg kan va bra o go med ro.

  och fröken ångest jag-är-bara-människa hanapee m typ en podd som är liiite mer för oldies än för teens men NÄSTAN

 • https://www.youtube.com/watch?v=i_3A0Rai6Ec&list=UU0barp-UVSaoVdCwdmUgaPQ The Congress Video trailer

  There is evidently a lot to know about this. I believe you made some nice points also.

 • http://www.youtube.com/watch?v=7iu0tx120NU Angry Birds Go Seedway Rocky Road Gameplay Video

  I was very encouraged to find this site. I wanted to thank you for this special read. I definitely savored every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post

 • http://www.youtube.com/watch?v=F7aocLVrsKw Subway Surfers TOKYO GamePLAY Review

  Hey, can I link to this post from my site?

 • https://www.youtube.com/watch?v=ry4yoS78bfc Halo 5 Guardians Gameplay Trailer 2014 HD Movie

  Heard about this site from my friend. He pointed me here and told me I’d find what I need. He was right! I got all the questions I had, answered. Didn’t even take long to find it. Love the fact that you made it so easy for people like me. More power

 • http://www.youtube.com/channel/UC7d2jS2Nsz8k5qtG8uD0Yxg android gameplay trailer

  Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me.