Googla loss

Nu sitter jag ju alltså och läser i princip hela dagarna. Försöker få koll på forskningsläget kring de ämnen jag är intresserad av, upptäcker att varje artikel leder till femton andra jag också vill läsa, får världen omkastad tre gånger om dagen och undrar om jag någonsin kommer att kunna få till det här. Blandat med stunder av eufori när det känns som att det finns så otroligt mycket att göra, att man liksom aldrig har BEHÖVTS så mycket. På det stora hela är det helt utmattande.

Men kanske mest utmattande av allt är att upptäcka att det finns så otroligt mycket bra som jag inte hade en aning om, trots att jag OM NÅGON borde känna till det. Avhandlingen om Stockholms reklambransch, litteraturgenomgången av allt som skrivits om reklam av sociologer och antropologer, böcker om kön och blick, objektifieringsteorin och experimenten som visar skillnaden mellan hur män och kvinnor tolkar samma bilder. PLUS studierna av reklamens roll i konsumtionssamhället och minoriteters roll i marknadsföring. Jag orkar inte. De här frågorna som man stöter och blöter precis överallt, och så finns det så himla många svar, eller i alla fall riktlinjer och idéer, som man inte har en aning om?

Men det är kanske inte så konstigt. De här artiklarna och böckerna finns på universiteten. Även om en praktiserande reklamare skulle kunna lägga vantarna på dem skulle hen antagligen inte hinna läsa. Det ingår inte i arbetsuppgifterna. Och så ska man fatta det akademiska språket. Och så ska man veta vad man letar efter.

Forskarna, å sin sida, har ingen aning om vad som pågår bland praktikerna. De vet inte vilka frågor som bränner till och framför allt verkar de tro att praktikerna på något obegripligt sätt VET vad forskningen kommer fram till utan att de själva har berättat det.

Aja. Vet inte exakt vad vi ska göra åt det här, men bara så att ni vet: har ni någonsin funderat över något, finns det antagligen någon annan som har gjort det också. Den personen kanske till och med har tagit reda på svaret. Så man får väl googla loss, helt enkelt.

 • En fundering

  Vet inte riktigt om jag ska tolka detta inlägg som att det är nytt för dig att praktiken och forskningen har svårt att kommunicera med varandra (precis som du säger, och att det är så svårt att applicera modeller och liknande på “verkligheten”) eller om det är en gammal insikt du återigen luftar i och med att du är tillbaka i utbildningsvärlden? Är nyfiken mest för att jag själv läser mitt första år nu, och vi pratar om just det som du här tar upp. Hade en förhoppning om att det skulle finnas en medvetenhet kring problematiken i detta (och ett visst bejakande av det hela) i arbetslivet.. Ska jag tolka det som att man kör sitt eget race lite ute på byråerna?

  • Nina Åkestam

   Skulle säga att det är en gammal insikt som gjort sig påmind. Men skulle inte säga att det är ensidigt, för akademin kör sitt eget race precis lika mycket som praktikerna. Kommer nog få anledning att återkomma till det här framöver…

 • Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

  Forskarna har ju i teorin en förväntan på sig att sprida forskningsresultat – det kallas tredje uppgiften. Men i praktiken så är det ju inte så många som bryr sig om det. Jag vet inte om det är för att det upplevs ta för mycket tid från själva forskningen, för att det inte ger några guldstjärnor när man söker tjänster (eller åtminstone inte tillräckligt många), eller om det har att göra med att många känner sig obekväma med exempelvis medier. Men sånt kan man ju ändra på, tänker jag.

 • Emma

  När vi ändå är inne på ämnet; har du stött på någon bra rapport/sida/information om ämne reklam, konsumtion och lycka. Föreläser en del om reklam och konsumtion och har börjat tänka på det här med lycka. tacksam för tips, tack för bra blogg!

  • Nina Åkestam

   Hm, inget på rak arm. Är dock helt säker på att det finns, ska försöka komma ihåg dig om jag snubblar över det!

 • Erik

  Hej! Har verkligen precis samma uppfattningen om avgrunden mellan praktik och teori sen jag avslutade min master i våras. Och båda sidor sitter lite för ofta på sina höga hästar istället för att dra nytta av varandra… Vore dock kul att läsa den avhandlingen och litteraturgenomgången du nämner, skulle du kunna skriva vilka det är? Tack!