Gör nåt, vad som helst.

Det är tisdag, det är bokdag! Jag tänkte att några veckor framöver inleda tisdagarna med några små smakprov ur boken. I och med att det är sista ansökningsdag till högskolan idag tänkte jag att det kunde passa med några rader om att välja.

—-

För varje år, eller i princip varje minut, blir jag mindre säker på saker och ting. Men en av få saker jag faktiskt blir mer och mer säker på, är att alternativet att fundera och fundera och under tiden göra ingenting är rätt dåligt. Det kan ju vara så att du, exempelvis genom generösa föräldrar, ett arv eller en trisslott kan överleva utan att plugga eller jobba, i alla fall en period. Men det är inte särskilt bra. Det räcker att prata med någon som har varit arbetslös eller sjukskriven en period för att förstå det. Samhället är, oavsett vad vi tycker om det, uppbyggt kring att människor ska vara sysselsatta och försörja sig själva. Den som inte gör något på dagarna kanske inte svälter, men man har ingen identitet. Man saknar svar på den första frågan man får på alla fester och middagar man går på. Det är inte skönt och avslappnande, det är jobbigt och ångestframkallande. Så i de allra flesta fall är det bättre att ägna sig åt ett arbete eller en utbildning du inte trivs med, än att inte göra något alls. Du kommer inte vakna upp en morgon och plötsligt veta precis vad som är meningen med livet. Risken är snarare att ju mer du funderar, utan att skaffa dig mer erfarenhet, desto svårare blir det att komma fram till något. För att förändra saker och fatta beslut behövs styrfart, och man ska inte underskatta missnöjet som drivkraft. Medan du gör ditt tråkiga jobb eller pluggar din halvtrista utbildning kan du fundera på vad du vill göra i nästa steg.

För valen finns ju kvar, på gott och ont. Vi måste göra dem om och om igen. Egentligen väljer vi ju varje dag att kliva upp ur sängen. Och det är inte så himla dramatiskt, har jag kommit fram till. Faktum är att inga beslut du fattar, utom om du bestämmer dig för att ha ihjäl någon eller sätta barn till världen, är oåterkalleliga. Om du vet att det du gör just nu inte är det du prompt måste göra varje dag resten av livet, blir det lite lättare att ha en avslappnad inställning till att testa nya saker och bara göra något, och därmed på sikt komma fram till vad meningen med alltihop är.

Man kan byta utbildning. Man kan byta yrkesbana. Man kan byta företag med samma roll och man kan byta roll inom samma företag. Man kan hoppa av. Man kan flytta och man kan bli ihop och göra slut. Det är inte bara något man kan göra, det är något man med största sannolikhet kommer att göra, ibland av tvång, oftast av vilja. Det är inget misslyckande, det är liksom livet.

Meningen med hela skiten kommer ut i maj, men redan nu kan den förbeställas på Adlibris. Slut på tjat.

 • L

  åh! Måste säga att detta utdrag gjorde mig mycket mer intresserad av att köpa! Väldigt bra, gillar dina tankebanor :)

 • Ragna

  Kommer här med ett önskemål om blogginlägg: är sjlv färdigutbildad och utkastad i verklighetens arbetsliv. Hur börjar/påtalar man jämställdhetsarbetet på en arbetsplats? Jag jobbar i en kvinnodominerad arbetsplats, pojkvännen en mansdominerad. Vi diskuterar båda det här.

  Söker man info på nätet kommer en massa bra förslag upp som “starta arbetsgrupp” “Chefen ska dokumentera vad som ska göras” osv. Jättebra, men om man inte ens har ett sådant medvetandet på ens arbetsplats, vart börjar man? Påtalar jag något – blir jag inte hörd. Påtalar pojkvännen något blir han dumförklarad/skrattad åt. Har du bra förslag på vad litet man kan göra men som faktiskt tas på allvar. Som är början till ett bra jämställdhetsarbete för alla parter?

 • cecilia

  Precis vad jag behövde höra, tack!

 • Anna

  Så himla bra skrivet, och så lugnande. Ska genast köpa boken. Go Nina!

 • marire

  så bra skrevet! takk!

 • Anton

  Väldigt bra skrivet Nina! Jag är imponerad av din förmåga att måla med ord och att du är så träffsäker i dina argument.

  /En beundrare

 • Nina

  alltså, det här, det är nog det bästa jag kommer läser hela året. jag vet det. du har en sån otrolig fint att beskriva. ärligt och smart och hoppfullt, jag ser så mycket fram emot ditt boksläpp! PEPP!!! <3